Print

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου για την τραγική κατάσταση της υγειονομικής φροντίδας στα νησια μας


                                                                                            Μυτιλήνη, 19/03/2016 
  
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Τελικά «κατάφεραν», ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Περιφερειάρχης να υποβαθμίσουν τη συζήτηση για την Υγεία στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης και στη συνέχεια των 16 Συμβούλων της αντιπολίτευσης, λόγω άρνησης του Προέδρου να ικανοποιήσει το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Πράγματι, ενώ το αίτημά μας ήταν να αφιερωθεί μια συνεδρίαση αποκλειστικά στο θέμα της Υγείας, λόγω της ζωτικής σημασίας του, ο Πρόεδρος με την προφανή υποστήριξη της Περιφερειάρχη, το στρίμωξε  μαζί με άλλα 5 θέματα (από τα οποία μερικά σημαντικά), με αποτέλεσμα να διεξαχθεί υποβαθμισμένα η συζήτηση.
επιπλέον,  δεν επιτράπηκε στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να ολοκληρώσει την γραπτή εισήγησή του(12') αλλά τον διέκοψε στα 8', προφανώς ενοχλημένος από  το περιεχόμενο της εισήγησης, ενώ στοιχειώδης ευαισθησία (σημ. πού να τη βρει) επιβάλλει να είναι εισηγητής ο σύμβουλος που ζήτησε να γίνει η συζήτηση του θέματος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία του Προέδρου και της Περιφερειάρχη η οποία με προκλητική και αλαζονική παρέμβασή της στήριξε αυτή την αυθαιρεσία.
Παραθέτουμε  εισήγηση του Στρατή  Κόρακα:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦ. Β.ΑΙΓΑΙΟΥ  (17/03/2016)
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να διαμαρτυρηθώ γιατί, ενώ ζητήσαμε, αρχικά ως Λαϊκή Συσπείρωση, να γίνει μια ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την Υγεία στην Περιφέρεια και, μετά την άρνηση σας να ικανοποιήσατε το αίτημά μας, συγκεντρώσαμε τις 16 υπογραφές ολόκληρης της αντιπολίτευσης στο Π. Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Και πάλι όμως δεν δεχτήκατε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας για συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την υγεία. Και βρεθήκαμε στη γνωστή κατάσταση: εγγράψατε το θέμα της Υγείας τελευταίο στην ημερήσια διάταξη δύο συνεδριάσεων και μιας τρίτης «κολοβής» την επόμενη της δεύτερης, αντί να γίνει, τουλάχιστον, την επόμενη εβδομάδα, όπως ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, Έτσι υποβαθμίσατε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα για τα νησιά μας.
Για την συγκεκριμένη κατάσταση που υπάρχει στο κάθε νησί μίλησαν οι εκπρόσωποι των Νοσοκομείων και των εργαζομένων στο κάθε νοσοκομείο.
Επιβεβαιώθηκε ότι στην Περιφέρειά μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα μας, επιδεινώνονται οι συνθήκες παροχής στο λαό μιας σύγχρονης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σε όλα τα επίπεδα, φροντίδας Υγείας. Δομές και υπηρεσίες κλείνουν- καταργούνται. Δεκάδες χιλιάδες οι κενές θέσεις γιατρών, και άλλων ειδικοτήτων. Πρωτοφανής η ανεργία των υγειονομικών που πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων (60% τα τελευταία χρόνια) οδηγεί σε επικίνδυνη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και, αναπόφευκτα, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων του – μαζί και της σημερινής κυβέρνηση- που αντιμετωπίζει την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη του λαού σαν «κόστος. Θεωρούν ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα για δωρεάν-σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος και ότι πρέπει να πληρώνει γι’ αυτές ξανά και ξανά. Ότι θα γιατρεύεται ανάλογα με την τσέπη του, με ό,τι του απομένει, από την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που εμποδίζει την ανάπτυξη ενός τέτοιου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (που θα καλύπτει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για όσες και όσους τις χρειάζονται.
Γιατί, αλήθεια, έχουμε δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας, στα φάρμακα και κατ' επέκταση αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς;
Γιατί έχουμε, πανελλαδικά και στα νησιά μας ακόμα πιο τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο, ακόμα και χάνοντας ζωές; Γιατί τελικά γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, αντί να αξιοποιούνται η τεράστια πολύπλευρη πρόοδος της εποχής μας και στον τομέα της υγείας;
«Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν στην Υγεία», λένε τα κόμματα που, την ίδια στιγμή, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ, διοχετεύουν ποικιλοτρόπως πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάπτυξη της «ιεράς» ανταγωνιστικότητάς και των κερδών τους.
Η αλήθεια είναι ότι στον καπιταλισμό κινητήρια δύναμη της οικονομίας είναι το κέρδος. Η Υγεία, το Φάρμακο, η Πρόνοια αντιμετωπίζονται ως προνομιακό πεδίο για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη.
Γι' αυτόν το λόγο, σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν παρόμοια μέτρα. Πράγματι, ξεκαθαρίζεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ότι η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ είναι το πώς, με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, τα δημόσια συστήματα Υγείας θα είναι «βιώσιμα».
Κατ’ εφαρμογή αυτής της πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων –και της σημερινής- εντείνεται η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα Υγείας - Πρόνοιας, επιδεινώνοντας παραπέρα την κατάσταση. Οι υπηρεσίες απαξιώνονται, χρόνο με το χρόνο, συρρικνώνονται, ιδιωτικοποιούνται και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη για να φροντίζουν την υγεία τους.
Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία την περίοδο 2008 έως 2015 μειώθηκαν πάνω από 44%.
Στο 3ο μνημόνιο η κρατική υποχρηματοδότηση για την υγεία παραμένει στο ύψος που είναι σήμερα μέχρι το 2018, αν βέβαια δεν τις πάει πιο κάτω ο "αυτόματος κόφτης" των δημοσίων δαπανών, αν ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επί πλέον με τροπολογίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, στα πλαίσια του «παράλληλου προγράμματος» τα πράγματα χειροτερεύουν :
--Για πρώτη φορά εντάσσεται στο ΕΣΥ Νοσοκομείο (το Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με  καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (θυγατρική της Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ) και θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του με δικά του έσοδα....
--Προβλέπεται, επίσης, να οδηγούν τα ασθενοφόρα για την κάλυψη των κενών, οδηγοί των ΟΤΑ και της πυροσβεστικής, με όποιους  κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
--Επίσης μεταφέρεται η ευθύνη για την οικονομική κάλυψη αναγκών των δημόσιων δομών υγείας από την Τοπική Διοίκηση α' και β' βαθμού, όταν είναι γνωστό ότι η χρηματοδότησή του τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 60%. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί ο πολίτης να πληρώσει αυξημένα τέλη, νέους φόρους.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε κακό οικονομικό χάλι. Αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Η δωρεάν υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα στοιχίσει 100εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!
Τα Νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,7 δις στους προμηθευτές. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν έτσι ανθρώπινες ζωές.
Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις 20.000 αποχωρήσεις και μέχρι το τέλος του 2016 θα φύγουν άλλοι 3.000. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ενώ  μία (1) στις τρεις(3) οργανικές θέσεις είναι κενή.
Και πρέπει να τονίσουμε ότι το τεράστιο έργο που προσφέρουν οι δημόσιες δομές πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας οφείλονται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’αυτές, όλων των ειδικοτήτων
Η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υλοποιείται και με την αντικατάσταση όλο και μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού με επικουρικούς ή με μπλοκάκι, διότι δεν κοστίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό, αφού αμείβονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αδιαφορούν για τις συνέπειες που αυτό έχει για την υγεία.
Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε την ανάθεση των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κλπ) των δημόσιων νοσοκομείων στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», που θα αντικαταστήσουν, υποτίθεται, τα ιδιωτικά συνεργεία. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγμένη μορφή επιχειρηματικής δράσης όπου οι συνεταιρισμένοι εργαζόμενοι θα αποτελούν και πάλι φθηνό εργατικό δυναμικό.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν σαν τα μανιτάρια οι ΜΚΟ, υποκαθιστώντας ολοένα και περισσότερες κρατικές δομές και υπηρεσίες που κλείνουν, υπολειτουργούν ή ιδιωτικοποιούνται.
Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο τραγική στις δομές υγείας των νησιών μας, ιδιαίτερα με τις καθημερινές αφίξεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αυξημένες ανάγκες περίθαλψης. Είναι αλήθεια ότι δεν λαμβάνεται υπόψη από τη κυβέρνηση ότι τα νησιά μπορεί να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο για πολλές μέρες και συνεπώς οι δομές φροντίδας υγείας πρέπει να είναι στελεχωμένες και εξοπλισμένες πλήρως, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε περιστατικό. Σήμερα έχουμε:
--Τεράστια κενά σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό  του ΕΚΑΒ).
--Τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό . Συχνά ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος και προβληματικός. Πρόσφατα θρηνήσαμε άλλο ένα θάνατο νέου ανθρώπου , λόγω έλλειψης αιμοδυναμικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται το φαινόμενο να "σκουριάζουν" μηχανήματα στις αποθήκες των νοσοκομείων γιατί λείπει το ειδικευμένο προσωπικό.
--Εντεινόμενη υποχρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια με αποκορύφωμα το 2015.Πράγματι, ιδού τι λένε τα στοιχεία: Νοσοκομείο Μυτιλήνης: 2009 28 εκ. ευρώ, 2016 10 εκ. ευρώ, Νοσοκομείο Λήμνου: από 2.917.739 το 2009, μειώθηκε στα 2.604.600 περίπου το 2014 κα στα 1.805.300(!!!) το 2015. Νοσοκομείο Χίου: από 13.500.000 το 2008 μειώθηκε στα 4.700.000 !!! το 2015. Την ίδια περίπου κατάσταση έχουμε και στα άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας .
Σπρώχνονται, έτσι, οι δημόσιες δομές Υγείας να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ως κερδοσκοπικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες για τις οποίες πλήρωσαν και πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους και χαράτσια.
Έτσι, προωθείται και η όλο και μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι, αντικειμενικά, ο στόχος όλων των κυβερνήσεων -και της σημερινής- και των κομμάτων που προσκυνούν την "αγία" ιδιωτική πρωτοβουλία και τα κέρδη της. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ, ότι όρος για την δωρεάν και σύγχρονη πλήρη κάλυψη των αναγκών του λαού σε πρόληψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα, είναι ο αποκλεισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας. Διαφορετικά πέφτουμε στη λογική "έχεις λεφτά γιατρεύεσαι. Δεν έχεις τόσο το χειρότερο για σένα....." Τα στοιχεία λένε ότι ήδη σήμερα πάνω από ένας στους πέντε ασθενείς δεν λαμβάνει περίθαλψη και φάρμακα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Να γιατί επιμένουμε να συμπεριλαμβάνεται αυτός ο ορός σε κάθε ψήφισμα για την υγεία που θέλουμε να μην είναι φαρισαϊκό.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε το λαό της Περιφέρειάς μας, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα, τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τους δήμους σε δυναμική κινητοποίηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την υγεία μας, με την ίδια τη ζωή μας.
Να απαιτήσουμε να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην ανεχθούμε άλλο η υγεία μας να αποτελεί εμπόρευμα.
Η εξασφάλιση σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας θα αποτελέσει σε τελευταία ανάλυση και τον καλύτερο "κραχτη” για τον τουρισμό, για ευνόητους, φαντάζομαι, λόγους.
Καλούμε -ίσως μάταια, για άλλη μια φορά- το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την κινητοποίηση και να αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης και διεκδίκησης με βάση το παρακάτω πλαίσιο που ήδη ψηφίστηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια της Σάμου και της Ικαρίας
…../…..
Διεκδικητικό Πλαίσιο
--Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.»
--Άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων  των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας,, Πολυδύναμων Ιατρείων και  Αγροτικών Ιατρείων με εξασφάλιση 24ωρης λειτουργίας.
-- Σύγχρονη και δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλες και όλους, ασφαλισμένους και μή, Έλληνες και αλλοδαπούς.
--Άμεσα να αντικατασταθεί ο προβληματικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να εφοδιαστούν τα αναγκαία μηχανήματα που λείπουν.
--Άμεση στελέχωση και συμπλήρωση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια όλο τον πληθυσμό των νησιών.
--Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα νησιά μας με προτεραιότητα στην πρόληψη και την αποκατάσταση.
--Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα του κάθε νησιού.
--Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα των νησιών. Να επανέλθουν τα Κέντρα Υγείας στην αρμοδιότητα και ευθύνη των τοπικών Νοσοκομείων. 
--Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην Υγεία.
-- Να επανέλθουν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Ικαρίας στο προηγούμενο καθεστώς. Να καταργηθεί η διοικητική τους υπαγωγή  στα νοσοκομεία Μυτιλήνης και Σάμου αντίστοιχα.
-- Να τροποποιηθούν οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιών»
--------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου