Print

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Στέλιος Κουμπιάς*: "Αιτία πολέμου" η διάλυση του ΝΑΤ

 

Πηγή: www.902.gr
ΑΙΤΙΑ «ΠΟΛΕΜΟΥ» Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ , Ε.Ε, ΔΝΤ εφαρμόζουν επαχθέστερα μέτρα στο 3ο μνημόνιο που ενσωματώνει το 1ο μνημόνιο (κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) & 2ο μνημόνιο (κυβέρνηση Ν.Δ) συνεχίζοντας την επίθεση σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνολικά των δικαιωμάτων των ναυτεργατών των εργαζομένων.

Στην Κυβερνητική προπαγάνδα ότι «τώρα μας ψήφισε ο λαός και έχουμε νωπή εντολή να προωθήσουμε τα μέτρα του μνημονίου» εμείς απαντάμε ότι «οι κυβερνήσεις δεν έχουν εισιτήριο απεριορίστου διαδρομών», αυτό διδάσκει η ιστορία και η ιστορία κινείται με την ταξική πάλη.

Αποτελεί πρόκληση για εμάς τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους τόσο το πόρισμα των «σοφών» όσο και οι τοποθετήσεις μεταξύ αυτών και του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρουγκαλου που δήλωσε ότι «τα ελλείμματα του ΝΑΤ οφείλονται στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες», σ’αυτό έχουν απαντήσει στον κ. Κατρουγκαλο τόσο τα σωματεία των ναυτεργατών όσο και το ΝΑΤ με έγγραφο του στις 18/7/2002 ότι «21 πολιτικοί πρόσφυγες έχουν συνταξιοδοτηθεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Τα πραγματικά ελλείμματα του ΝΑΤ οφείλονται τόσο στα δανεικά και αγύριστα  των 500.000.000 δραχμών που έλαβε η Χούντα σαν δάνειο, κόστος τεράστιο για το ΝΑΤ, όσο και στους εγκάθετους για να μην τους χαρακτηρίσω αλλιώς που η εκαστοτε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ) τοποθετούσε στις διευθυντικές θέσεις για να ρυθμίζουν τις τύχες μας χωρίς να μπορούν να συλλάβουν τι σημαίνει ναυτικό επάγγελμα και μάλιστα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Και λογω της κρίσης 1983-1986 και του αφελληνισμού της ναυτιλίας μειώθηκαν οι εισφορές στο ΝΑΤ και επήλθε η πτώχευση και το 1993 μπήκαμε στον προϋπολογισμό του κράτους.

Μιλαω για το ΝΑΤ(Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) που ιδρύθηκε το 1861 του ιστορικά πρώτου ασφαλιστικού φορέα της χωράς και του δευτέρου παγκοσμίως, που ιδρύθηκε με σκοπό να εξασφαλίσει τις εισφορές μας που θα τις παίρναμε σαν σύνταξη κατά την απομαχια μας.

Μιλαω για ένα ταμείο που για την περίοδο 1960-1980 την Χρυσή εποχή της Ναυτιλίας εισέπραξε τόσο σκληρό συνάλλαγμα από τις εισφορές των ναυτικών και της εργοδοσίας που ξεπέρασε σε αποθεματικό και εκείνο της τράπεζας της Ελλάδας.

Μιλαω για την περίοδο που δούλευαν πάνω από δέκα ναυτικοί για να συνταξιοδοτηθεί ένας, όταν τέσσερεις εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο είναι αρκετοί.

Μπροστά σ’αυτό τον πακτωλό χρημάτων και μάλιστα σε συνάλλαγμα αυτοί οι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης δεν έμειναν ασυγκίνητοι. Τα χρήματα μας δεσμεύτηκαν με ένα υποτυπώδη τόκο γύρω στο 2% όταν ο επίσημος τόκος των τραπεζών ήταν 24% και 25%. Μα το χειρότερο απ’όλα ήρθε όταν αποθρασύνθηκαν και βούτηξαν βαθειά το χέρι τους κάνοντας κοινωνική πολιτική με τα χρήματα μας χωρίς να μας ρωτήσουν.

Ξέρετε ότι αν είχαμε τα λεφτά του ΝΑΤ που δωσανε για κοινωνική πολιτική, τα ενοίκια που ποτέ δεν εισπράξαμε από τα κτήρια που έχουν ενοικιασει στο Ελληνικό δημόσιο και για κάτι νοσοκομεία που κτίσαμε, εξοπλίσαμε και που ποτέ δεν δούλεψαν, μια περιουσία που με πληροφορίες ξεπερνούσε τότε τα 22 δισεκατομμύρια δραχμές, και θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει συντάξεις τουλάχιστον για δυο γενιές ακόμη;

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο(ΝΑΤ) απειλείται από την κυβέρνηση, η οποία καθ’υποδειξη των δανειστών προχωρα αδίστακτα στην κατάργηση του, επιδεικνύοντας όχι μόνο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ασέβεια για τον προπομπό των κοινωνικών ασφαλίσεων στην χώρα μας, αλλά πρωτίστως πλήρη αδιαφορία και ασυνειδησία απέναντι στον Έλληνα ναυτικό και την οικογένεια του.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά –μνημονιακα σχέδια την 1/1/2016 το ΝΑΤ χάνει την διοικητική του αυτοτέλεια και ενσωματώνεται στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, χάνοντας παράλληλα την δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο και να υπηρετήσει τον απόμαχο ναυτικό.
 
Για εμάς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς αποτελεί αίτια «ΠΟΛΕΜΟΥ » η διάλυση του ΝΑΤ, η επανεξέταση όλων των συντάξεων όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας, η ένταξη του ΝΑΤ στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικές Ασφάλισης, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η συνέχιση των μειώσεων των συντάξεων, η κατάργηση του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ, η νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων που είναι μια από τις βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών, την οποία έρχονται τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  και «εταίροι» της (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ, κ.α.) να ικανοποιήσουν και να συμπεριλάβουν στο 3ο μνημόνιο, το φορολογικό και η μεγάλη επίθεση που επιχειρείται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, τα δυσβάστακτα  φορολογικά βάρη, ο ΕΝΦΙΑ, οι κατασχέσεις.

Χίος, 9 Νοεμβρίου 2015
* Στέλιος Κουμπιάς
Πλοίαρχος, Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΑΕΝ


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου