Print

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Όχι στα χαράτσια για ανύπαρκτες υπηρεσίες και υποδομές ελλιμενισμού μικρών σκαφών

Άλλο ένα χαράτσι προστίθεται στα τόσα άλλα που η δημοτική αρχή δρομολόγησε μέσα από την αντιλαϊκή πορεία της, προκειμένου να συνθλίψει μέσω του δημοτικού φορέα του Λιμενικού Ταμείου ένα  μεγάλο μέρος των συνδημοτών μας που ως ιδιοκτήτες μικρών σκαφών είναι υποχρεωμένοι να τα ελλιμενίζουν σε «λιμανάκια» και «αλιευτικά καταφύγια» του νησιού μας.
 
Ξεχνώντας ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκαφών τέτοιου τύπου είναι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς, με διαρκώς μειούμενο εισόδημα, «νίπτουν τα χείρας» προτάσσοντας για υλοποίηση το νέο φοροεισπρακτικό νόμο περί τελών ελλιμενισμού, ενώ γνωρίζουν την απελπιστικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βιώνουμε καθημερινά. Όμως από τη μύγα ξίγκι δεν πρόκειται να βγάλουν, παρά το γεγονός ότι το προσπαθούν αποδεχόμενοι το ρόλο του φοροεισπράκτορα.

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι δημοτικοί άρχοντες, υπεύθυνοι των φορέων αυτών να επιβαρύνουν τη λαϊκή τσέπη είναι απαράδεκτος, αφενός μεν γιατί προσπαθούν να πείσουν ότι τα νέα τέλη είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά πληρώνονταν παλιότερα και ότι θα ισχύσουν αφού πρώτα καταγράψουν τα βαρκάκια, αφετέρου δημιουργούν ένα κοινωνικό αυτοματισμό εις βάρος των μικρών ιδιοκτητών σκαφών με τη δικαιολογία ότι δεν πλήρωναν. Ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες διοικήσεις δέχονταν την δήλωση του χρόνου ελλιμενισμού από τον ιδιοκτήτη ως αληθή, ενώ ο σημερινός φορέας διοίκησης αποφασίζει να την αντικαταστήσει με ελεγκτές και καταγραφείς των σκαφών, δεν τιμά ούτε τους  ίδιους ούτε τη δημοτική αρχή μια  και θεωρούν τους  δημότες αφερέγγυους και αναληθείς.
 
Και με τη δική τους λογική των αντιλαϊκών νόμων, ότι τα τέλη ελλιμενισμού, βάσει του νόμου, «είναι ανταποδοτικά και αναλώνονται αποκλειστικά από τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, για την εκτέλεση, συντήρηση και βελτίωση των λιμενικών έργων, εγκαταστάσεων και των παρεχομένων λιμενικών υπηρεσιών προς τους χρήστες», αναρωτιόμαστε πότε συντηρήθηκε ή βελτιώθηκε η πλειονότητα των  λιμενικών έργων και των εγκαταστάσεων, αλλά προπάντων ποιες είναι οι υπηρεσίες του Λ.Τ. προς τους χρήστες; Γιατί να πληρώνουν για υπηρεσίες και υποδομές ανύπαρκτες;
 
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, διεκδικούμε  και απαιτούμε:
üΤη διασαφήνιση των όρων «λιμανάκια», «αλιευτικά καταφύγια», «τουριστικά καταφύγια», «αγκυροβόλια» κ.λπ. που χρησιμοποιεί κατά το δοκούν η δημοτική αρχή  και ο λιμενικός της φορέας.
üΤις κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για τη δημιουργία  και χωροθέτηση του ανά κατηγορία λιμένα.
üΤην καταγραφή των αναγκών, των ελλείψεων, των προχειροτήτων και των κακοτεχνιών,  που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του χρήστη αυτών των χώρων.
üΤην υλοποίηση όσων απαιτούνται στους ανωτέρω χώρους βάσει των οριζομένων διατάξεων (π.χ: βασικές κτιριολογικές υποδομές εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών, εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεων υγιεινής και ενδιαίτησης με εξασφάλιση προσβασιμότητας Α.Με.Α, ρεύμα, νερό, τηλ. επικοινωνία, εξασφάλιση συλλογής προσωρινής αποθήκευσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των βιολογικών και πετρελαιοειδών - ελαιωδών καταλοίπων,  πυρασφάλεια, φωτισμός χερσαίας ζώνης, φωτισμός εισόδου, κατάλληλο βάθος κ.λπ.
üΤην απεμπλοκή των υπαλλήλων του φορέα του Λιμενικού Ταμείου από καθήκοντα ελεγκτή-καταγραφέα σκαφών και την αξιοποίησή τους σε δημιουργικές υπηρεσίες του φορέα και όχι οικονομοκατασταλτικές.
üΤην απαλλαγή των μικρών σκαφών (0μ.-7μ.) από τη διαδικασία πληρωμής τελών ελλιμενισμού.
Χίος, 28-4-2015

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου