Print

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μη Κυβερνητική Οργάνωση AIESEC

Την ώρα που ξεχαρβαλώνεται ό,τι απέμεινε από τη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, την ώρα που έχουν μειωθεί κατά 50% τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές, που υπάρχουν σωρεία χρεών και απλήρωτες καθαρίστριες, την ώρα που η τριτοβάθμια Εκπαίδευση δέχεται την ταφόπλακα από την κυβέρνηση με την πλήρη υποβάθμισή της, αυτή την ώρα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση AIESEC , που δραστηριοποιείται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βλέψεις προς τη β/μια, επέλεξε για να στείλει εκπροσώπους της στην Ενιαία Σχολική επιτροπή Δευτ/μιας Εκπ/σης προς άγρα χρημάτων.

Τους έστειλε να ζητήσουν 1500 Ευρώ, για φιλοξενία 10 ξένων φοιτητών και παρουσιάσεις σε σχολεία της δευτεροβάθμιας δράσεων του τύπου, «ηγέτης και ηγεσία», «πολιτισμική διαφορετικότητα», «μαθαίνω τον εαυτό μου» και όλα τα γνωστά μονήρη φληναφήματα, βγαλμένα από τα θερμοκήπια του επιχειρηματικού management και της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, υπό το πρίσμα φυσικά της καπιταλιστικής οικονομίας.
Κουβέντα φυσικά δεν είπαν οι εκπρόσωποι της AIESEC για τα ουσιαστικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης. Άλλωστε αυτά δε χωρούν στα δικά της προγράμματα «μαύρης» εργασίας διά μέσου ενός δήθεν εθελοντισμού με ταξίδια, ούτε στις γιορτές για την «πεολειχία» στις οποίες έκανε υπόμνηση ένα παλαιό της φυλλάδιο.
Κουβέντα ότι θεσμοθετούνται τρεις κύκλοι σπουδών, πτυχία το λιγότερο τριών χρόνων, μονοετή και διετή προγράμματα απονομής τίτλων σπουδών και διάφορα προγράμματα κατάρτισης - «διά βίου μάθησης» με δίδακτρα. 
Κουβέντα ότι αποθεώνεται η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ότι η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται με όρους αγοράς.
Κουβέντα ότι το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015 σταματά η δωρεάν διανομή βιβλίων. Κουβέντα ότι η στέγαση και η σίτιση θα λειτουργούν όλο και περισσότερο ανταποδοτικά, δηλαδή επί πληρωμή. 
Τα παραπάνω ενδεικτικά δείχνουν όμως και το μέλλον της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία. (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ).
Δείχνουν ότι παράγοντες τύπου ΜΚΟ, Χορηγοί κλπ, θα επιχειρούν να αλώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να καταργήσουν τους εκπαιδευτικούς, να προβάλλουν και να διδάσκουν μια εκπαίδευση της αγοράς και των αξιών της.
Στα σχολεία μας οι συνειδητοί εκπαιδευτικοί διδάσκουν την πολυπολιτισμικότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη των λαών, διδάσκουν ότι η διαλεκτική γνώση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεινά του, διδάσκουν Ρίτσο, Ελύτη, Καβάφη, Σοφοκλή , Ευριπίδη και πολλούς άλλους, που με την πένα τους τσάκισαν την leadership (ηγεσία) διάφορων εποχών.

Οι συνειδητοί εκπαιδευτικοί μας ταξιδεύουν σε αξίες όπως έγινε με την παρουσίαση της ζωής του Φώτη Αγγουλέ από το Λύκειο Βροντάδου, με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από άλλα σχολεία κλπ.
Αυτά όμως τους ενοχλούν και «πιθηκίζουν» με αυτού του τύπου τα προγράμματα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διά του εκπροσώπου της με το σκεπτικό όλων των παραπάνω, με το σκεπτικό ότι οι αυξημένες μας ανάγκες δεν επιτρέπουν πεταμένα λεφτά-ας τα δώσει η ΜΚΟ έχει αρκετά- κάλεσε τα μέλη της σχολικής επιτροπής σε καταψηφιστική απόφαση. 
Τελικά το θέμα αναβλήθηκε, ωστόσο η ευθύνη των μελών της και του προέδρου της ΟΧΙ. Όποτε έρθει ξανά το θέμα πρέπει να καταψηφιστεί.
Ευθύνη όμως για το ζήτημα έχει και η Δ/νση δευτ/μιας εκπ/σης που συμφωνεί όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ με αυτή τη δράση και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, που μασά τα λόγια της και οι Δ/ντες με τους συλλόγους διδασκόντων, που επιτρέπουν τέτοια προγράμματα μέσα στα σχολεία τους , ενώ ακόμα και από το υπάρχον, αστικό για μας αναλυτικό πρόγραμμα, δίνονται αρκετές ευκαιρίες εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων, γεγονός που το γνωρίζουν από τις παρουσιάσεις που γίνονται κάθε φορά και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στο τέλος.
Τους καλούμε λοιπόν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου