Print

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση: Αγώνας για τα δίκαια του λαού μας



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ»  ΝΙΚΟ ΡΟΔΙΤΗ

1.Τι προσδοκά η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από αυτές τις εκλογές.

Να δυναμώσει το μπόι του λαού, να παραμερίσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  που τσαλαπατούν καθημερινά τόσο στο δήμο, όσο και κεντρικά τη ζωή του, να μην παγιδευτεί στα μαξιλαράκια εντός συστήματος είτε φέρονται ως ανεξάρτητοι είτε έχουν τη βούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρει την υπόθεση της ανατροπής στα χέρια του, αναγορεύοντας τη ΛΑΣ, το ΚΚΕ γενικότερα σε δύναμη αντεπίθεσης και εγγύησης για τη λαϊκή ευημερία, προσθέτοντας το δήμο Χίου και την περιφέρεια β. Αιγαίου στα κάστρα  λαϊκής αντίστασης.


2. Τι είναι για σένα η προσφορά στα κοινά.

Αυτό που έμαθα στα 35 χρόνια μου ως μέλος του ΚΚΕ,  είναι η ανιδιοτέλεια και η θυσία για τους ανθρώπους του μόχθου και τα δικαιώματά τους, ασχέτως πολιτικής ανταπόκρισης. Με αυτές τις αρχές είναι χτισμένη και η ΛΑΣ ως ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ  και με αυτές πορευόμαστε. Όλων μας τα παραστατικά-όσο δίνονταν-  πήγαν στο κόμμα και σε φορείς που οι ίδιοι το γνωρίζουν. Ρωτήστε και το ιερατείο της Δημοτικής αρχής και των σημερινών συμβούλων της ηλικιακά νέων ή μη και παλαιών,  να δούμε τι θα πουν. Κάθε όνομα έχει δίπλα του και ένα ρουσφέτι που έγινε ή αναμένεται να γίνει.

3. Την αλήθεια τώρα μπορεί ένας πιο μαχητικός δήμαρχος να τα βάλει με το σύστημα στην Ελλάδα; Χωρίς χρήματα τι μπορεί να κάνει πχ;

Ούτε ένας δήμαρχος ούτε δεκάδες μπορούν να τα βάλουν με το σύστημα στην Ελλάδα. Με το σύστημα μπορεί να τα βάλει ο οργανωμένος λαός αν το αποφασίσει, όπως τα έβαλε με την οθωμανική αυτοκρατορία, με τους φασίστες κατακτητές, με την ξένη ακρίδα και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες  στον εμφύλιο, με τη δικτατορία του Παπαδόπουλου. Ωστόσο, μια δημοτική αρχή που ακουμπά και αναπνέει μέσα στο λαό και στα προβλήματά του, μπορεί να οργανώσει την πάλη του, να βρεθεί μαζί του στην πρώτη γραμμή, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του να κερδίσει μικρές μάχες. Αυτό διδάσκει η πείρα των κομμουνιστών δημάρχων, που δρώντας μαζί  με το λαό και απέκρουαν την αντιλαϊκή επίθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων και  εξοικονομούσαν κάποια παραπάνω ψίχουλα και έκαναν αξιοζήλευτο  έργο για τις λαϊκές οικογένειες,  στον πολιτισμό, στην πρόνοια, στην παιδεία κλπ. Δε χρειαζόμαστε τροχονόμους της αντιλαϊκής πολιτικής όπως ήταν η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη, αλλά κυματοθραύστες!

4. Λένε κάποιοι πως έχετε στη ΛΑΣ ξύλινη γλώσσα. Τι απαντάς σ’ αυτό;

Η γλώσσα δεν είναι μόνο όργανο επικοινωνίας αλλά είναι δεμένη με τη σκέψη και κατ’ επέκταση με τη ιδεολογία, αλλιώς είναι σαν τον τενεκέ που κάνει μόνο θόρυβο. Η γλώσσα του ΚΚΕ και της ΛΑΣ δεν βαφτίζει το κρέας ψάρι, δεν υποκρίνεται, αλλά λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Τον καπιταλισμό τον λέει με το όνομά του, δεν τον λέει μετανεωτερικότητα, μεταβιομηχανική κοινωνία κλπ για να κρύβεται η βάρβαρή του φύση. Ποια γλώσσα χρησιμοποιούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ κλπ; Της στρεψοδικίας και της ψευτιάς! Την ολομέτωπη επίθεση την ονομάζουν «διαρθρωτικές αλλαγές», τους κεφαλαιοκράτες «αγορά», τον εργασιακό μεσαίωνα, «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»,  την ανεργία «διαθεσιμότητα» , χίλιες δυο «λεξιπλοκίες»!  Ο Παλαμάς έλεγε «η αλήθεια δεν πρέπει μόνο να λάμπει, αλλά και να σφάζει».

5. Τι έχει πετύχει η Λαϊκή Συσπείρωση στα 3,5 χρόνια στο δήμο;

Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο θέμα  που απασχόλησε το λαό μας και να μην το φέραμε στο  δημοτικό συμβούλιο, να μην το παλέψαμε έξω από αυτό για να βρεθεί λύση. Τιμολογιακή πολιτική του Νερού-αποχέτευσης, πετύχαμε μειώσεις και αναπροσαρμογές, όχι έτσι όπως θέλαμε , αλλά να έχουμε κατά νου ότι είμαστε αντιπολίτευση. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, με τη δική μας παρέμβαση έμειναν παγωμένα τα τροφεία, αφού πρότειναν αύξηση, επιμείναμε να χρηματοδοτούνται επαρκώς τα σχολεία καταγγέλλοντας την πολιτική του δήμου με το πετρέλαιο, θέταμε κάθε χρόνο τα ζητήματα των ανταποδοτικών τελών και της μείωσής τους, τα θέματα πυρασφάλειας, αντισεισμικής προστασίας, τα ζητήματα περιβάλλοντος με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, φέραμε τα προβλήτα των ψαράδων, των κτηνοτρόφων, των μαστιχοκαλλιεργητών,  των σχολικών τροχονόμων, τα θέματα με τα αβάσταχτα χαράτσια και τους συντελεστές τους, αντιπαλέψαμε με μηνύσεις τις σκανδαλώδεις συμβάσεις  των ΚΟΙΝΣΕΠ, σταθήκαμε στους εμπόρους καταψηφίζοντας τις επεκτάσεις των πολυκαταστημάτων  και πολλά άλλα που δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε μια σύντομη απάντηση.

6. Τι ξεχωριστό και νέο προτείνετε εσείς από τους άλλους συνδυασμούς για το νησί;

Πρώτα απ’  όλα του λέμε την αλήθεια για την τοπική διοίκηση. Του λέμε ότι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική που θέλει όλα τα βάρη να τα φορτώνει στην πλάτη του λαού. Του λέμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με τα τέλη με τα σκουπίδια, με την πρόνοια, με τις άλλες δομές παιδικούς σταθμούς, Βοήθεια στο σπίτι κλπ,  με διάπλατες τις πόρτες στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχει γίνει με την ανακύκλωση, με γενίκευση της λογικής «πλήρωνε» για να έχεις, που αποτελεί και την κυρίαρχη λογική της ΕΕ. Οι άλλοι του μοιράζουν ασκήσεις  επί χάρτου, μαγικά ραβδάκια επίλυσης προβλημάτων και τον κοιμίζουν με μια τεχνοκρατική αναπτυξιολαγνεία που δεν έχει καμιά σχέση με τη σκληρή  πραγματικότητα. Μόνο εμείς του λέμε ότι χρειάζεται σύγκρουση με τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας,  μόνο εμείς καλούμε το λαό να παλέψει για τα δίκαιά του, μόνο εμείς του λέμε πώς πρέπει να συνδέσει τον αγώνα του με γενικότερες πολιτικές αλλαγές στην προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας και οικονομίας , ώστε ο λαός να γίνει πραγματικά νοικοκύρης στον  τόπο του. Διαφορετικά και μικρές μάχες να κερδίζονται, όταν στην εξουσία παραμένει η πλουτοκρατία αργά ή γρήγορα τα παίρνει πίσω. Γι αυτό το κριτήριο ψήφου είναι να μαυριστούν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  σε δήμο και Περιφέρεια που μας μαυρίζουν τη ζωή, να μαυριστεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ με ισχυρό ΚΚΕ, να γυρίσουμε την πλάτη στους «βηματοδότες» του συστήματος. (ΣΥΡΙΖΑ, «ανεξάρτητοι» Πρωτοβουλίας  κλπ)

7. Υπάρχει το ενδεχόμενο η Λαϊκή Συσπείρωση να μην είναι στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο; Τι θα σημάνει αυτό για το Χιώτικο λαό;

Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ και οι ριζοσπάστες αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του είναι μέσα στο λαό, έχουν τους ίδιους καημούς και βάσανα, μοιράζονται τους κοινούς αγώνες και δεν εμφανίζονται ποτέ 3 μήνες πριν τις εκλογές για να εξαφανιστούν αμέσως μετά ή να μετακομίσουν στην πλευρά της εξουσίας, όπως γίνεται με το παζάρι μεταξύ της Δημοτικής αρχής, παρατρεχάμενων  του Βρουλή και συμβούλων άλλων παρατάξεων.  Ξέρει ο λαός μας από την πείρα του , ότι είμαστε το «αλάτι της γης» , γι αυτό και  τέτοια διλήμματα αφορούν άλλους,  για μας το ζήτημα μπαίνει να πιστέψει ο χιώτικος λαός ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή.
 
8. Πες μου ένα όνειρό σου για τη Χίο. Μια Χίο με καλύτερη παιδεία ας πούμε;

Δεν μπορώ να φανταστώ μια ευημερούσα Χίο, σε μια πατρίδα ρημαγμένη, αυτά είναι αλληλένδετα. Το νησί μας πάσχει όπως πάσχει και η χώρα μας. Συγκοινωνιακή απομόνωση, παραγωγικός ιστός και στους τρεις τομείς παθητικός, μονόπλευρη κατεύθυνση στον τριτογενή τομέα-γκαρσονάκια δηλαδή της ΕΕ- παιδεία και υγεία υπό ιδιωτικοποίηση, ναυτεργάτες, αγρότες , μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι υπό διωγμό. Νησίδες ευημερίας  για το λαό στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν. Υπό αυτή την έννοια, το όνειρό μου είναι μια Χίος και μια Ελλάδα του σοσιαλισμού, της προκοπής του λαού της, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ανθρώπους που τα αυτονόητα θα είναι ζητούμενα και το χειρότερο,  αυτά θα αποτελούν και τις αλυσίδες τους, για να τους σέρνει  από τη μύτη ο  κάθε τυχάρπαστος πολιτικάντης του συστήματος.

9. Αλήθεια μπορεί ο Δήμος να διορθώσει  κάποιες νοοτροπίες όχι καλές; Την αδράνειά μας πχ; Με τι τρόπο μπορεί να γίνει αυτό και να έχουν κάποιοι μια πολιτισμένη συμπεριφορά;

Μια δημοτική αρχή που σέβεται τις λαϊκές ανάγκες , είναι ταγμένη στο πλευρό των λαϊκών συμφερόντων και δεν υπηρετεί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που λέμε εμείς,  οφείλει να λειτουργεί και διαπαιδαγωγικά. Πρέπει για να καλεί σε αγώνα το λαό η ίδια να αγωνίζεται, η ίδια να λειτουργεί δημοκρατικά γι αυτό κι εμείς  μιλάμε για τον αποφασιστικό χαρακτήρα των λαϊκών συνελεύσεων. Μιλάμε για αποκέντρωση αποφάσεων και κονδυλίων στα τοπικά συμβούλια, ώστε να μη νιώθουν οι δημότες μας στους άλλους οικισμούς διακοσμητικά στοιχεία. Είμαστε η μόνη παράταξη που κάναμε κατ’ έτος απολογισμό δράσεων μπροστά στο λαό ζητώντας τη γνώμη του. Καλλιεργήσαμε στο λαό το «εμείς» και όχι το «εγώ» και το γνωρίζουν καλά αυτοί που βρεθήκαμε δίπλα τους. Δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική του ρουσφετιού και της ημετεροκρατίας ή του διαχωρισμού σε δικούς μας και μη. Το δίκιο  από την πλευρά των αδικημένων βλέπαμε και όχι ποιος το εκφράζει.  Αυτές οι αξίες βοηθούν το λαό να σκέφτεται, να κρίνει πολιτικά τον εχθρό του από το φίλο του, να αγωνίζεται κι αυτό για μας είναι σημαντικό, γιατί έτσι διαπλάθεται ως προσωπικότητα που θέλει την κοινωνική ανέλιξη και όχι το ατομικό βόλεμα.


10. Δώσε μας μια υπόσχεση είναι δεν είναι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση να μην εκπροσωπείται στο νέο Δημοτικό συμβούλιο, άλλωστε στοχεύουμε στο να περάσουμε στο β’ γύρο και να διεκδικήσουμε τη δημοτική αρχή. Με αυτόν λοιπόν το στόχο είτε από τη θέση συμπολίτευσης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης η υπόσχεση είναι μία: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου