Print

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου: Όχι στην ημετεροκρατία – Διαφανείς αξιοκρατικές προσλήψεις - Μόνιμη σταθερή δουλειά με βάση τις ανάγκες μας.


Πυκνώνουν οι φωνές εναντίον της Δημοτικής αρχής, για αδιαφανείς τακτικές προσλήψεων με κέντρο κυρίως το Νομικό πρόσωπο του Δήμου, αλλά και άλλα νομικά πρόσωπα, με συνισταμένη τη λογική της ημετεροκρατίας από τη μια μεριά και των ιδιαίτερων προσωπικών εκτιμήσεων των προέδρων ή μελών του ΔΣ από την άλλη, λες και πρόκειται όχι για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά για την προσωπική μας επιχείρηση.

Στα πλαίσια της αναγκαιότητας κατανοούμε  τις προσλήψεις που πρέπει να υπάρξουν ώστε να λειτουργήσουν τόσο οι βρεφονηπιακοί, το κολυμβητήριο τα γήπεδα, κλπ, αν και διαφωνούμε στον τύπο εργασιακής σχέσης, αλλά ζητήσαμε  μια ανοιχτή πρόσκληση, κάθε φορά, με τα ανάλογα αντικειμενικά και μετρήσιμα  κριτήρια ώστε να γίνουν  αξιοκρατικές  και διαφανείς διαδικασίες. Καταγγείλαμε  τον με το «έτσι θέλω» εθελοντισμό στο Νομικό πρόσωπο,  που υποκρύπτει «επιβράβευση» πρόσληψης, αφού τέτοιες πρακτικές δεν προάγουν   ούτε  τη διαφάνεια ούτε τη χρηστή διοίκηση  και επιμείναμε στη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένα κριτήρια  ΑΣΕΠ. Εξακολουθούμε να καταγγέλλουμε προκηρύξεις με κριτήρια που μόνο το γέλιο προκαλούν, γι αυτό και θα το θέσουμε θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο.

Το γεγονός είναι βέβαια ότι οι Δήμοι άνοιξαν πρώτοι το χορό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δυναμίτισαν από τα μέσα της δεκαετίας του '90 τις εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τώρα αυτές οι σχέσεις θριαμβεύουν, έχουν γίνει θεσμικό πλαίσιο, νόμοι του κράτους, με πρωτομάστορες την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κόμματα που υποκλίνονται σ' αυτή τη λυκοσυμμαχία είτε ανήκαν στην προηγούμενη συγκυβέρνηση είτε στην τωρινή των «αριστερών»  αποχρώσεων.

Σ' αυτή τη φάκα του νομικού πλαισίου κατάργησης της μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα κ.λπ., πιάστηκαν τελικά και οι ίδιοι οι δήμοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού. Και καταφεύγουν στις αιτήσεις για πρόσληψη 8μηνιτών, εργαζομένων "κοινωφελούς εργασίας" (ανασφάλιστοι των 500 ευρώ), διμηνιτών κ.λπ.  στις διάφορες  ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή εργαζομένων με μισή ζωή, με το άγχος της ανεργίας και της ανασφάλειας, αλλά και όμηροι διάφορων  «επιχειρηματιών» που λειτουργούν εκβιαστικά.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Απαιτούμε ο δήμος μαζί με τους εργαζόμενους  να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για όλες τις δομές του δήμου και τα νομικά πρόσωπα με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, κοινωνικά και τυπικά, που θα εξασφαλίζουν την αξιοκρατία και όχι τη ρουσφετολογία.

 Όπου μετέχουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε καταψηφίσει και καταδικάσει αυτές τις λογικές, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Μόνο η πάλη του λαού, των νέων ανθρώπων, είναι αυτή που μπορεί να σταματήσει αυτό το εμπόριο εργατικής δύναμης και συνειδήσεων, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για σεβασμό της προσωπικότητάς τους και των δικαιωμάτων τους, για μόνιμη εργασία και μόνιμες θέσεις με βάση τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες στο δήμο και στα νομικά του πρόσωπα, σε ευθεία ρήξη με τις πολιτικές και  της σημερινής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, που μας θέλουν σκλάβους, να ζούμε με τα ψίχουλα!

Χίος, 11-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου