Print

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Έλλειμμα ΔΗΚΕΧ

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η νεοσύστατη ενοποιημένη εταιρεία του δήμου Χίου ΔΗΚΕΧ, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή και των πολιτικών που ακολούθησαν οι πρώην αντίστοιχες εταιρείες στους ενοποιημένους δήμους και ιδιαίτερα στους δήμους Καμποχώρων και Ιωνίας με βασική ευθύνη των τότε δημοτικών αρχών.

Συγκεκριμένα , αντί η δημοτική αρχή Χίου και ο ίδιος ο δήμαρχος να περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους ισολογισμούς των υπό συνένωση εταιρειών, αντί να περιμένουν τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, ώστε να αποτυπωθεί η οικονομική τους κατάσταση, έσπευσαν ως συνήθως στο πόδι και ασθμαίνοντες να εφαρμόσουν τις Καλλικράτειες οδηγίες, να συστήσουν νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ξεκρέμαστο, αφού βρέθηκε με την ίδρυση του αντιμέτωπο με χρέη που ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες ευρώ με τη μεγαλύτερη τρύπα στα Καμπόχωρα που φτάνει τα 400 χιλιάδες.
Από την άλλη μεριά η χρηματοδότηση του δήμου προς την εταιρεία δίνεται με το σταγονόμετρο και επιπροσθέτως με τα μέχρι στιγμής νομικά δεδομένα απαγορεύεται η νέα εταιρεία ή ο δήμος να πληρώσουν χρέη παλαιά των υπό συνένωση εταιρειών. Αυτό έπρεπε να προηγηθεί και μετά να συσταθεί η νέα εταιρεία.
Με το ξεκίνημά της λοιπόν η ΔΗΚΕΧ Χίου αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσής της, ασχέτως αν ο πρόεδρός της με άλλα μέλη του ΔΣ παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια αναπτύσσοντας επί χάρτου νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς!!!
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στις διάφορές δομές της εταιρείας βρίσκονται υπό ομηρία και εργασιακή ανασφάλεια.
Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει περίτρανα τη θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο δημοτικό συμβούλιο που καταψήφισε την ίδρυση της νέας εταιρείας, προτείνοντας την κατάργηση των άλλων ΔΗΚΕ , την απορρόφηση των δομών τους στο δήμο, ώστε να έχουν εξασφαλισμένη διάρκεια και συνέχεια και τη μετατροπή των υπάλληλων τους σε μόνιμους υπαλλήλους του δήμου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ο ίδιος ο νόμος «Καλλικράτης», έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα, αλλά μπροστά στο μοίρασμα καρεκλών, μπροστά στις λογικές της λειτουργίας εταιρειών με ευελιξία και τα γνωστά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα οδηγούν σε κέρδη φορτωμένα όμως στις πλάτες των δημοτών, η δημοτική αρχή αρνήθηκε την πρότασή μας πιστή στις φλυαρίες και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ευρωλάγνων κομμάτων για την επιχειρηματικότητα της τοπικής διοίκησης που την πληρώνουμε διπλά και τριπλά.
Ασχέτως του τι θα γίνει τελικά με τη νέα εταιρεία, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι, χρέη, αδιαφάνεια, ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, κακοδιαχείριση αφού το ίδιο το σύστημα είναι που ευνοεί αυτά τα προβλήματα γι αυτό σε όλες σχεδόν τις πρώην ΔΗΚΕ είχαν παρατηρηθεί λίγο ως πολύ αυτά τα φαινόμενα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρεί ότι το θέμα άμεσα πρέπει να απασχολήσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο και η πρόταση της είναι και επίκαιρη και ρεαλιστική, αλλά και η μόνη που εξασφαλίζει και τη διαφάνεια και το δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών αλλά και τους εργαζόμενους που θα πάψουν να αποτελούν θύματα των εκάστοτε δημοτικών αρχών και αρχόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου