Print

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου για το θέμα των μονοδρομήσεων στο Βροντάδο


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου σχετικά με το θέμα των μονοδρομήσεων στο Βροντάδο έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Από τις 26 Μαρτίου 2014 που ισχύει η μονοδρόμηση των οδών Ζωρζή Γ. Μιχαληνού, Ευγενίας Χανδρή, Στρατή Ανδρεάδη, Καπετάν Μιχάλη Χανδρά και Κων/νου  Κανάρη ο κίνδυνος ατυχήματος από τις παραβιάσεις τους δεν εξέλιπε αφενός, αφετέρου δεν εξαντλήθηκαν όλοι οι παράγοντες λαϊκής συμμετοχής, ώστε τα όποια μέτρα να είναι και επιστημονικά άρτια και να ακουμπούν στις λαϊκές ανάγκες αναφορικά με τη συγκοινωνία εντός του οικισμού, απόρροια των πολιτικών της παλιάς και νέας δημοτικής αρχής των Λαμπρινούδη και Βουρνού αντίστοιχα.
Συγκοινωνιακές ρυθμίσεις με ονοματεπώνυμο δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, μπορούν όμως να βελτιωθούν υπάρχουσες λύσεις που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, στην ασφάλεια πεζών και εποχούμενων, αλλά  και στην ποιότητα της ζωής τους, είχαν θέσει το ζήτημα γραπτά  και προφορικά στις μέχρι σήμερα δημόσιες συνεδριάσεις της Δημοτικής  Κοινότητας Βροντάδου που ενδεικτικά αναφέρουμε:



α. Στη δημόσια συνεδρίαση της 07-11-2014 και επ’ ευκαιρία της συζήτησης του θέματος κατασκευής διάβασης πεζών στην είσοδο του ξενοδοχείου ΚΥΒΕΛΗ, θέσαμε το θέμα της  παραβίασης των μονοδρομήσεων και της  καταστροφής των απαγορευτικών πινακίδων ζητώντας να  εξεταστούν τα αίτια των παραβιάσεων των μονοδρόμων.
β. Στη δημόσια συνεδρίαση της 24-11-2014, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση επί της αίτησης 3ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου σχετικά με ρύθμιση κυκλοφοριακών θεμάτων που αφορούν τους πέριξ του σχολείου δρόμους, υπερτονίζοντας ότι πρέπει να μελετηθούν επισταμένα οι λόγοι που ωθούν τους οδηγούς  να παραβιάζουν τους  μονοδρόμους Κ. Κανάρη και καπετάν Μιχάλη Χανδρά και καταλήξαμε προτείνοντας «να γίνει πλατιά ενημέρωση του  κοινού (γειτόνων, γονέων, επισκεπτών κ.λπ.), προκειμένου να λειτουργήσει το μέτρο και να ρυθμιστούν ομαλά τα κυκλοφοριακά θέματα που έχουν προκύψει και δημιουργούν προβλήματα πρόσβασης στη σχολική μονάδα».
γ. Στο υπόμνημά μας για τη δημόσια συνεδρίαση της 14-01-2015, θέσαμε μεταξύ  άλλων, προ ημερήσιας διάταξης, το θέμα της επικινδυνότητας που δημιουργείται με την παραβίαση των απαγορευτικών πινακίδων των μονοδρομήσεων στο Βροντάδο, στην κατεύθυνση όχι της  καταστολής αλλά της πρόληψης, μέσα από τη διάγνωση των κινήτρων που ωθούν στην παραβίαση και προτείναμε τη μελέτη των περιπτώσεων με τη συνδρομή των κατοίκων των μονοδρομημένων περιοχών.
            Μετά από τις  παραπάνω ενέργειες και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου, οι οποίες έμειναν στα  συρτάρια  της δημοτικής  κοινότητας και οι οποίες απεμπολήθηκαν εν πολλοίς από αρκετά «θα» και υποσχέσεις προς συζήτηση, διευκρινίζουμε  ότι:
▪ Θεωρούμε δεδομένη την ανάγκη των απαιτούμενων μονοδρομήσεων, στα πλαίσια μιας κοινής ωφέλειας που θα προκύψει για όλους  όσους κινούνται στους δρόμους του Βροντάδου.
▪ Η κακή διαχείριση του θέματος εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της διαμαρτυρίας. Το Τοπικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει γι' αυτές τις μονοδρομήσεις, αφού λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους και αν επιστημονικά  και πρακτικά προκύπτει θέμα αναθεώρησής τους.
▪ Είναι απαίτηση η δημιουργία & εξεύρεση χώρων στάθμευσης για να χρησιμοποιούνται  από τους κατοίκους (τα 70.000 € που δαπανήθηκαν για το έργο των μονοδρομήσεων δεν πρέπει να  χαθούν σε μαύρη τρύπα). 
            Αναφερόμενοι στην οδική ασφάλεια οφείλουμε να δείξουμε τον υπέρτατο σεβασμό στη μνήμη όσων άφησαν την τελευταία τους  πνοή στην άσφαλτο της παραλιακής οδού του νησιού μας και να διεκδικήσουμε  έργα ουσίας, με σκοπό την ασφάλεια και των πεζών και των εποχούμενων, όπως:
Ø Αντικατάσταση του γερασμένου και γεμάτου παγίδες ασφαλτοτάπητα.
Ø Υπερύψωση των πεζοδρομίων στην παραλιακή του Βροντάδου
Ø Μικρή διεύρυνσή τους προς τη θάλασσα που δεν θα ακυρώνει την παραλία ούτε   θα δημιουργεί το γνωστό φαραωνισμό των έργων, τα οποία στο τέλος μένουν ημιτελή αλλά  καλοπληρωμένα.
Ø Ηλεκτροφωτισμός της  παραλιακής, ο οποίος σήμερα είναι ελλιπής και    επικίνδυνος.
Ø Διόρθωση κλίσεων οδοστρώματος, ώστε να  μη λιμνάζουν τα όμβρια.
            Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε κάθετα αντίθετοι σε έργα που αλλοιώνουν το παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου στο βωμό των συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστών, γι αυτό και δε θα πάψουμε να  απαιτούμε από τη δημοτική αρχή  να  μην είναι η διαχειρίστρια της φτώχειας του λαού με το να παρατά έργα στην τύχη τους.
            Δε θα  πάψουμε  να  κινούμαστε με ξεκάθαρες θέσεις, ρεαλισμό και σεβασμό στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, αναζητώντας τη ρίζα τους και όχι με αποπροσανατολιστικά επικοινωνιακά τερτίπια εντυπωσιασμού και κουκουλώματος, ούτε προωθώντας τα διάφορα έργα και σχέδια εκατομμυρίων των διάφορων «τρωκτικών» του δημόσιου χρήματος, που με αίμα μαζεύεται από το λαό μας, για να πηγαίνει στις τσέπες τους.
 
Χίος, 22-5-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου