Print

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η εισήγηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλου για το προσφυγικό στο Δ.Σ. Χίου της 6ης-4-2016

 
 Πηγή φωτό: www.politis.gr
Συνάδελφοι, κάποιοι στίχοι του Κωστή Παλαμά λένε ότι η αλήθεια δεν πρέπει μόνο να λάμπει, αλλά πρέπει και να σφάζει. Έτσι λοιπόν είναι αλήθεια ότι τα ΜΑΤ – οι πραιτοριανοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- οι ραβδούχοι χτύπησαν Χιώτες συνταξιούχους και εργαζόμενους στα Ταμπάκικα. Αλήθεια είναι ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Αλήθεια είναι ότι τον έκανε και σήμερα τον Πόντιο Πιλάτο και άφησε τα φασιστοειδή να δίνουν τόνο στη συγκέντρωση. Και θέλω να δω τι θα κάνει την Παρασκευή, που τα ίδια φασιστοειδή της Χ.Α. καλούν σε αυτοδικία το χιώτικο λαό να πάει να πετάξει στη θάλασσα τους πρόσφυγες.
Αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ο αγανακτισμένος που εξέφρασε την οργή του, δεν ταυτίζεται με τους φασίστες· και έχει δίκιο που κινητοποιείται φωνάζει και προσπαθεί και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέσει το δίκιο του. Καμιά αντίρρηση. Όμως αλήθεια είναι ότι πρέπει να προσέξει, γιατί «το αυγό του φιδιού» -ο φασισμός- ξέρει να κρύβεται καλά. Ξέρει να κάνει τον αμόρφωτο, ξέρει να κάνει τον «δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά» και ξέρει να δαγκώνει και να χύνει το δηλητήριό του.

Αναρωτιέμαι, από πότε εγώ, ως δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται 34 χρόνια, είμαι το ίδιο με έναν βιομήχανο, ένα χρηματιστή, έναν τραπεζίτη. Από πότε; Από πότε είμαι το ίδιο με εκείνη τη δράκα του 1% που βυζαίνει το 99% του παγκόσμιου πλούτου που βγάζει από τους μεροκαματιάρηδες αυτής της ζωής. Ξέρετε από πότε; Από τότε που οι φασίστες Χίτλερ και Γκαίμπελς άρχισαν να γράφουν στις θεωρίες τους και στο βιβλίο του ο Χίτλερ «Ο αγών μου», ότι δεν υπάρχει τάξη ενάντια σε τάξη. Υπάρχει φυλή ενάντια σε φυλή, ετερότητα ενάντια στην ομογένεια, εθνότητα ενάντια στην εθνότητα, έθνος απέναντι στο έθνος. Αυτή η θεωρία του φασισμού αναπτύχθηκε εδώ μέσα, με δήθεν αμόρφωτο, καλοπροαίρετο ύφος.
Εμείς λοιπόν, συνάδελφοι, το φασισμό τον έχουμε καταλάβει καλά. Τον έχουμε νιώσει στο πετσί μας και αποκαλύπτεται. Προηγουμένως, κάποιοι από κάτω, εκμεταλλευόμενοι τους απλούς ανθρώπους-για τους οποίους είπα ότι έχουν δίκιο που είναι εδώ μέσα και χτυπούσαν τα χέρια τους ή εξέφραζαν την οργή τους-, φωνάζανε «παλιοκουμμούνια». Το μάθημα του απολιτίκ, του δήθεν, του ανώνυμου, του «πολίτη»,  δεν το είχαν μάθει καλά και τους ξέφευγε. Αυτοί όμως είναι. Φασίστες!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δε θα μακρηγορήσω γιατί ήδη σύντροφοι έχουν αναπτύξει την αιτία αυτών των πραγμάτων. Κάποιοι, πριν μερικά χρόνια, μιλούσανε για την «Αραβική Άνοιξη», για το πνεύμα δημοκρατίας στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήτανε. Χώρες και λαούς μοιράζανε γαλλικά μονοπώλια. Ρωσικά μονοπώλια, αμερικανικά μονοπώλια πουλούσαν και πουλούν βόμβες, όπλα και καταστρέφουν αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι πρόσφυγες πολέμου. Ούτε μετανάστες είναι, που καιμ’ αυτούς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόσφυγες πολέμου. Ούτε θέλανε να ‘ρθουν ούτε χαίρονται, γιατί γνωρίζουν τα προβλήματα της χώρας μας και γιατί δεν είχαν καμιά όρεξη να αφήσουν τη δικιά τους χώρα, τη δικιά τους ποιότητα ζωής, για να ‘ρθουν εδώ πέρα.
Όμως, πώς αντιμετωπίζονται; Όλη αυτή η λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. των κλειστών συνόρων – που παρεξηγήθηκε  ο δήμαρχος την προηγούμενη φορά, γιατί την ονομάζουμε έτσι- έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης. Εφαρμόζεται; Την εφαρμόζουν; Όχι! Η οποία λέει τι; Το απλό: Ο πρόσφυγας δικαιούται προστασία και να πηγαίνει στη χώρα προορισμού που θέλει. Αυτό είναι για μας το πρώτο κεφάλαιο. Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με ΠΟΤΑΜΙΑ και παραπόταμους, ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ κ.λπ; Αυτήν την Σύμβαση την άφησε στην άκρη και αποδέχτηκε τον εγκλωβισμό των προσφύγων μέσα στη χώρα μας.
Στα καθ’ ημάς. Κύριε Δήμαρχε, όταν σας λέγαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε το hotspot, γι’ αυτούς τους λόγους που σας εξηγούσαμε, ότι θα γίνει «κλειστού τύπου», ότι θα εγκλωβίζει κόσμο, ότι θα δημιουργηθούν στην κοινωνία τέτοια προβλήματα, εσείς μας λέγατε ότι δεν είμαστε ρεαλιστές και μας εγκαλούσατε ότι «τι θέτε; Ο στρατός να μπει μέσα στα στρατόπεδα και να φτιάξει τούτο και τ’ άλλο κι εμείς να μην έχουμε καμιά εμπλοκή;» Εσείς λοιπόν λέγατε ότι θέλετε να έχουμε εμπλοκή. Ε, να λοιπόν ο ρεαλισμός  ο δικός σας πού μας έφτασε. Και να, αγαπητοί φίλοι, Χαλκούσοι, Δαφνούσοι κ.λπ. γιατί φτάσαμε εδώ πέρα. Γιατί και οι πολιτικές των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και η τακτική της Δημοτικής Αρχής έτρεφε μήπως αυταπάτες; Όχι, λέμε εμείς. Λέμε ότι είχε τη λογική να συμμετέχω και να συμφωνώ με το ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη των λαών και όχι Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της εκτροπής στο φασισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Επομένως όσον αφορά το ψήφισμα που θα βγει, εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο που πρέπει να έχει ένα ψήφισμα -πάνω πάνω- την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης. Ένα το κρατούμενο για να το ψηφίσουμε. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι (πρόσφυγες) να πάνε στις χώρες προορισμού τους· που σημαίνει αδειάζει η Χίος, αδειάζει κι η Ελλάδα. Δεύτερο, βέτο απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε. Καμία εφαρμογή Συνθήκης Δουβλίνου και Σέγκεν. Η συμφωνία παραχώρησης της ΒΙΑΛ σε αυτό το σημείο το έθετε καλά. Πρέπει όμως να ‘ναι κορωνίδα, όσον αφορά το ζήτημα ότι οι άνθρωποι μένουν δυο τρεις μέρες εκεί και φεύγουν. Έχετε εγγυήσεις τέτοιες ότι θα το κάνουν; Εμείς δε βλέπουμε καμιά εγγύηση. Εδώ ακούσαμε εκθέσεις ιδεών. Απεναντίας έχουμε ντοκουμέντα. Και κλείνω με το εξής: Το ντοκουμέντο είναι αυτό που ακούστηκε από τον Κώστα Μαυρέλο, στέλεχος της ΛΑΣ: 28 μέρες παραμονή, 3 μήνες, 6 μήνες, χρόνια. Και 28 μέρες όμως στο νησί μας με συνεχείς ροές θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε. Άρα, μέτρα του «εδώ και τώρα». Δηλαδή, ποιες κινητοποιήσεις μετά από μια εβδομάδα, δήμαρχε; Ποιες κινητοποιήσεις; Αν δεν μπει τέτοιο ζήτημα μέσα (στο ψήφισμα), θα ξανάρθουμε να το κουβεντιάζουμε και θα αφήσουμε να χτυπηθεί κόσμος από τους φασίστες.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου