Print

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα

Σε άμεση απειλή τίθενται και οι ελάχιστες προστατευόμενες περιοχές, του Δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, που είχαν γλιτώσει από το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με το νομοσχέδιο για την «Προστασία της βιοποικιλότητας», όπως παραπλανητικά επιγράφεται, που συζητείται στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γης σε σπάνιους βιότοπους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας (άρθρο 9) ακόμη και ιδιωτικές κερδοσκοπικές επενδύσεις ως «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος»! Δηλαδή, και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει νέα πεδία δράσης για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και σε προστατευόμενες και ευαίσθητες περιοχές, στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.
Η θέσπιση υψηλότερου ορίου αρτιότητας, από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα, για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου και σε περιοχές NATURAν πλήττει μόνο τους μικροϊδιοκτήτες γης και ανοίγει το δρόμο στη συγκέντρωση της γης, που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση γης σε περιοχές NATURA πρέπει να απαγορευτεί. Με αποζημίωση των μικροϊδιοκτητών και με εξαίρεση τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά. που δεν επιβαρύνουν και δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφθηκε διάταξη του προσχεδίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, το οποίο απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στις προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ!
Επιτρέπει ακόμη την εγκατάσταση ιδιωτικών σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρακάμπτει τη δασική νομοθεσία που προστάτευε τα δασικά οικοσυστήματα, καταργώντας την απόλυτη προστασία των εθνικών δρυμών εφόσον τα χαρακτηρίζει εθνικά ή περιφερειακά πάρκα.
Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες - επιχειρηματίες να διαχειρίζονται μια προστατευμένη ζώνη και να αξιολογούν οι ίδιοι τη δράση τους. Με την απευθείας ανάθεση και τη σύναψη συμβάσεων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποχαρακτηρίζει ή να μειώνει την έκταση της προστατευόμενης περιοχής.
Τα όσα ακούστηκαν από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Χίου και τα όσα γράφτηκαν από το βουλευτή της ΝΔ διαχειριστικού χαρακτήρα είναι χαρακτηριστικά για το τι περιμένει τη Β. Χίο και τις άλλες περιοχές του νησιού που έχουν ενταχθεί στο NATURA, αλλά και περιοχές όπως Κλειδού , Τρυπατέ , Κορακάρη κλπ.
 Για όσους γνωρίζουν τα προβλήματα και δε βλέπουν μόνο «μπίζνες» η Β Χίος μαράζωσε από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έδιωξαν τον κόσμο από τα χωριά και όχι από την έλλειψη επενδύσεων. Τα χωριά έζησαν αιώνες χωρίς τους χρυσοκάνθαρους του κεφαλαίου μπορούν να το πράξουν και τώρα αρκεί ο λαός να το θελήσει και να πάψει να ακολουθεί αυτούς που τον κατάντησαν έτσι.
Η Λαϊκή Συσπέιρωση καλεί το λαό να απορρίψει και να καταδικάσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παραδίδει ακόμα και τις περιοχές NATURA στην κερδοσκοπική δράση των μεγάλων επιχειρηματιών. Η προστασία τους πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία, την απαγόρευση κάθε είδους κερδοσκοπικής δράσης, τη διαχείριση και προστασία τους από επαρκώς στελεχωμένους και εξοπλισμένους δημόσιους φορείς .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου