Print

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Στρατή Κόρακα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό, στις 15 Μαρτίου 2016


Τα πρωτοφανή, μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, προσφυγικά μεταναστευτικά κύματα, ο εκτοπισμός δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ξεσκεπάζουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, που τόσο πολύ καμαρώνουν και στη χώρα μας όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού.
 Πράγματι, είναι πλέον "ηλίου φαεινότερον" ότι είναι αυτοί που προκαλούν το δράμα  όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις πατρίδες τους και να υποστούν αφάνταστες ταλαιπωρίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους ,  αυτοί που βομβαρδίζουν, αυτοί που σκοτώνουν, αυτοί που λεηλατούν τους λαούς. Είναι  αυτοί που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν εγκληματίες, όπως τους φονιάδες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μπ. Αλ Άσαντ, που έχει την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι δηλαδή  θύματα των άγριων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο φιλέτο του πλούτου των χωρών προέλευσής τους..

 Είναι αυτοί, οι ίδιοι δολοφόνοι, που έχουν γονατίσει το λαό μας, που εκδικούνται τώρα τα όσα θύματά τους γλύτωσαν το θάνατο ή κυνηγημένοι από την εξαθλίωση, καταφεύγουν στις χώρες των θυτών τους, ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Αρνούνται να τους δεχτού και επιβάλλουν την "επαναπροώθησή" τους πίσω στην κόλαση  απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν με τόσο κόπο και βάσανο. Μετατρέπουν τελικά την Ελλάδα σε αποθήκη εγκλωβισμένων ψυχών.
Μόνο αγανάκτηση  προκαλούν τα κροκοδείλια  δάκρυα που χύνουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εγκληματίες ιμπεριαλιστές για τους πνιγμούς και την ταλαιπωρία των προσφύγων και μεταναστών που η δική τους εγκληματική πολιτική και δράση προκαλεί.  Συνυπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση καθώς  και τα άλλα αστικά κόμματα  του ευρωατλαντισμού, που συναινούν στη μετατροπή της  χώρας μας σε ορμητήριο και μέτοχο των στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών  επεμβάσεων.
Χαρακτηριστική της απύθμενης υποκρισίας τους είναι και η άρνηση των χωρών μελών  της ΕΕ να δεχτούν στο έδαφός τους τα θύματα των επεμβάσεών τους, εκτός ελαχίστων (και μάλιστα μόνο από ορισμένα μέρη της  Συρίας και του  Ιράκ, λες και στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες δεν μαίνεται, επίσης, ο πόλεμος και οι εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών).Τους υπόλοιπους  τους καταδιώκουν με αγριότητα. Κλείνουν τα σύνορά τους με αδιαπέραστους φράχτες. Παραβιάζουν κατάφορα τη συνθήκη της Γενευης για τους πρόσφυγες. Οι διακηρύξεις περί " σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "ανθρωπιστικών αξιών" της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, αποδείχνονται  φούμαρα,     Προφανώς, οι  αξιωματούχοι της ΕΕ που επισκέφθηκαν και το νησί μας, μάλλον  πρέπει να ήλθαν  για να καμαρώσουν τα αποτελέσματα της βρώμικης δουλειάς τους και να απαιτήσουν την ενίσχυση της καταστολής των προσφύγων και μεταναστών που απεγνωσμένα επιχειρούν να περάσουν στον τελικό τους προορισμό. Ούτε όμως και η Περιφέρεια πάει πίσω σε υποκρισία και στρουθοκαμιλισμό. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε στις εισηγήσεις της περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών για τους υπαίτιους της τραγωδίας, λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες έπεσαν απ' τον ουρανό ή έφυγαν για το κέφι τους, για ψυχαγωγία, από τις πατρίδες τους.
Εδώ πρέπει να αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας και γενικότερα για τους λαούς της περιοχής: Με πρόσχημα την διαχείριση του προσφυγικού συγκεντρώνουν τεράστιες δυνάμεις στο Αιγαίο. Στις δυνάμεις αυτές, που θα ενισχύονται συνεχώς συμμετέχει τμήμα του 6ου στόλου, γερμανική ναυαρχίδα, 11 σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αντίστοιχη τουρκική δύναμη. Σύντομα θα ενισχυθούν από Γαλλία,  Αγγλία και άλλες  ΝΑΤΟϊκές χώρες. Ταυτόχρονα  ενισχύουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας με πυραύλους “Patriot”. Όλα αυτά φυσικά δεν γίνονται για να εμποδίσουν τα σαπιοκάϊκα να μεταφέρουν πρόσφυγες στα νησιά μας, όπως προφασίζονται και διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά, όπως δηλώνουν τελικά ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσουν την παρουσία της Ρωσίας.  Μπροστά σ’αυτή την εξέλιξη που απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών μελών του) και εμπλέκει άμεσα την χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νησιά μας, η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα  χαιρετίζουν την παρουσία -ενισχυμένη μάλιστα- του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εξαπατώντας τον λαό μας ότι πρόκειται για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και θα ήθελα να πω στον αντιπεριφερειάρχη, κ. Κάρμαντζη, ότι δεν είναι η "εισβολή" -όποιο νόημα κι αν δίνει στη λέξη- των προσφύγων που μετατρέπει τη χώρα  μας σε ξέφραγο αμπέλι, αλλά οι ΝΑΤΟϊκοί που  "αλωνίζουν", κυριολεκτικά στην πατρίδα μας.
Μεγάλη συνεπώς είναι η  ευθύνη  της ελληνικής κυβέρνησης γιατί η Ελλάδα,  μέλος των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ,  συμμετέχει ενεργά στους επιθετικούς σχεδιασμούς και εγκληματικές δραστηριότητές τους, διατηρεί  την βάση της Σούδας στην  Κρήτη και  στο Άκτιο, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και προτείνει  να μετατραπεί η Κάρπαθος σε ΝΑΤΟϊκή βάση. Υπερηφανεύεται ότι έτσι αναβαθμίζει την «γεωστρατηγική θέση» και αξία της Ελλάδας, προφανώς και για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς και διεκδικεί το ρόλο του υπερασπιστή των «συνόρων της ΕΕ», απεμπολώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά μας  δικαιώματα και αδιαφορώντας για το αν έτσι μετατρέπει τα νησιά μας σε μαγνήτη πολεμικών αντιχτυπημάτων. Επιπλέον, συνυπογράφει τις αντιδραστικές και απάνθρωπες αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
. Όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ασφάλειά μας, ακόμα περισσότερο που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Είμαστε μάρτυρες μιας απερίγραπτης τραγωδίας που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, που, είτε στα νησιά μας και σε άλλα μέρη της χώρας, είτε ακόμα χειρότερα στους βάλτους της Ειδομένης,  μετά από μηνών ταλαιπωρία και κακοποίηση, βρίσκονται εδώ σε απάνθρωπες συνθήκες, δεχόμενοι  την συγκινητική αλληλεγγύη του λαού μας αλλά συχνά, δυστυχώς, στο έλεος μιας αισχροκερδοσκοπικής ασυδοσίας ορισμένων. Φυσικά δεν είναι λίγα και τα προβλήματα που δημιουργούνται και για τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών μας. Και είναι σωστή η επισήμανση του αντιπεριφερειάρχη ότι, όπως φαίνεται, είμαστε ακόμα στην αρχή του δράματος. Αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, η κατάσταση, δυστυχώς θα επιδεινωθεί. Οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις εκατό , διακόσιες, ίσως και παραπάνω, χιλιάδες.
Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας, ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό σε άμεσο αγώνα για:
-   Να σταματήσουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προϋπόθεση για να σταματήσουν τα προσφυγικά κύματα και σε κάθε περίπτωση να μη συμμετέχει η χώρα μας, με κανένα τρόπο, σ’ αυτές.
.  Να αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση   άμεσα τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής Νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
- Να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις  της ΕΕ, που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ' εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.
-- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. -  Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές
-- Απευθείας ασφαλή μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Ειδικά για τα νησιά, αυτό απαντά άμεσα και σ' αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ.
-- Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο. .
-- Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.
-- Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
-- Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ..
-- Να καταργηθούν τα περιβόητα  «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχτηκε μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ, και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000. . Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δεχτούν τα θύματά τους.
-   Ξεσκέπασμα και καταγγελία των εγκληματικών προτάσεων και δράσης της «Χρυσής Αυγής»
-  Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, καταγραφή και αναχώρηση για τον τελικό προορισμό που επιθυμούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
-   Δημιουργία 3 μεγάλων κέντρων υποδοχής σκεπασμένων για τις 2-3 μέρες που θα περνούν στα νησιά ώσπου να αναχωρήσουν.
-     Να πληρώσουν τα  χρήματα που  χρειάζονται για όλα αυτά  οι  ΕΕ και ΗΠΑ , υπαίτιοι  αυτού του δράματος και όχι να φτάνουμε στο σημείο να ζητά η περιφερειάρχης δάνειο για το προσφυγικό και να καμαρώνει για τους ευνοϊκούς όρους του.
Μετά από τα παραπάνω γίνεται νομίζω κατανοητό ότι  δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια "γνωμοδοτική επιτροπή" για να "εκφραστεί η "ομοψυχία" στο προσφυγικό όταν είναι φανερό ότι σε ότι μας αφορά αρνούμαστε να στρουθοκαμηλίζουμε συμμετέχοντας σε μια επιτροπή που δημιουργείται απλώς για τα "μάτια του κόσμου".
Μυτιλήνη, 15/03/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου