Print

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου: ΜΠΟΝΑΜΑ–ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ



Το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα έδειξε η δημοτική αρχή Χίου και ό ίδιος ο δήμαρχος κ. Βουρνούς με αφορμή τη συζήτηση για ανταποδοτικά τέλη.
Με περίσσιο θράσος οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με μια έωλη απόφαση 14 θετικών ψήφων επί 28 παρόντων, υπερακόντισαν της απόφασης της οικονομικής επιτροπής και ψήφισαν τα ανταποδοτικά τέλη για τη συντριπτική πλειοψηφία του χιώτικου λαού να ανέλθουν στο 1,83 Ευρώ το τμ, αποδεικνύοντας ότι είναι γνήσια τέκνα της πολιτικής μήτρας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τους στήριξε και τους ανέδειξε σε δημοτική αρχή.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα σπίτι 100 τμ που στο Πυργί,  Νεχώρι, στη Λαγκάδα, στα Καρδάμυλα,  πλήρωναν περίπου 90 και 66 ευρώ, θα πληρώνουν 183  ευρώ!!! Δηλαδή η αύξηση για το Νεχώρι είναι 190%, ενώ για τους υπόλοιπους πλην Αμανής που είναι 22%, είναι 103% με το Βροντάδο να παραμένει εκεί που ήταν.
Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς χαράτσι που τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια διανθίστηκε από πλευράς του Δημάρχου με μια μπακαλίστικη λογιστική που έβλεπε τους αριθμούς σε βάρος των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων που υποφέρουν.
Μέχρι τέλος τόσο  ο ίδιος, όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μπελέγρης  που έκανε και την πρόταση για το 1,83 ευρώ σε προφανή συνεννόηση με τους υπόλοιπους συμπολιτευόμενους, πλην ελαχίστων που σεβάστηκαν τις εντολές των χωριών τους, αρνούνταν να δουν τη σκληρή πραγματικότητα από την οποία υποφέρουν οι δημότες μας, αρνούνταν να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να πληρώνονται τα ανταποδοτικά τέλη με επιβάρυνση και αυξήσεις από τους επιχειρηματίες , τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ και να προχωρήσουν σε μειώσεις στα λαϊκά εισοδήματα.
Όλα τα γνωστά επιχειρήματα της συγκυβέρνησης έπεσαν πάνω στο τραπέζι.
Δε βγαίνουμε και θα χρεοκοπήσουμε, αν και παραδέχτηκαν ότι «διεκδίκησαν» χρήματα του Δήμου και βρήκαν από το υπουργείο εσωτερικών 350 χιλ. ευρώ, προχώρησαν στον κοινωνικό αυτοματισμό του τύπου θα ενισχύουμε τα ανταποδοτικά τέλη από τους κεντρικούς πόρους και θα στερούμε τους δημότες κοινωνικές υπηρεσίες λες και τα μεν και τα δε χρήματα δε βγαίνουν από την τσέπη μας, θα σας δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες, την ώρα που οι ίδιοι παραδέχονταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού η κυβέρνηση και η δική τους πολιτική που επάξια συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην καθαριότητα έχει μαραζώσει την υπηρεσία και αυτή τη μιζέρια και φτώχια θέλουν να διαχειριστούν στις πλάτες μας. 
Όλα αυτά συνέβησαν όταν με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ (+3%) σε σχέση με το 2014. Μια αύξηση που θα την επωμιστούν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 520 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,3%), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 προβλέπεται να αυξήσει τα έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ (+2,3%), ενώ οι έμμεσοι φόροι που κατατρώγουν τα λαϊκά εισοδήματα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 930 εκατ. ευρώ (+3,8%).
Αυτή η ανάλγητη πολιτική της δημοτικής αρχής έρχεται να δικαιώσει τη Λαϊκή Συσπείρωση που προεκλογικά ακόμα μιλούσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητες δημοτικές αρχές ούτε ανεξάρτητοι δήμαρχοι αλλά ο καθένας και η καθεμιά κρίνεται από την ταξική θέση που παίρνει απέναντι στα προβλήματα. Η δημοτική αρχή του κ. Βουρνού καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι γνήσια τέκνο του πολιτικού και οικονομικού λόμπι που τη στήριξε!
Με αίσθημα ευθύνης καταθέσαμε τις παρακάτω προτάσεις που είναι και προτάσεις αγώνα για το χιώτικό λαό.

1.     Καθιέρωση   συντελεστή για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες (από 650 τ.μ. και άνω) με τιμή 4,5 ευρώ ανά τ.μ.
2.     5% συντελεστής σε τράπεζες, βίλες, ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
3.     Διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών στους πρώην Δήμους χωρίς καμιά αύξηση πλην Ομηρούπολης  (Βροντάδος) που πρέπει να πάει στο συντελεστή της πόλης  και να διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ το τμ,  ώστε και η πόλη να έχει μια μικρή μείωση.
4.      Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, μικρομάγαζα με μικρό κύκλο εργασιών κατά  5%  με βάση τη φορολογική δήλωση θέση περιοχή και συνεκτίμηση με ενοίκιο.

 Μέτρα ανακούφισης για τις κοινωνικές ομάδες:
·       Άπορες οικογένειες – πλήρης απαλλαγή.
·       Άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €- πλήρης απαλλαγή,  και 5.000€ για κάθε παιδί
·       Άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€ μείωση 50%,  και 5.000€ για κάθε παιδί
·       Πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€ –πλήρη απαλλαγή, και από 20.000€έως 30.000€ μείωση 50%  και 5.000€ για κάθε παιδί..
·       Μείωση 80% στο Δημοτικό τέλος για α)τα νέα έγγαμα σε α΄ γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2015 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.000€,  και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2015, πλην αυτών της εστίασης και αναψυχής, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000€ Η μείωση αυτή θα ισχύει μόνο για το έτος 2015 και ανάλογα τα έσοδα μπορεί να ισχύσει το 2016. Δεν προβλέπεται  από το νόμο , η αποκεντρωμένη –σκυμμένη διοίκηση θα το ακυρώσει πιθανόν, το προβλέπει το δίκιο και οι ανάγκες των δημοτών μας.
Τέλος ως Λαϊκή Συσπείρωση πέρα από το τυπικό της προσβολής της απόφασης για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους, καλούμε το χιώτικο λαό , τα σωματεία εργαζομένων, όλα τα χωριά   να ξεσηκωθούν για να μην περάσει η αθλιότητα της δημοτικής αρχής.
Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12:00  στην αίθουσα του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και καλούμε τα ΜΜΕ για την κάλυψή της.

Χίος, 24-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου