Print

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου: Όχι στην αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας

Την Τρίτη 5/5/2015 συνεδρίασε εκτάκτως, με αυθημερόν ειδοποίηση (ενώ το θέμα ήταν γνωστό εδώ και 15 ημέρες), το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου (ΠΣΒΑ) για να αποφασίσει για το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας,   προφανώς για να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, στους «δανειστές»

Θέλουμε, καταρχήν, να καταγγείλουμε το τέχνασμα της Περιφερειάρχη και του Προέδρου του ΠΣΒΑ, παγίδευσης και περιθωριοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει μόνο το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, εναποθέτοντας στη Περιφερειάρχη την ουσία, δηλ. το δικαίωμα να καταθέσει ή μη τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας.

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης, παλιάς και νέας δηλαδή, αποφάσισαν το άνοιγμα του λογαριασμού, εγκρίνοντας έτσι, ουσιαστικά, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τη διάθεση στους δανειστές και  τραπεζίτες των πόρων της Περιφέρειας που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των νησιών μας. 

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγείλαμε αυτή την απόφαση ως προκλητική και ολέθρια για τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας. Προτείναμε συγκεκριμένο ψήφισμα-απόφαση που απορρίφθηκε.

Ζητήσαμε από τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους να μην αναλάβουν τέτοια ευθύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να περιφρουρήσουν τα ισχνά οικονομικά της Περιφέρειας.

Τα  όποια διαθέσιμα, τονίσαμε, δεν είναι πλεόνασμα.. Είναι ελάχιστα, μετά μάλιστα και τις δραστικές περικοπές της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (κατά 60%) και το PSI (κούρεμα). Προέρχονται  από το υστέρημα του λαού. Προορίζονται για την κάλυψη έστω μέρους των άμεσων αναγκών του και όχι για την εξυπηρέτηση ενός  χρέους που δεν δημιούργησε και συνεπώς δεν οφείλει να αποπληρώσει. Τεράστιες και πιεστικές οι ανάγκες του: σε καύσιμα, στις μεταφορές των μαθητών, στη συντήρηση και σίτιση των παιδικών σταθμών και σχολείων αλλά και σε έργα υποδομής κλπ.

Αντικρούσαμε το επιχείρημα ότι «τα λεφτά θα επιστραφούν», επικαλούμενοι την εμπειρία που λέει ότι μέχρι τώρα ό,τι αρπάξανε δεν επιστράφηκε, όπως αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΟΕΚ, Εργ. Εστίας κ.λ.π για να μην αναφέρουμε ό,τι άρπαξαν από το λαό με τη μορφή χαρατσιών, μείωσης μισθών και συντάξεων αλλά και δημόσια περιουσία.

Υπενθυμίσαμε ότι χαρίστηκαν από την  κυβέρνηση, με ΠΝΠ, πρόστιμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα για απάτες και φορολογικές λαθροχειρίες, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για αυτούς, είπαμε, λεφτά υπάρχουν, όπως επίσης βρέθηκαν τα 500 εκατομμύρια από την σημερινή κυβέρνηση για εξοπλιστικά προγράμματα.  

Οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων δικαιολόγησαν την ψήφο τους υπέρ της παράδοσης των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας με κορώνες όπως «είναι πατριωτικό καθήκον», «όλα για την πατρίδα», «όλα για την Ελλάδα». Τονίσαμε ότι πατριωτικό καθήκον δεν είναι η διασφάλιση των κερδών των τραπεζών και των «δανειστών»,  αλλά η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού που ταυτίζονται με το συμφέρον της Πατρίδας. Καταγγείλαμε ότι πρόκειται για βάρβαρη, σκληρή ταξική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων..

▪ Τελικά όμως οι «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» δυνάμεις συναντήθηκαν και ταυτίστηκαν  στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και των κερδών του κεφαλαίου.

 

Παραθέτουμε το ψήφισμα της ΛΑΣ, που καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίστηκε από ΛΑΣ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρησιμοποιώντας το πιο αυταρχικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, των περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών. Η ΠΝΠ για τη δέσμευση των διαθέσιμων είναι απαίτηση της τρόικα, την οποία έσπευσε να ικανοποιήσει αμέσως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι ταξική η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις δυο ΠΝΠ μέσα σε δυο μήνες. Στόχος της είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές, αποπληρώνοντας στο ακέραιο και στο διηνεκές όλες τις δόσεις του κρατικού χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός.

Αυτή η πολιτική θα έχει άμεσα τραγικά αποτελέσματα, γιατί τα χρήματα που βάζει χέρι η κυβέρνηση για λογαριασμό των δανειστών είναι πόροι αναγκαίοι για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Χρήματα που προορίζονται για τη θέρμανση και τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές επιτροπές, τις κοινωνικές δομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν οξυμένες λαϊκές ανάγκες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να μην ανοίξει λογαριασμό στην ΤτΕ και να μην  μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές.

Τα χρήματα της Περιφέρειας είναι για το λαό και τις ανάγκες του, όχι  για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.

Απαιτεί την απόσυρση της ΠΝΠ και την άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων ΚΑΠ σε δήμους και περιφέρειες.

6/5/2015

 
ΛΑ.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου