Print

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εθελοντισμός ή βαρβαρότητα



Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής μέσω της διοίκησης του Νομικού Προσώπου να καλύψει μέρος των αναγκών των βρεφονηπιακών σταθμών με εθελοντές εργαζόμενους.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Ο τόπος μας και οι λαϊκές οικογένειες  έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ωφεληθεί από την προσφορά αλληλεγγύης και συμπαράστασης που εκδηλώνεται είτε μέσα από τα συνδικάτα είτε μέσα από φορείς είτε και μεμονωμένα.
Επειδή όμως η αλληλεγγύη ανάμεσα σε ανθρώπους της ίδιας κοινωνικής τάξης πάει να αντικατασταθεί  από τον υστερόβουλο πολλές φορές εθελοντισμό τύπου Λοβέρδου θεωρούμε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να βλέπουμε τη φάκα και όχι μόνο το τυρί.

Η ανάγκη της προσφοράς δεν πρέπει να υποκαθιστά την εργασία. Και δεν γράφουμε αμειβόμενη εργασία, διότι εκ του ορισμού της η εργασία οφείλει να είναι αμειβόμενη. Και σε καμία περίπτωση, η εθελοντική προσφορά δεν πρέπει να υποκαθιστά δομές και υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να παρέχονται ως δημόσιο αγαθό.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι έννοιες όπως «άμισθη εργασία» και «μη αμειβόμενη απασχόληση» αντικαθιστούν σταδιακά την έννοια  της εθελοντικής προσφοράς, και κυρίως αυτή της εργασίας.

Στην εισήγηση που έφερε η διοίκηση του νομικού προσώπου, αναφερόταν σε συγκεκριμένες αιτήσεις υποψήφιων εθελοντριών, οι οποίες πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στο επόμενο διάστημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πρόσληψή τους, οι υποψήφιες εργαζόμενες – εθελόντριες ζητούν να εργαστούν εθελοντικά.
Κατανοούμε την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά και την ανάγκη των υποψήφιων εργαζομένων να δείξουν θετική διάθεση και να προσφέρουν έστω για ένα διάστημα εθελοντικά στον φορέα που ούτως ή άλλως πρόκειται να προσληφθούν, αλλά αυτό ακυρώνεται στην πράξη με την προοπτική του «μπόνους» που ανέφερε η εισήγηση και παραπέμπει σε «στημένες» και γνωστές διαδικασίες.

Θα εμφανιζόμασταν επομένως,  ασυνεπείς ως προς τις βασικές αρχές μας που αφορούν στην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και στην έγκαιρη κάλυψη των έκτακτων με το απαραίτητο προσωπικό, αν δεν εκφράζαμε την αντίθεσή μας - ηθική και πολιτική - στην πρόταση αυτή.
Εμείς δε στοχοποιούμε τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν με τέτοιες συνθήκες όμως θεωρούμε τέτοιες πρακτικές  επικίνδυνες για το εργασιακό μέλλον τόσο των εργαζόμενων στους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η τακτική του μαστίγιου και του καρότου είναι διαχρονικά πολύ δημοφιλής σε όλες τις πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά σήμερα, στην εποχή του μνημονίου, έχει γίνει ο κανόνας. Και για του λόγου του αληθές, κλείνουμε παραθέτοντας την εξής είδηση: Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπ. Ανδρέας Λοβέρδος μελετά να ζητήσει εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις. Και ο νοών νοείτο.

ΚΛΑΙΡΗ ΚΩΣΤΑΛΑ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου