Print

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης: Τα Hotspots και ο ευρωπαϊκός «παράδεισος»


Πολύς λόγος με μπόλικη δόση «δημιουργικής ασάφειας» γύρω από τα hotspots, κατά το ελληνικότερο και αθωότερο, «κέντρα διαλογής προσφύγων – μεταναστών». Η φτώχεια και οι επεκτατικοί πόλεμοι των ισχυρών της υφηλίου και των συμμάχων τους, έχουν αναγκάσει τα θύματά τους να ξεριζωθούν από τη γη τους και να κατακλύσουν τον «παράδεισο της ασφάλειας και της ελευθερίας», που υποτίθεται ότι τους περιμένει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν στους δουλέμπορους το τίμημα της μεταφοράς τους στην ευρωπαϊκή γη, τη δήθεν «γη της επαγγελίας». Εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρούνται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και απαράδεκτες συνθήκες διαμονής και υγιεινής. Χιλιάδες είναι οι πνιγμένοι στα σκοτεινά νερά της Μεσογείου και στα μπουγάζια αιγαιοπελαγίτικων νησιών.
Ανείπωτος πόνος και θλίψη, που δε μετριέται ούτε με «Συνόδους Κορυφής των 10 ηγετών χωρών των Βαλκανίων» -μεταξύ αυτών και η δική μας- ούτε με υποκριτικές θωπείες του ΟΗΕ ούτε με τις ύπουλες προτάσεις των παγκόσμιων πολυεθνικών κολοσσών και των πολιτικών στηριγμάτων τους, για συνεργασία μας με την Τουρκία στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Μοναδική επιδίωξή τους είναι η «συνδιαχείριση» του Αιγαίου αρχικά, και η παράδοση του φυσικού του πλούτου αργότερα, στα χέρια των διαπλεκόμενων συμφερόντων της Ε.Ε, ΗΠΑ και Ρωσίας.
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει, εφόσον ο σκοπός όλων των παραπάνω δεν είναι η λύση του, αλλά η εκμετάλλευσή του, για να εγκλωβίσουν τους ξεριζωμένους και μετά από αυστηρό κοσκίνισμα, να τους παραδώσουν σαν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στα χέρια του βάρβαρου κεφαλαίου, που θα τους χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη και μοχλό των επιδιώξεών τους.
Γι’ αυτό κόπτονται για τη δημιουργία, το συντομότερο δυνατό, των hotspots, από τα οποία δε θα εξαιρεθούν και τα νησιά μας (ΒΙΑΛ στη Χίο, Μόρια στη Μυτιλήνη). Γι’ αυτό, με τις αποφάσεις των συνόδων τους, ενισχύουν τους μηχανισμούς καταστολής του μεταναστευτικού, προκειμένου να ελέγχεται στις χώρες υποδοχής. Γι’ αυτό θεοποιούν και ενισχύουν το FRONTEX με υπεραρμοδιότητες στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, σαν εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβιβάζοντας ταυτόχρονα τον κυριαρχικό μας ρόλο.
Έτσι, η χώρα μας γίνεται το ευρωενωσιακό οχυρό, ο χώρος στάθμευσης και τελμάτωσης ανθρώπινων ψυχών, η εσχατιά εγκλωβισμού της προσφυγικής ελπίδας, το νεκροταφείο του «ευρωπαϊκού ονείρου» για πρόσφυγες και μετανάστες. Τριάντα προσφυγόπουλα πνίγηκαν μέσα σε τρεις  μόνο μέρες. Από ποιους θα ζητηθούν ευθύνες για το χαμό τους; Σε κάθε αιγαιοπελαγίτικο νησί «ξεβράζεται» μαζί με τα τουμπανιασμένα κουφάρια των προσφύγων «και ο ευρωπαϊκός  πολιτισμός», όπως για την τιμή των όπλων αναφέρθηκε από κυβερνητικό στέλεχος· συγχρόνως όμως παρουσιάζεται και η τυφλή προθυμία της ντόπιας εξουσίας να υπακούσει στις εντολές των γερακιών του επεκτατισμού. Να γιατί σε κάθε επίσκεψη αξιωματούχων ωραιοποιούνται και αποσυνωστίζονται οι χώροι φιλοξενίας. Να γιατί κρύβεται η εξαθλίωση. Να γιατί εξαφανίζονται οι σκηνές της ντροπής και ξεχνιούνται οι πνιγμένοι.
Εκείνο που ενδιαφέρει τους αφέντες του ευρωπαϊκού κολαστηρίου είναι ο ηθικά εξουθενωμένος και εξαθλιωμένος υποψήφιος εργάτης, που για ένα ξεροκόμματο, θα αυξήσει τα κέρδη τους, στις φάμπρικες, στα χωράφια, στα ορυχεία, στις πιο δύσκολες, επικίνδυνες και κακοπληρωμένες δουλειές. Αυτόν θέλουν και αυτό επιδιώκουν μέσω των περίφημων hotspots. Αναρωτιούνται όμως οι πρόθυμοι ντόπιοι εντολοδόχοι, ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κάνουν τη μετέπειτα βρόμικη δουλειά της απέλασης όσων μεταναστών απορριφθούν κατά τη διαλογή; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγουν να κοιτάξουν στα μάτια και τους μετανάστες, αλλά και όσους διαβλέπουν το ρόλο που θα παίξουν τα hotspots;
Μόνο η αλληλεγγύη, το πείσμα, ο αγώνας και η ταξική πάλη μπορούν να σταματήσουν τις αιματοβαμμένες επεμβάσεις των γερακιών του πολέμου, να απομονώσουν τους προαγωγούς της φτώχειας, της δυστυχίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπινων ψυχών. Ας σκεφτούμε πως αύριο μπορεί να είμαστε εμείς θύματα. Είναι ευκαιρία να απαιτήσουμε να σταματήσει η «συζήτηση» που άνοιξε για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας μας στους πρόσφυγες και η δημιουργία των απάνθρωπων κέντρων διαλογής, που –παρόλο το ομιχλώδες πέπλο από το οποίο περιβάλλονται ακόμη- θα παίξουν το ρόλο ενός προσφυγικού σκλαβοπάζαρου, για να εφοδιάσουν την εργασιακή παλαίστρα με σύγχρονους δούλους.-
Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου