Print

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 7/6/2011 για τα αγροτικά προϊόντα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 7/6/2011 για τα αγροτικά προϊόντα»

Συνεχίζοντας την εκστρατεία παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού ο υπουργός κος Σκανδαλίδης παραβρέθηκε στο συνέδριο του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Χίο στις 7/6/11 όπου εισηγήθηκε το θέμα «Αγροτική ανάπτυξη και καλάθι αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Β. Αιγαίου».

Ο υπουργός με γενικόλογες αναφορές στην αγροτική οικονομία και ανάπτυξη και δημαγωγική μνεία σε ορισμένα από τα εκλεκτά προϊόντα Β. Αιγαίου, κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλίες και να σχεδιάσει την αγροτική ανάπτυξη των νησιών, φορτώνοντας το έτσι τις ευθύνες της κυβέρνησης και κυρίως αποκρύπτοντας ότι η απελπιστική άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και στο Β. Αιγαίο οφείλεται στην σκληρή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησής του και της ΕΕ που σκοτώνουν κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής του μικρομεσαίου αγρότη. Την κατάσταση αυτή παρουσίασαν με παραστατικό τρόπο αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων Χίου, Ικαρίας και Λέσβου.
Παρεμβαίνοντας ο Στρατής Κόρακας εκ μέρους της Λαϊκής  Συσπείρωσης χαρακτήρισε εφεύρημα της κυβέρνησης το περίφημο «καλάθι αγροτικών προϊόντων» που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα προηγούμενα, παρόμοια εφευρήματα παραπλάνησης του Έλληνα αγρότη και δημιουργίας αυταπατών.
Αναφέρθηκε στο ξεχασμένο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για το Αιγαίο, στις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συναποφασίζουν και εκτελούν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε., πολιτική που έκανε την Ελλάδα από χώρα πλεονασματική εξαγωγικά, να εισάγει σήμερα το 70% των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων .
Κατέληξε σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή της μικρομεσαίας αγροτιάς των νησιών μας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που χτυπάει ταυτόχρονα κάθε εργαζόμενο, τόσο τον μισθωτό και συνταξιούχο όσο και τον μικρομεσαίο επαγγελματοβιοτέχνη.
Και αυτή ακριβώς η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη να ενώσει ο λαός τις δυνάμεις του σε ένα πανίσχυρο μέτωπο αντίστασης και ματαίωσης της αντιλαϊκής επίθεσης με τελικό στόχο την ανατροπή της.
Στη συζήτηση πήρε μέρος και η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Ρούλα Στεφανάκη η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλα τα αγροτικά προϊόντα (κρασί, λάδι, κτηνοτροφικά, αλιευτικά κ.λπ.) δίνοντας αναλυτικά στοιχεία ιδιαίτερα για τα προϊόντα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και πιστοποιούν τα αποτελέσματα της αντιααγροτικής πολιτικής.
Τέτοια καλάθια δεν τα θέλουμε, τόνισε η ομιλήτρια και κατέληξε με πλαίσιο διεκδίκησης του αγροτικού - λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.
«Να πως αντιμετώπισε η κυβέρνηση το κορυφαίο προϊόν της Σάμου, το σαμιώτικο κρασί ένα από τα 5 καλύτερα αρωματικά κρασιά του κόσμου. Αύξησε μέσω της ΑΤΕ το επιτόκιο δανεισμού της ΕΟΣΣ από 3 σε 11,6%. Μία αύξηση 400% περίπου. Επιβάρυνση για τους αμπελουργούς της Σάμου και συγχρόνως δωράκι για την ΑΤΕ πάνω από 800.00 ευρώ το χρόνο. Μέχρι δε το 2004 υπήρχε και η επιδότηση επιτοκίου 50% η οποία καταργήθηκε.
Μπλοκάρισε εντελώς προσχηματικά το μεγαλύτερο μέρος της άτοκης κρατικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να χάσουν την πληρωμή του περσινού καλοκαιριού.
Επέβαλε τέλος ακίνητης περιουσίας 140.000 για βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες και ζητάει περαίωση 360.000 ευρώ.
Αύξησε 2-3 φορές (χάσαμε το λογαριασμό) του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, επιβάρυνση για την ΕΟΣΣ 1,5 εκ ευρώ το χρόνο.
Η νέα ΚΟΑ προβλέπει την εκρίζωση 2-5 εκ στρεμμάτων αμπελώνων στην ΕΕ, πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού και μούστου από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες.
Ελαιόλαδο: 1-1,5 ευρώ το κιλό. Τα λιοτρίβια σε λίγο θα βάλουν λουκέτο με πρόσχημα τη ρύπανση.
Κτηνοτροφία: το μοναδικό σφαγείο έκλεισε. Η Ικαρία δεν έχει σφαγείο. Απαγόρευσαν στους κτηνοτρόφους να τυροκομούν για λόγους δημόσιας υγείας, όταν μας ταΐζουν μεταλλαγμένα και διοξίνες.
Αλιεία: τέθηκε υπό διωγμό με το τελευταίο χτύπημα, την απαγόρευση της βιντζότρατας. Διάλυση του 2ου αλιευτικού στόλου της χώρας δηλαδή των Φούρνων που έμεινε με ένα γρι-γρι.
Αυτή τη πολιτική ΠΑΣΟΚ σήμερα, ΝΔ χθες τη λένε «σωτηρία της πατρίδας», «ανάπτυξη», «εκσυγχρονισμό», «χρυσά κουτάλια», «καλάθια». Η Λαϊκή Συσπείρωση, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες τη λένε «αντιαγροτική, αντιλαϊκή, τοκογλυφική, φορομπηχτική, ληστρική». Τέτοιου είδους καλάθια δεν τα θέλουμε. Η Λ.Σ. συντάσσεται με την φτωχομεσαία αγροτιά και αγωνίζεται για:
Την ανατροπή της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που έχει διαλύσει τον πρωτογενή τομέα.
Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό όπου ο αγρότης θα απολαμβάνει το αποτέλεσμα του μόχθου του στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού και παραγωγικής διαδικασίας.
Ζητάμε άμεσα:
Τη διαγραφή όλων των χρεών της ΕΟΣΣ.
Την άτοκη δανειοδότησή της από δω και πέρα.
Την εκχώρηση της άτοκης χρηματοδότησης που παρακρατήθηκε.
Την κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, του ΕΦΚ, της περαίωσης και κάθε φόρου που επιβαρύνει το σαμιώτικο κρασί.
Την επαναφορά της επιδότησης εξαγωγών και της επιδότησης επιτοκίου.
Κρατικό σφαγείο στη Σάμο για Σάμο και Ικαρία με όλες τις προδιαγραφές, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών (σφαγή κ.λ.π.) στους κτηνοτρόφους.
Κατασκευή συστήματος καθαρισμού των λυμμάτων των ελαιοτριβείων με πλήρη ανάληψη του κόστους κατασκευής και λειτουργίας από το κράτος».
Στο τέλος ανέφερε ότι κανένα αγροτικό καλάθι δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα ούτε την λύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου