Print

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στο δήμο μας είτε εγκαταστάσεις νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας είτε μετεγκαταστάσεις. Πεποίθηση της παράταξής μας και επιστημονικά τεκμηριωμένη από την ημερίδα που οργάνωσε, αλλά και με τις επαφές που έχει με τους παράκτιους αλιείς (όσους απέμειναν) και τις τοπικές κοινωνίες, είναι ότι η Χίος είναι κορεσμένη από αυτή τη δραστηριότητα και περιβάλλον έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και οι τοπικοί τους άρχοντες ΠΟΤΕ δεν έσκυψαν ουσιαστικά πάνω στο πρόβλημα, ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στην ανοιχτή θάλασσα, με βάση και τα παγκόσμια πρότυπα, αφού είναι διαπιστωμένο ότι περισσότερη ζημιά έχουν μακροπρόθεσμα, μένοντας στους κλειστούς κόλπους.
Από την άλλη μεριά, δεκάδες οικογένειες των κατοίκων του δήμου μας, επαγγελματίες ή άλλοι, βρίσκονται υπό διωγμό, την ώρα που οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας απολαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα την κρατική ασυλία, στο βωμό της γρήγορης και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας τους, γεγονός που φαίνεται και από τη στάση της περιφέρειας απέναντί τους για πολλοστή φορά.
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θέσαμε αυτά τα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά με θράσος, η πλειοψηφία και ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων μεταξύ αυτών, τάχθηκε με την πλευρά των ιχθυοκαλλιεργητών και προσπάθησε να μας φέρει σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι δήθεν ζητάμε να χάσουν τις δουλειές τους.

ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ


  • ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ
  • ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
  • ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.
  • ΖΗΤΑΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ.


Οι θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν:

  • Να μην αποδεχτεί την κοινή υπουργική απόφαση που χωροθετεί τις ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Υδατοκαλλιέργειας) και νέες εγκαταστάσεις στις περιοχές ανάμεσα στα στενά Χίου – Οινουσσών, όπου θίγονται οι περιοχές: Οινούσσες, Καρδάμυλα, Λαγκάδα, Συκιάδα, Βροντάδος και γενικά η ανατολική Χίος. Άμεσα να παρέμβει ο δήμος προς το υπουργείο, για να μην προχωρήσει μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση.
  • Να σταματήσει σε ό,τι αφορά το Δήμο, να γνωμοδοτεί θετικά όταν ερωτάται, ή να απέχει από το δικαίωμα της γνωμοδότησης, εκφράζοντας την αντίθεσή της, όταν η αδειοδότηση πραγματοποιείται από υπηρεσίες της Περιφέρειας στα αιτήματα μετεγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών σε νέες περιοχές, όπως τώρα με την Καρίντα και προηγούμενα με την Ελάτα.
  • Να ζητήσει να φύγουν από τις περιοχές NATURA, υιοθετώντας μια πολιτική ουσιαστικής προστασίας των περιοχών αυτών (όχι μόνο στα λόγια και στους τίτλους), από τη στιγμή που η κεντρική εξουσία δείχνει ότι δεν έχει τέτοια βούληση.
  • Να καταστήσει σαφές προς όλους ότι απαιτείται η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και να ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, ώστε να συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις όταν παρεκκλίνουν από την τήρηση των όρων, προχωρώντας και στο κλείσιμό τους.
  • Να απαιτηθεί από τις ελεγκτικές αρχές (Λιμεναρχείο κλπ.) αντί να αποφαίνονται αναρμοδίως ότι δεν υφίσταται ρύπανση, να παίξουν το ρόλο τους αναφορικά με τις αποστάσεις, το τονάζ των ψαριών κλπ.
  • Να θεωρηθεί ο δήμος μας κορεσμένη περιοχή και να μη δοθεί από εδώ και στο εξής καμία άδεια νέας μονάδας ή μετεγκατάστασης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι άλλο είναι η ανάγκη χωροθέτησης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί, για τις οποίες δε βάζουμε θέμα να κλείσουν, όπως προβοκατόρικα λένε στους εργάτες τους οι επιχειρηματίες, και άλλο η ΠΟΑΥ, άσχετα αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα πάει πακέτο σε συνεννόηση με το ιχθυοκαλλιεργητικό κεφάλαιο, για να εκβιάσει καταστάσεις και να συνθλίψει παράκτιους αλιείς και τοπικές κοινωνίες. Άλλο το σημερινό μπάχαλο, που ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου πηγαίνει όπου θέλει, και άλλο η επιστημονική χωροθέτηση με βάση τα περιβαλλοντικά, οικολογικά και παραγωγικά πρότυπα μιας περιοχής.


ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ Ο ΛΑΟΣ.

ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.



ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΣΤΕΛΛΑ ΑΜΠΑΖΗ
ΚΛΑΙΡΗ ΓΙΟΜΕΛΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου