Print

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου: Ο εγκλεισμός των μεταναστών δεν είναι «νοικοκύρεμα» αλλά αντίκειται σε κάθε ανθρώπινο και ηθικό νόμο



Ανακοίνωση

Ο εγκλεισμός των μεταναστών δεν είναι «νοικοκύρεμα» αλλά αντίκειται σε κάθε ανθρώπινο και ηθικό νόμο

H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου με αφορμή την μεταλλική περίφραξη που έγινε στο χώρο των κοντέινερ δίπλα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου όπου προσωρινά κρατούνται οι μετανάστες με την αιτιολογία του «νοικοκυρέματος» του χώρου, έχει να τονίσει τα εξής:
Ανέκαθεν η πάγια θέση μας είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών, μόνο ως απαράδεκτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν αφήνοντας  πίσω τη χώρα τους, το βιος τους, τη δουλειά τους, τις οικογένειές τους, που οι βάρβαρες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών (Ε.Ε., Η.Π.Α., ΝΑΤΟ κ.λπ.) έσπειραν την πείνα, την εξαθλίωση, τη δυστυχία, τον πόλεμο και το θάνατο. Σ΄ όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η κατασταλτική αντιμεταναστευτική  πολιτική και η νομοθεσία της Ε.Ε. την οποία εγκρίνουν και υλοποιούν και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της, μεταξύ αυτών και η ελληνική συγκυβέρνηση.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται (στέγαση, θέρμανση, τροφή, υγειονομική περίθαλψη, καθαριότητα, αυλισμός κ.λπ.) είναι άθλιες. Η Χίος γεμίζει από πρόσφυγες μετανάστες –μεταξύ αυτών γυναίκες  και παιδιά-  που είναι αναγκασμένοι να ζουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα κτίρια, είτε αυτά ανήκουν στο Δήμο Χίου είτε στο Λιμεναρχείο και τα  οποία προορίζονταν για άλλες χρήσεις και όχι για τη φιλοξενία ανθρώπων. Η αποκαρδιωτική αυτή κατάσταση  επιδεινώνεται συνεχώς με την έλευση του χειμώνα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, παρενέβη πριν λίγο καιρό και στο Δήμαρχο Χίου  και στον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της αλλά  κυρίως να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων με  κάθε δυνατό τρόπο. Μετά  απ΄ όλα αυτά τονίζουμε ότι ο εγκλεισμός τους δεν είναι «νοικοκύρεμα» αλλά αντίκειται σε κάθε ανθρώπινο και ηθικό νόμο, αφού πρόκειται για πρόσφυγες διωγμένους και όχι «εγκληματίες» που το μοναδικό τους «έγκλημα» είναι η επιβίωσή τους  και η αναζήτηση ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση  επιδιώκει σε τοπικό επίπεδο:
α. να πιεστεί η κυβέρνηση, μέσω της δημοτικής αρχής, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση, προς την οποία και η ίδια είναι  συνυπεύθυνη αφού μετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που πλήττουν άμεσα τα συμφέροντα του λαού μας.
β. σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με έκτακτες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, πρέπει να οργανωθούν χώροι διαβίωσης ανθρώπων και όχι ζώων!
Τέτοιοι χώροι υπάρχουν και στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτάς και στον ΟΑΕΔ που είναι κλειστός  και  αλλού, με την κατάλληλη διαμόρφωση.
γ. προτρέπει το χιώτικο λαό, που έχει ζήσει πολέμους, προσφυγιά και διώξεις να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να μην αφήσει το ρατσιστικό δηλητήριο να τον αγγίξει.
δ. να φύγει η μεταλλική περίφραξη – κλουβί που στήθηκε απέναντι από το Λιμεναρχείο και να αντικατασταθεί με εγκαταστάσεις-υποδομές άκρως απαραίτητες για την έστω ολιγοήμερη κράτηση των μεταναστών στο συγκεκριμένο χώρο.
Σε πανελλαδικό επίπεδο αγωνίζεται και απαιτεί:
α. να τερματιστεί αμέσως η απάνθρωπη μεταχείρισή των μεταναστών και προσφύγων.
β. να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
γ. να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
δ. να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώτος για τους πρόσφυγες.
ε. να  νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
στ. να δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
ζ. να  καταργηθούν οι  Κανονισμοί «Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ».

Χίος, 09-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου