Print

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου - Ομιλία για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015: "Στο ίδιο έργο θεατές"



ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…


Θα ξεκινήσω από την παράγραφο των 4 δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης που σας προώθησα με στόχο να μιμηθούμε όλοι το δρόμο τους , όμως για ευνόητους λόγους  απορρίψατε τη φιλοσοφία τους , γιατί έρχεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα αφεντικά της , πράγμα που δεν το επιθυμείτε ούτε οι πρώην ούτε οι νυν.
Έγραφαν λοιπόν, «Δεν θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να πετύχουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου 2014-2018, γιατί δεν θέλουμε να μειώσουμε, όπως μας ζητάνε, τις δαπάνες για προμήθειες, για υπηρεσιακές μετακινήσεις, για προσλήψεις προσωπικού, για υπερωριακή απασχόληση κ.α., αυτές δηλαδή που ονομάζουν «λειτουργικού τύπου δαπάνες», ακριβώς γιατί αυτό θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών μας, την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, βασικών λειτουργιών των Δήμων μας.                          Δεν αποδεχόμαστε να συνυπογράψουμε με αυτό τον τρόπο τα Μνημόνια διαρκείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνυπογράφουν τα κόμματα και οι φιλικές προς αυτά Δημοτικές - Περιφερειακές Αρχές». Η σιωπή σας ήταν πλήρως κατατοπιστική ότι απορρίπτετε μια τέτοια αγωνιστική προοπτική.

Κυρίες και κύριοι είναι γεγονός ότι τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός ενός Δήμου αποτελούν τα εργαλεία εκείνα που δείχνουν προς τα πού κατευθύνεται το δημοτικό καράβι, είναι αυτό που λέμε ο καθρέφτης της πολιτικής του Δήμου, η φιλοσοφία ανάπτυξης της Δημοτικής αρχής.
Εισηγητικά βεβαίως, θα έπρεπε να αποτυπώνεται η φιλοσοφία σας στο τεχνικό πρόγραμμα κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται, όχι γιατί δεν έχετε φιλοσοφία, αλλά γιατί επιλέγετε τη λογική μιας τεχνοκρατικής παρουσίασης για να κρύψετε το κύριο. Το κύριο είναι ότι το Τεχνικό σας  Πρόγραμμα  είναι ένα πρόγραμμα  εφαρμογής του μνημονίου στην τοπική διοίκηση, ένα πρόγραμμα  εναρμονισμένο με τη φτώχεια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις  ή συγκυβερνήσεις που υπηρετούν την ΕΕ, τα συμφέροντα μιας δράκας εχόντων και κατεχόντων, για να μην πω κεφάλαιο και αρχίσουμε τα περί ξύλινης γλώσσας. Είναι ένα πρόγραμμα που επιβάλλει την τοπική λιτότητα στα έργα, αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ευρωπαϊκά αφεντικά.
Ποιο είναι το τοπίο που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν οι λογής λογής συγκυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, Πασοκ –ΝΔ ή ΝΔ –ΠΑΣΟΚ με δεξιούς και αριστερούς μαϊντανούς ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ;
 Έχουμε συνεχή  μείωση  των ήδη πενιχρών πόρων από το κράτος προς τη Περιφερειακή και Δημοτική διοίκηση. Η μείωση αυτή παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε δεκτή και την  ανέχεστε ως νέα δημοτική αρχή, την καλλιέργησε η προηγούμενη αρχή  στο όνομα της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και «εξοικονόμησης πόρων» αυτήν ακολουθείται κι εσείς.
Να πώς ο Δήμος γίνεται συνένοχος της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής  της Κυβέρνησης και της ΕΕ , αποδεχόμενος στην ουσία να  διαχειρίζεται  τη μιζέρια, την εξαθλίωση.
Έχουμε  πλήρη προσαρμογή στη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης με την ασκούμενη πολιτική τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της δικής σας. Με βάση στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των Δήμων για το 2013, το προσδιόριζαν σε 3,6 δις ευρώ. Τα χρήματα όμως που τελικά δόθηκαν ήταν γύρω στα 2,2 δις ευρώ. Αν όμως αφαιρέσουμε οριζόντιες δράσεις όπως: προνοιακά επιδόματα και μεταφορά μαθητών, που υπολογίζονται σε 1 δις ευρώ περίπου, τότε μένουν 1,2 δις ευρώ για λειτουργικά και έργα. Δηλαδή  έχουν τον τελικό στόχο: το 30% και λιγότερο να δίνεται από τους ΚΑΠ- ασχέτως ονόματος- και το 70% να εισπράττεται από τη τοπική διοίκηση μέσω φόρων τελών, τροφείων, δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεων  κλπ εργαλέιων από τους δημότες.
Δηλαδή το θέμα είναι με ποιο τρόπο Δήμοι και Περιφέρειες θα μοιράζονται τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού, που και αυτά, μαζί με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θα τα διαθέτουν για να παίζουν τον ρόλο του μάναντζερ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κι από την άλλη μέσω της φοροαφαίμαξης θα μαζεύουν χρήματα από τον κόσμο ακόμη και για τα λειτουργικά έξοδα. Επομένως, όποια  κριτήρια και αν χρησιμοποιηθούν στην κατανομή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια : αυτή η πολιτική υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες, χειροτερεύει την ζωή των λαϊκών οικογενειών.    
Αυτή η πολιτική αποκαλύπτεται στο Τεχνικό σας πρόγραμμα, αφού αγόγγυστα, με ευπείθεια εφαρμόσατε όσα το παρατηρητήριο και οι έλεγχοί του προβλέπουν.
·         Γι αυτό πετάξατε στα άχρηστα τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων των τοπικών συμβουλίων για τα τεχνικά τους προγράμματα ως εξωπραγματικά οικονομικά. Μα εκεί ακριβώς είναι το ζουμί! Εκεί αποτυπώνονται οι λαϊκές ανάγκες κι εσείς ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στις εντολές της κυβέρνησης διαλέξατε το κυβερνητικό στρατόπεδο σε βάρος των αναγκών του κόσμου, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν  όπως λέει η γνωστή  συστημική καραμέλα, μόνο που  άλλα έδειξαν οι διάφορες λίστες Λαγκάρντ, άλλα έδειξαν και δείχνουν τα δις καταθέσεων στις Ελβετικές τράπεζες, άλλα έδειξαν τα περίφημα crash tests των τραπεζών , την ώρα που βογγά ο ελληνικός λαός και μαζί του η πλειοψηφία των χιωτών. Εξάλλου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τους υπεξαιρεθέντες πόρους που παράνομα παρακρατούν από το 1992 και φτάνουν στα 12 δις ευρώ οφείλουν ανά κάτοικο της Χίου περίπου 1200€ δηλαδή πάνω από 60 εκατ. Ευρώ στο νησί. Και όλα αυτά την ώρα που έχουν αρπάξει από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο από το 2010 πάνω από 5 μισθούς το χρόνο!
·         Γι αυτό η αποτύπωση του προγράμματος δε γίνεται ανά διαμέρισμα, ώστε να μη φαίνεται εύκολα η σύγκριση του τι ζήτησαν οι κοινότητες ή δημοτικές ενότητες και του τι πήραν.
·         Για αυτό τα συνεχιζόμενα είναι τα ¾ των νέων έργων αποδεικνύοντας το φαύλο κύκλο έργων που μετατίθενται από χρονιά σε χρονιά για να εγγράφονται ξανά και ξανά και μάλιστα τα υπόλοιπα να παρουσιάζονται ως νέα έργα.
·         Γι αυτό περικόπτονται και τα νέα έργα –τα ομαδοποιημένα κατά 280 χιλιάδες ευρώ που αφορούν εσωτερική και αγροτική οδοποιία., άμεσα συνδεδεμένη με τη μαστιχοκαλλιέργεια και  τις αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία αλλά και δασοπυρόσβαση. Μας μάραναν όμως τα κτηνοτροφικά πάρκα και διάφορά άλλα που στοχεύουν στο κύριο στον περιορισμό της κτηνοτροφικής και αγροτικής  παραγωγής ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ακόμα πιο μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές. Κάτω από 70% υπάρχει κάλυψη σε κτηνοτροφικά προϊόντα στη χώρα και ρίχνετε ιδέες για βοσκοϊκανότητα και πάρκα που υπακούουν σε ημιεντατική μορφή καλλιέργειας και συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Μόνο τα Φλάτσια ζητούν αγροτική οδοποιία 180000 πλήρως αιτιολογημένη λόγω της μαστίχας κι όμως η απάντηση του τεχνικού Προγράμματος είναι μηδαμινή, προσαρμοσμένη στα υποδείξεις της κυβερνητικής φτώχειας.
Με τη γλώσσα των αριθμών η ΣΑΤΑ που δέχεστε να διαχειριστείτε αντί να την πετάξετε στα μούτρα της κυβέρνησης δίνει 79 ευρώ ανά Χιώτη κάτοικο που οι μισοί ως ναυτεργάτες έχουν οργώσει τη γη φτιάχνοντας τα πλοία των εφοπλιστικών οίκων και φέρνοντας εκατομμύρια συνάλλαγμα στη χώρα και να τα αθροίσουμε με το ΕΣΠΑ-που θέλει πολλή συζήτηση αν τα μισά έργα ωφελούν το νησί και δεν είναι ξεκοκάλισμα κονδυλίων για τους γνωστούς –άγνωστους επενδυτές, τότε αντιστοιχούν 443 ευρώ ανά κάτοικο! Αυτή την κατάντια την αποδέχεστε και την κάνατε και ρεαλιστικό όπως λέτε τεχνικό πρόγραμμα.
Να σταχυολογήσω ποσά; ΣΑΤΑ σχολέιων; Μα μπείτε στον ιστότοπο που έφτιαξε ο Πρόεδρος της σχολικής Επιτροπής ο κ. Ψώρας με τις αναρτημένες ανάγκες των σχολείων και θα καταλάβετε την αγωνία εκφρασμένη σε ανάγκες για τα παιδιά μας , για τα παιδιά σας. 10000 ευρώ δικτυακός τόπος για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση! Σοβαρά; Μα ο κ. Μπελέγρης πρόσφατα εξέφρασε την αγωνία του για την αποκομιδή σκουπιδιών και τις ελλείψεις προσωπικού λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και θα μας σώσει ο ιστότοπος; Από την άλλη τι θα πει επιχειρηματικότητα! Για ρίσκα δε μας λένε; Για μοχλό της οικονομίας δε μας μας λένε; Τι θέλουν λοιπόν την πλάτη του δήμου οι επιχειρηματίες; Αν βεβαίως μιλάτε για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες του νησιού για να τους στηρίξετε υπάρχουν άλλοι τρόποι μέσω των τελών κλπ.
Δίνετε 60000 ευρώ για ειδική περιβαλλοντική μελέτη με την οδηγία 92/43 που αφορά ένταξη στο  Natura. Μα μέσα σε αυτές τις περιοχές  ήδη έχει μπλεχτεί η Ρόκας Ιμπερτρόλα και άρα οικολογία και μελέτες  τέτοιου τύπου δεν είναι συμβατές με βιομηχανικές ανεμογεννήτριες 100 μέτρων ύψους διαμέτρου 80 μέτρων η μία.
Γιατί δε χρηματοδοτείτε την αντιπλημμυρική προστασία της Χίου και της πόλης και των οικισμών , όταν έχουμε πάθει. Το ρέμα στης Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα είναι φραγμένο και έχετε συγκεκριμένο υπόμνημα των κατοίκων. Πλημμυρικά  φαινόμενα θα έχουμε πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Γιατί δε χρηματοδοτείτε την αντισεισμική προστασία αρχίζοντας από τα σχολεία; Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχει ελέγξει 6.223 στατικά ανεξάρτητα κτίρια σε 4,932 σχολικές μονάδες ενώ πρέπει να ελεγχθούν άλλες 9.500 σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 4.000 έχουν κτιστεί προ του 1985 με ό,τι αυτό σημαίνει για τον αντισεισμικό κανονισμό. Ελέω  συγκυβερνήσεων και ΕΕ κόπηκαν οι έλεγχοι το 2010 και το μπαλάκι πέφτει στους δήμους να προχωρήσουν στη Β΄φαση ελέγχων και παρεμβάσεων! Θα το σηκώσουμε  διεκδικώντας κονδύλια ή όχι;
Γιατί δε σας απασχολεί σοβαρά ο  χώρος για το ΚΕΘΕΑ, ώστε να ισχύσει η απόφαση του προηγούμενου ΔΣ ή να στηρίξετε ουσιαστικά το κέντρο πρόληψης κατά των ναρκωτικών,  ακόμα και με δημοτική κτιριακή υποδομή, αντί να τους λέτε ανυπόστατα πράγματα περί δάνειων , όταν ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια είμαστε συμμέτοχοι σε αυτόν τον ουσιαστικό θεσμό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , εμείς ως μπούσουλα ενός Τεχνικού Προγράμματος έχουμε τις προγραμματικές ανάγκες των δημοτών μας, τις καθημερινές τους έγνοιες κι όνειρα γι’ αυτούς και τα παιδιά τους . Ξέρουμε ότι απέναντι μας έχουμε εργάτες, αγρότες, υπαλλήλους, συνταξιούχους, μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους, νεολαίους  που πλήττονται βαριά από τις ακολουθούμενες πολιτικές που συνθλίβονται από τα συνεχιζόμενα μνημόνια  της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της.
Εμείς λοιπόν αυτά δεν τα βάζουμε στον Προκρούστη της ζητιανιάς. Λεφτά υπάρχουν για να φτιάξουμε Τεχνικό Πρόγραμμα. Γνωρίζουμε την κατάσταση και αυταπάτες δεν έχουμε. Αλλά το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή το ήξερε, αλλά κι εσείς φαίνεται επάξια πήρατε τη σκυτάλη της διαχείρισης με άλλο ύφος και τρόπο , αλλά με ίδιο αποτέλεσμα.
·          Διεκδικούμε εδώ και τώρα τα παρακρατημένα χρήματα για το Δήμο μας των πάνω από 60εκ/ων ευρώ.
·          Διεκδικούμε εδώ και τώρα να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% και να ενισχυθούν παράλληλα οι πόροι προς την τοπική διοίκηση σε 8% του κρατικού προϋπολογισμού.
·          Διεκδικούμε εδώ και τώρα την αρπαγμένη υπεραξία των εργαζομένων των συνταξιούχων του Δήμου μας από τα πολλαπλά μνημόνια.
·           Αυτά τα δικά μας λεφτά που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπτα θέλουμε να τα στρέψουμε σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα στηρίζει τους χειμαζόμενους δημότες που ανέφερα.
1.        Θα στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.
2.        Θα στηρίζει την Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.
3.        Θα στηρίζουν την υγεία με σύγχρονες υποδομές αγροτικών ιατρείων με παροχές όλων των μέσων για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
4.        Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί.
5.         Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα υπερασπίζει το περιβάλλον θα προάγει την δασοπροστασία και την οικολογική προστασία και δεν θα αφήνει παράθυρα για ψευτοοικολογούντες  επενδυτές που θα τα καταστρέψουν.
6.         Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα  που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα επιλύει το αποχετευτικό πρόβλημα και την επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και στο τρίτο βαθμό και δε θα αναγκάζει σε συνεχή μερεμέτια και αναθεωρήσεις σχεδίων.
7.        Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα τέλος με ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά, που θα εκμεταλλεύεται τα πολιτιστικά συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα και δεν θα τα θάβει όπως τα έχετε θάψει εσείς μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βλέπε Ανάβατο, Μουνδών, Κέντρο Βολισσού , Μεσαιωνικά χωριά, ιστορικό κέντρο Χίου, Κάστρο κλπ.
Αν στοιχειωδώς θα θέλατε να ανταποκριθείτε στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας, αντί να τους  αποπροσανατολίζετε  με τις γνωστές  επιτροπές θα κουβεντιάζατε μαζί τους και θα υιοθετούσατε τις απόψεις τους.
 Τίποτε παραπάνω, γι’ αυτό και το Τεχνικό Πρόγραμμα όχι μόνο το καταψηφίζουμε, αλλά και καλούμε τους δημότες μας να αγωνιστούν για να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις, γιατί η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος δε λύνει προβλήματα αλλά τα συσσωρεύει.   
    Χίος, 12-11-2-14
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου