Print

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Επείγουσα και επιτακτική η ουσιαστική προστασία των ανέργων

Πρόταση νόμου με τον τίτλο «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών» κατέθεσε χτες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις για το ζήτημα της ανεργίας, που σε συνθήκες κρίσης παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Ο «Ρ» παρουσιάζει την Αιτιολογική Εκθεση Επί της Αρχής και τα άρθρα της πρότασης νόμου.
Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής, σημειώνεται:
«Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση και τη στήριξη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών που, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, αποκτούν ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα.
Το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες, δεν είναι ένα νέο ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και την εργοδοσία στους εργαζόμενους, ώστε να προωθηθούν πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα που από χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, όπως η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων και η προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθούν ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης και οι μισθοί των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία γίνεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πλήττει, πριν από όλα, την κύρια παραγωγική δύναμη που είναι η εργατική τάξη, διογκώνοντας την ανεργία.
Η ανεργία αυξάνει όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων.
Η κυβέρνηση πριμοδοτεί το κεφάλαιο
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όχι μόνον δεν προσφέρουν ανακούφιση στους ανέργους, αλλά, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, δίνουν ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και τη μεγάλη εργοδοσία.
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν με το νέο μοντέλο οικονομίας θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι και θα πάψουν οι επιχειρηματίες να είναι κρατικοδίαιτοι. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης από τη μια παρέχει ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη φθηνή εργατική δύναμη.
Αυτός ο δρόμος ακολουθήθηκε στο παρελθόν μέσα από τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της χώρας μας σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά τα μέτρα αυτά δε μείωσαν την ανεργία, ακόμα και στις περιόδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της εργοδοσίας και προετοίμασαν το έδαφος για την εκδήλωση της σημερινής κρίσης.
Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Το κόστος από τα μέτρα που προτείνονται βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και πρέπει να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν ευσταθεί. Απόδειξη είναι ότι βρίσκονται χρήματα για τη στήριξη των τραπεζών με δεκάδες δισ. ευρώ και των μεγάλων επιχειρήσεων μέσα από τα δήθεν αναπτυξιακά κίνητρα, το ΕΣΠΑ, τις φοροελαφρύνσεις για τα «αδιανέμητα» κέρδη κλπ. Αλλωστε, έστω και με πιο μειωμένους ρυθμούς, σε συνθήκες κρίσης, συνεχίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οριστική λύση στη Λαϊκή Εξουσία
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με ολόπλευρη στήριξη των μικροπαραγωγών της πόλης και του χωριού στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.
Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τη χώρα μας και τους εργαζόμενους και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει αυτή η προοπτική».
Τα άρθρα της πρότασης νόμου

Αρθρο 1ο
Οι εργαζόμενοι μετά την με οποιονδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής τους σχέσης δικαιούνται, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας, το οποίο ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση.

Αρθρο 2ο
Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Αρθρο 3ο
Το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

Αρθρο 4ο
Κατά το διάστημα παραμονής στην ανεργία οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αρθρο 5ο
Για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι καταβάλλουν κατά ποσοστό 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου.
Για όσο διαρκεί η ανεργία απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.

Αρθρο 6ο
Καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

Αρθρο 7ο
Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.

Αρθρο 8ο
Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
Η πιο πάνω αναστολή παρέχεται για κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ ή για κατοικία με εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ. όταν η οικογένεια του ανέργου αποτελείται από τον ίδιο και την σύζυγό του. Τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 50.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία και κατά 25 τ.μ. κατά εμβαδόν για κάθε παιδί.

Αρθρο 9ο
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, άνεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόλησή του στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο.
2. Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή γνώση ή εμπειρία του ανέργου.
3. Παρεμφερείς θεωρούνται οι όροι που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών ή τη χειροτέρευση των συνθηκών παροχής της εργασίας.

Αρθρο 10ο
1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στη αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6 και 7 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της προηγούμενης παραγράφου.

Αρθρο 11ο
1. Οι αυτοαπασχολούμενοι που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα, συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών τους ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αρθρο 12ο
1. Από την ψήφιση του παρόντος απαγορεύεται η κατάσχεση και αναστέλλεται η αναγκαστική εκτέλεση που έχει τυχόν ξεκινήσει σε βάρος αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 για κάθε οικογένεια.
2. Οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας που έχουν γεννηθεί μέχρι την ψήφιση του παρόντος διαγράφονται και αναστέλλεται κάθε είδους υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι αγρότες για αγροτική εκμετάλλευση της παραγράφου 1 από δάνεια ως δανειολήπτες από την ψήφιση αυτού με οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
3. Επιπλέον, απαγορεύονται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

Αρθρο 13ο
1. Οι αγρότες που από οικονομική δυσπραγία δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αρθρο 14ο
Κάθε άλλη διάταξη που έρχεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.


Αρθρο 15οΗ ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου