Print

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΗΠΕΘΕ:ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ…
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες του κλεισίματος του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Κεραυνός εν αιθρία δεν είναι η παραπάνω μεθόδευση, αφού αποτελεί διακηρυγμένο στόχο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φυσικά της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία χρεώνεται πλήρως το κλείσιμο με τη μη υπογραφή της σύμβασης και της υποχρηματοδότησής του με άλλοθι τα μνημόνια, ενώ την ίδια ώρα σφαγιάζεται και ο πολιτισμός στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της αποπληρωμής των δανειστών.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ως συνήθως παραπλανητικά και ψεύτικα, γι αυτό και πρέπει να βγουν τα σωστά συμπεράσματα από όσους θρέφουν φρούδες ελπίδες για τις προθέσεις του και την τακτική του. Πρόκειται για κόμμα δούλο της αστικής τάξης και δε χωράνε αυταπάτες!

Συνενόχους η κυβέρνηση βρήκε στις δημοτικές αρχές τόσο του κ. Λαμπρινούδη, όσο στη σημερινή του κ. Βουρνού, που έμμεσα οι πρώτοι, άμεσα οι δεύτεροι, ως εκφραστές της αγοραίας λογικής, «ό,τι είναι κόστος το κλείνω», με όχημα και τον «Καλλικράτη», φρόντισαν με τον τρόπο τους να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, στερώντας το χιώτικο λαό από μια ακόμα νησίδα πολιτισμού.

Ευθύνες σε άλλο επίπεδο και μέτρο, φέρουν οι διοικήσεις και οι παράγοντες του ΔΗΠΕΘΕ που το είδαν ως φέουδο των προσωπικών τους επιδιώξεων, που μέσω αυτού ασκούσαν πολιτική, όχι με βάση τα ταξικά συμφέροντα και τις ανάγκες του εργαζόμενου ή μη λαού, αλλά άλλοτε με φόντο τα συμφέροντα των εκάστοτε δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων και άλλοτε διάφορων ομάδων πίεσης με συντεχνιακές βλέψεις.

Απαραίτητο είναι να θυμίσουμε σε όσους σήμερα ανακαλύπτουν την αντιδραστικότητα της πολιτικής της δημοτικής αρχής, ότι η ΛΑΣ στο δεύτερο γύρο των εκλογών καλούσε σε άκυρο λευκό, γιατί ποτέ δεν ξεχώριζε τις συστημικές παρατάξεις σε καλές και κακές ή σε «κατά συνείδηση»!

Οι εξελίξεις στο χώρο των ΔΗΠΕΘΕ μεταξύ αυτών και στη Χίο, ελέω των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως τις ονομάζουν οι απολογητές του συστήματος, οδηγούν στην αύξηση της ανταποδοτικής (με βάση το κέρδος) λειτουργίας των θεάτρων, στην ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και στην καθοριστική εξάρτησή τους από τα ιδιωτικά κεφάλαια, μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, ενώ συνδέονται με την προωθούμενη πολιτική στο χώρο του πολιτισμού για συγκέντρωση της καλλιτεχνικής παραγωγής στα μέγαρα των μονοπωλιακών ομίλων, με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος και τον πλήρη ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο του καλλιτεχνικού έργου.

Είμαστε αντίθετοι:
·         Στην μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ σε Ανώνυμες Εταιρείες.
·         Στον οποιονδήποτε περιορισμό του αριθμού των θεάτρων προκειμένου να προσαρμοστούν στη δομή του Καλλικράτη. Θεωρούμε απαράδεκτα τα σενάρια για περιορισμό τους σε 6 θέατρα.
·         Στην απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των θεάτρων.
·         Στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και την αυξανόμενη χρήση ερασιτεχνών.

Διεκδικούμε:
·         Την μετεξέλιξη των ΔΗΠΕΘΕ σε Κρατικά Θέατρα. Από νομική πλευρά θα πρέπει να είναι αυτοτελείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί δημοσίου δικαίου – ΝΠΔΔ.
·         Την απεμπλοκή τους από τον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο των Δήμων ή των Περιφερειών.
·         Την αξιοποίηση της υποδομής των 16 υπαρχόντων θεάτρων για την παραπέρα ανάπτυξη με σκοπό κάθε μεγάλη πόλη της χώρας να αποκτήσει το δικό της Κρατικό Θέατρο.
·         Την πλήρη (κατά 100%) και έγκαιρη (πριν αρχίσουν οι παραγωγές) κρατική χρηματοδότηση.
·         Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού των θεάτρων μέσω αυξημένου κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.
·         Τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των θεάτρων, γιατί τέτοια είναι η ανάγκη σε όλες τις περιφέρειες, σε όλη την επαρχία. Η Προγραμματική Σύμβαση που ισχύει μέχρι τώρα είναι το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Δήμου, Θεάτρου και Υπουργείου για όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ. Με την μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ σε αυτοτελή κρατικά θέατρα δεν θα χρειάζεται καμιά προγραμματική σύμβαση, ούτε φυσικά και περίοδος που θα έχει ισχύ.
·         Την συλλογική διοίκηση με καθοριστική συμμετοχή ανακλητών-αιρετών αντιπροσώπων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης.
·         Την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων, την απαγόρευση κάθε έννοιας μερικής απασχόλησης και διευθέτησης χρόνου εργασίας.
·         Την πλήρη ασφάλιση και τον σεβασμό των Συλλογικών Συμβάσεων.

Σε εισηγήσεις μας για το ΔΗΠΕΘΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη περίοδο, είχαμε τονίσει ότι δεν μπορεί να αποτελεί μια μαύρη τρύπα που θα απορροφά χρήματα και κυρίως με δεδομένη την σημερινή κατάσταση, την καπιταλιστική κρίση, τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, πρέπει να καταστεί εφικτό να επιτελέσει το σκοπό του, δηλαδή «την ανάπτυξη και προβολή  της θεατρικής παραγωγής στη Χίο και στην ευρύτερη παραγωγή του Αιγαίου, την προβολή νέων δημιουργών, την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας κλπ..». Σε αυτά τα πλαίσια είχαμε προτείνει και οικονομικό έλεγχο, όχι για να κλείσει, αλλά για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος χωρίς σκιές.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που αναφέραμε καλύπτει την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Χίου και τώρα και στο άμεσο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον η δημοτική αρχή οφείλει να διεκδικήσει να παραμείνει ανοικτό, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να πληρώσει αυτά που οφείλει και όχι να το κλείσει.

Χρειάζεται όμως αγώνας, συντονισμός με τα άλλα ΔΗΠΕΘΕ, πίεση προς το Σωματείο Ηθοποιών (ΣΕΗ), που έχει περάσει στα χέρια κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, συμπόρευση με το συνεπές εργατικό κίνημα που δε διαπραγματεύεται τη λαιμητόμο που θα του κόψει το κεφάλι.

Αυταπάτες δεν έχουμε απέναντι σε μια κυβέρνηση στυλοβάτη του συστήματος και υπέρμαχο της λογικής να πληρώνει ο λαός για να ξελασπώνουν οι πλουτοκράτες, ούτε απέναντι σε μια δημοτική αρχή που πιστά ακολουθεί τις κυβερνητικές και «Καλλικρατικές» λογικές, αλλά σε αυτή τη φάση μονόδρομος είναι ο αγώνας. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζει τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Χίου, όπως έπραττε και στο παρελθόν.

Χίος, 12-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου