Print

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου: Αντιπλημμυρική προστασία τώρα!!!



Με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε η κριτική που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο για τo Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας δημοτικής Αρχής, τη λιτότητα και φτώχεια που διαχειρίζεται, αλλά και τις ιεραρχήσεις που θέτει.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Λαγκάδα και αλλού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν αποτέλεσμα του γνωστού συνδυασμού της διαχρονικής  αδιαφορίας της πολιτείας και τοπικών αρχόντων σε όλα τα επίπεδα δημοτικά και περιφερειακά, αλλά και ατομικές ευθύνες  όσων λειτουργούν αυθαίρετα απέναντι στο περιβάλλον.

Αυτά ταλανίζουν το λαό μας χρόνια τώρα. Το κύριο επομένως αφορά στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων και αυτό γίνεται  ΜΟΝΟ με έναν αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρεια και δήμων.

Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να μην ευθύνεται στο βαθμό που  πριν λίγους μήνες ανέλαβε , αλλά ούτε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό έχει, μιας και μέσα στο τεχνικό Πρόγραμμα δεν είχε τέτοιο προσανατολισμό, ούτε δείχνει να καταλαβαίνει ότι η λογική καταμερισμού αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δήμο και Περιφέρεια, σε συνδυασμό με την απραξία όλων των μερών ,  οδηγεί σε καταστροφές όπως αυτές που γνώρισε η Λαγκάδα.
Επομένως έχει σοβαρές ευθύνες για το τι θα γίνει από δω και μπρος στο επίπεδο αποκατάστασης των ζημιών και προγραμματισμού έργων και δράσεων που θα προλαμβάνουν το κακό.

Παραθέτουμε  ό,τι ζήσαμε -αφού πήγαμε εκεί από το πρωί-  και ακούσαμε στο έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο της Λαγκάδας  που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα:
·        Πάνω από 50 σπίτια με σημαντικές ζημιές
·        Χωράφια και τοιχία κατεστραμμένα
·        Ζημιές και στον επαρχιακό και στο δρόμο προς Καρδάμυλα
·        Δεν έχει καθαριστεί το χωριό από τις λάσπες(σπίτια, εκκλησίες)
·        Το πρωί παρασκευής είχαμε 40 πόντους νερό στην παραλία, και 60-70 πόντους κατά μέσο όρο στα σπίτια
·        4 βάρκες τις ψάρεψαν από τη θάλασσα
·        Δε μπορούν να περάσουν οι κτηνοτρόφοι- φραγμένοι δρόμοι π.χ. στα Καμάρια
·        Κατολισθήσεις σε σημεία του δρόμου (π.χ Μηλιγκά)

Ως αιτίες εντοπίστηκαν:
α) οι 2 ποταμοί έχουν σπάσει σε 3 σημεία λόγω κακοτεχνιών, ιδιωτικών αυθαιρεσιών και μη καθαρισμού- όγκος νερού πέρασε στον Κάμπο κι από κει στον επαρχιακό δρόμο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πρώτα σπίτια κ.ο.κ.
β) οι ποταμοί θέλουν καθάρισμα και δεν έχουν τοιχία σε κάποια σημεία.
γ) χρειάζεται εκβάθυνση ποταμού, έχουν περάσει και σωλήνες της Συκιάδας και δε μπορεί να καθαριστεί
δ) σπίτια που πλημμύρισαν λόγω κακοτεχνίας των υπηρεσιών.
ε) στον περιφερειακό δρόμο δεν υπάρχουν πλαϊνά χαντάκια από τσιμέντο αν και μπαζώθηκε ρέμα!
στ) είχαμε επισημάνει ως ΤΣ  να γίνει μελέτη για τα δάσος και δεν υπάρχει(ούτε εκπρόσωπος του Δασαρχείου δεν πάτησε), υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις κατολισθήσεις και ούτε για τη δασοπροστασία   υπάρχει μελέτη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κωφεύουν!
η) Υπάρχουν  αγωγοί όμβρια με κακοτεχνίες (έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός ομβρίων του Αγ. Γιαννιού)- έχει φράξει η έξοδος των ομβρίων, φραγμένες οι 3 σχάρες- πριν 1 μήνα ο δήμος κλήθηκε να δει τα φρεάτια και δεν ήρθε.
θ) Στο Αγρελωπό δεν υπάρχουν αγωγοί για όμβρια.

Απαιτούμε
·        Να αποκατασταθούν οι ζημιές της περιοχής σε οδικά δίκτυα αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης  και να γίνουν τα έργα που απαιτούνται στα ρέματα των δύο χειμάρρων, ώστε και τα τεχνικά λάθη και αυθαιρεσίες να διορθωθούν και να λειτουργούν αποτρεπτικά.
·        Να  επισκευαστούν όλα τα τοιχία που άπτονται των δημοτικών οδών και εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω κατολισθήσεων ακόμα και για σπίτια.
·        Το Δασαρχείο να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις διαφορετικά επωμίζεται τεράστιες ευθύνες.
·        Η Περιφερειακή διοίκηση να κάνει άμεσα τις επεμβάσεις στον Περιφερειακό δρόμο, ο οποίος στερείται ουσιαστικών τεχνικών έργων αφού επί της ουσίας έχει μπαζώσει ένα μέρος του ρέματος που παροχέτευε τα νερά στη θάλασσα.
·        Η Πολιτεία να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες και η Δημοτική αρχή να επισπεύσει τα δέοντα.
·        Να αναμορφωθεί το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου στην κατεύθυνση μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία. Δεν προέχουν τα πάρκα και οι αναπλάσεις αλλά οι  ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες  των λαϊκών οικογενειών.  
·        Να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες σε έργα παρελθόντων ετών που συμβάλλουν στο πρόβλημα.
Να γίνει θεματικό Συμβούλιο για την αντιπλημμυρική – αντισεισμική προστασία που θα πάρει άμεσες αποφάσεις και θα προχωρήσει σε  βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμό για όλο το Δήμο και τις πληγείσες περιοχές.

Χίος, 16-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου