Print

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Εγκλωβισμένη στη διαχειριστική λογική της φτώχειας, αδυνατεί η δημοτική αρχή να λύσει τα λαϊκά προβλήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου η προγραμματισμένη συνάντηση με το δήμαρχο για  θέματα που απασχολούν τη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, στην αίθουσα συμβουλίων της. Συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων εκτός από τη Χιακή  Συμπολιτεία – ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου συμμετείχε ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος και τα στελέχη Κλαίρη Κωστάλα  και Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης.
Ως Λαϊκή  Συσπείρωση θέσαμε τα  παρακάτω θέματα που απασχολούν τη Δημοτική  μας Κοινότητα, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη και όχι σε φαραωνικούς σχεδιασμούς και έργα επί χάρτου, που συνήθως αρχίζουν και δεν τελειώνουν ποτέ και που μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλοκατασκευαστές – μελετητές ή μεγαλοεργολάβοι.

Έτσι εστιάσαμε:
1.        Στην εγκατάλειψη του Βροντάδου από πλευράς συντήρησης υποδομών, ύδρευσης - αποχέτευσης, καθαριότητας. Προτείναμε να υπάρξει μόνιμο συνεργείο που  θα αντιμετωπίζει σε  καθημερινή βάση τα δημιουργούμενα  προβλήματα και μόνιμος επόπτης ή συντονιστής  ή τεχνικός υπεύθυνος για την επίλυσή τους. Εντοπίσαμε και υποδείξαμε σημεία με αποχετευτικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Θυμίσαμε το υφιστάμενο πρόβλημα ποιότητας του νερού ύδρευσης, που στα ψηλότερα σημεία του Βροντάδου φτάνει στους  καταναλωτές  θολό. Από πλευράς  καθαριότητας προτείναμε  τη συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα), τον καθαρισμό των κάδων που δε γίνεται και την τοποθέτηση ενός δεύτερου  μεταλλικού  κάδου ογκωδών στην περιοχή Μερσινίδι.
2.        Στη διευθέτηση των παραλιών του Βροντάδου, οι περισσότερες των οποίων στρώθηκαν στην αρχή της  καλοκαιρινής περιόδου  πρόχειρα ή εν μέρει, καθώς  και την εγκατάλειψη σπασμένων κλαδιών ανάμεσα στα αρμυρίκια, που  έχουν μετατραπεί σε  εστίες μόλυνσης. Επίσης τονίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή φαραωνικών έργων διαπλάτυνσης της  παραλιακής  οδού (βλπ. μελέτη Τράκου), που θα επιφέρει την αλλοίωση του παραλιακού μετώπου και θα καταστρέψει ολοσχερώς την παραλία. Αντίθετα, ζητήσαμε  έργα που  θα παρέχουν ασφάλεια  σε  πεζούς  και εποχούμενους , φωτισμό, ανύψωση των πεζοδρομίων με  μια μικρή διαπλάτυνση.
3.        Στο ξαναζωντάνεμα της Πλατείας Αφανή Ναύτη,  που αποτελούσε  και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Βρονταδούση και επισκέπτη του τόπου  μας, με ανασύσταση, έστω  και υποτυπωδώς, των υποδομών εστίασης και ξεκούρασης (παγκάκια, στέρνα, πρόσβαση στο άγαλμα, πινακίδα ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.)
4.        Στον καθαρισμό των χώρων αναψυχής του Πετροκάραβου. Παρά  τα  προβλήματα νομιμότητας του χώρου, είναι απαραίτητο να καθαριστεί από ξερόχορτα, να φωτιστεί, να απαλλαγεί η παιδική χαρά από τις ελλοχεύουσες παγίδες και να αποδοθεί ασφαλής. Να  περιφραχθεί ή  να καλυφθεί ο άχρηστος χώρος του υπόσκαφου. Όσο για τα τέλη ελλιμενισμού που ζητούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό, προτείναμε να  μην αποδοθούν τέλη, εφόσον ούτε χαρακτηρισμένος ως  «λιμανάκι» είναι ο χώρος ούτε στοιχειώδεις υποδομές φέρει ούτε ανταπόδοση υπηρεσιών υπάρχει.
5.         Στην αναβάθμιση και απόλυτη προστασία της περιοχής  Κλειδούς, ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ταυτόχρονα πηγή ζωής. Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και να εκπονηθεί πρόγραμμα διαχείρισης και ανάδειξης της εγκαταλειμμένης  αυτής περιοχής, όπου πρωταρχικός στόχος θα είναι η προστασία των πηγών και του δάσους. Κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να έχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αναπτύσσοντας δράσεις που θα φέρνουν νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία στην περιοχή, με δραστηριότητες (περπάτημα, αναρρίχηση, παρατήρηση φυτών και πουλιών).
6.        Στη διατήρηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, αφού  αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που προκαλούν τη μετατροπή του εθίμου σε  τουριστικό και ψηφοθηρικό κράχτη. Υπενθυμίσαμε την εμπεριστατωμένη εισήγηση που καταθέσαμε  πριν και μετά (22-4-2015) το φετινό ρουκετοπόλεμο και τονίσαμε ότι, αν δεν αρχίσουν από το Δήμο οι οργανωτικές και νομικές προετοιμασίες κάλυψης των εμπλεκομένων στο έθιμο από τώρα για τον επόμενο χρόνο, το έθιμο θα σβήσει δια  παντός.
7.        Στις  πολιτισμικές δραστηριότητες του Βροντάδου, ήμασταν οι μόνοι που  κατάθεσαν πλήρη ατζέντα, όταν ζητήθηκε. Οι προτάσεις μας στέκονται μακριά από την εμπορευματοποίηση του  πολιτισμού  και των πολιτισμικών εκδηλώσεων. Ο πολιτισμός για τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι «προϊόν» προς  πώληση ή  εκμετάλλευση, αλλά λαϊκό αγαθό και δικαίωμα, που δημιουργείται από το λαό και απευθύνεται στο λαό. Δυστυχώς μιλήσαμε σε «ώτα μη ακουόντων».
8.        Σχετικά με τις  μονοδρομήσεις  και τις αντιδράσεις που  προήλθαν από αυτές, η θέση μας εκφράστηκε μέσα από επανειλημμένες συνεδριάσεις της Δημοτικής  Κοινότητας: α. Θεωρούμε δεδομένη την ανάγκη των απαιτούμενων μονοδρομήσεων. β. Το Τοπικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτές, αφού λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους  και αν επιστημονικά  και πρακτικά προκύπτει θέμα αναθεώρησής τους. γ. Προαπαιτούμενο των μοδρομήσεων είναι η εξεύρεση & δημιουργία χώρων στάθμευσης. δ. Να συγκληθεί λαϊκή συνέλευση για  να ακουστούν οι γνώμες – απόψεις των Βρονταδούσων.
Βεβαίως, για  όλα αυτά τα θέματα, οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής ήταν, «θέλει μελέτη», «δεν έχουμε προσωπικό», «δεν έχουμε πόρους», αλλά πουθενά «θα διεκδικήσουμε», «θα καταγγείλουμε», «δε θα εφαρμόσουμε». Ταυτόχρονα μ’ όλα τούτα και η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, που στραγγαλίζει την τοπική διοίκηση, με τον παραλογισμό των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης κάθε  κοινωνικής παροχής, δικαιώματος ή υπηρεσίας και το ανηλεές χαράτσωμα, αποτελεί την ταφόπλακα στα δημοτικά  πράγματα και στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα που έχει συνθλιβεί ανεπανόρθωτα.
 Η Λαϊκή  Συσπείρωση  Δήμου Χίου θα εξακολουθεί να δίνει την άνιση μάχη απέναντι στα προβλήματα του λαού μας, γνωρίζοντας  πως αν ο ίδιος δεν ξεσηκωθεί, αν συνεχίσει  να ψάχνει σωσίες και μεσσίες, θα εξακολουθήσει  να πληρώνει βαρύ τίμημα  σε όλες τις πλευρές της ζωής του. Η εποχή του «δεν ήξερα»,  «δε γνώριζα» έχει παρέλθει  ανεπιστρεπτί.
Χίος,11-7-2015
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου