Print

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Γιάννης Ν. Παληός: Αυτό το έργο της στημένης κοκορομαχίας το έχουμε ξαναδεί


Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο, το έχουμε ξαναδεί και δεν μας συγκινεί πλέον. Κάνουμε λόγο για τη  «βολική» αντιπαράθεση περί διαφθοράς και διαπλοκής  στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις «εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης».
Για μία ακόμη φορά  κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και πολιτικά κόμματα που ορκίζονται πίστη στην «οικονομία της αγοράς», στην ΕΕ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, επιχειρώντας να κουκουλώσουν τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, την   υπηρέτηση τους στο  κεφαλαίο, η οποία  βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού.
Και ενώ κυνηγημένοι λαοί, δολοφονημένοι από τον πόλεμο, τους εμπόρους και τα κύματα του Αιγαίου, καθημερινά βρίσκονται στη γειτονιά μας, ενώ νέα φοροεπιδρομή ετοιμάζεται με τις ευλογίες όλων τους, στήνεται όχι τυχαία, μια νέα κοκορομαχία. Οι δύο αρχηγοί , με τις ομιλίες τους, έκαναν ανταγωνισμό της καλύτερης ατάκας, ανταλλάζοντας πυρά παραθέτοντας διάφορα στοιχεία και επιδιώκοντας να εμφανίσουν ως μοναδικό «υπεύθυνο» για τα βάσανα που αντιμετωπίζει ο λαός, κάποιους «διεφθαρμένους» πολιτικούς ή επιχειρηματίες, βγάζοντας έτσι «λάδι» το σύστημα που τα γεννάει και  από κοινού υπηρετούν. Στο σκηνικό αυτό συνέβαλαν με τις ομιλίες τους και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κομμάτων, πλην  του ΚΚΕ.
Πόση υποκρισία... Στο σύστημα που νόμιμα η Siemens κατείχε ειδικό λογαριασμό για το χρηματισμό κρατών, ΜΜΕ, στελεχών κυβερνήσεων κλπ να μιλάς για κάθαρση! Πόση ξετσιπωσιά... στο σύστημα που είναι νόμιμη η εκμετάλλευση των εργαζομένων, που με νόμο υποχρεώνονται οι νέοι στη μισοδουλειά ή την ανεργία, στο σύστημα που όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τη δικαιοσύνη, οι θύτες να μιλούν για «πάταξη της διαφθοράς».
Πόσο αποκρουστικό... στο σύστημα που νομιμοποιεί και γεννά το πόλεμο και στον οποίο η χώρα σου συμμετέχει, που γεννά το λαθρεμπόριο όπλων, ανθρώπων, ναρκωτικών, όπου 62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της γης, στο σύστημα που εκροσωπείς να μιλάς για δικαιοσύνη και μέτρα για διαφάνεια και διαπλοκή!
Πόσο άχαρο να βάζεις και να ξάναβάζεις στα προεκλογικά σου προγράμματα την «πάταξη της διαφθοράς» («ξεμπερδεύουμε με το παλιό» φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ) και να χρειάζεται να δικαιολογείς εν μέσω σκανδάλων, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, ντόπιους η ξένους, το φαινόμενο ξανά και ξανά με ψεύτικες και κούφιες φράσεις. Σε  κάποιες περιπτώσεις βέβαια κάποια σκάνδαλα βλέπουν και το φως της δημοσιότητας, ακόμη και με ποινές γιατί κάποια τμήματα του κεφαλαίου μπορεί να νιώθουν ριγμένα από τη δράση άλλων τμημάτων, προκύπτει η ανάγκη να ξαναμοιράσουν την πίτα μεταξύ τους. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα με το σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, πότε, πως και για ποιους λόγους βγήκε στην επιφάνεια.
Η χρηματοδότηση των αστικών κομμάτων πχ αποτελεί φαινόμενο διαφθοράς; Στην Αμερική είναι καθόλα νόμιμο ενώ στην Ευρώπη θεωρείται διαφθορά
 Όσοι μιλούν για διαφθορά και σκάνδαλα, δεν αμφισβητούν την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, τη φαγωμάρα των ομίλων με κάθε τρόπο και μέσο. Τον πόλεμο για την πατέντα, το μυστικό στην παραγωγή, με όλα τα μέσα. Τους χρηματισμούς, την κατασκοπεία, ακόμα και ανάληψη θέσεων κυβερνητικών απευθείας από καπιταλιστές, προέδρους στελέχη τραπεζών ή βιομηχάνων. Αντικειμενικά λοιπόν μέσα στο πλαίσιο που οι ίδιοι στηρίζουν, το πλαίσιο της μέγιστης κερδοφορίας, γιγαντώνονται και αναπαράγονται τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και αυτά ανεξάρτητα από τους όρκους πίστης που κάνει κανείς περί διαφάνειας, χτυπήματος της διαπλοκής κ.α
Σε αυτό το κάδρο μπαίνει και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, που διώκει αγωνιστές (αλήθεια, γιατί απορρίφθηκε η παύση της ποινικής δίωξης αγροτών, εργατών κλπ με τροπολογία που πρότεινε το ΚΚΕ πρόσφατα;), που στέκεται αρωγός στην αντιλαϊκή πολιτική με προνόμια σε τράπεζες για κατασχέσεις, με πρόσφατες αντιλαϊκές διευκολύνσεις όπως η διεκπεραίωση υποθέσεων εξωδικαστικά, με την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη να γίνεται είδος πολυτελείας, με γενική χειροτέρευση των όρων δουλειάς των εργαζομένων στη δικαιοσύνη.
Ταυτόχρονα, η συζήτηση έχει και τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά μεγάλα νόμιμα «σκάνδαλα» που εφαρμόζονται αλλά και έρχονται σκληρότερα με τη μορφή καταιγίδας και αφορούν το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που βάζουν ταφόπλακα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Στόχος τους επίσης είναι, στο όνομα της διαπλοκής και της διαφθοράς, η ετοιμασία νέας αντιλαϊκής επίθεσης που είναι μπροστά μας!
Έχει όμως και μια άλλη στόχευση. Να εγκλωβίσει το λαό μας και τους εργαζόμενους στην αντίληψη ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των σκανδάλων που αν περιοριστούν και χτυπηθούν τότε θα ξεφύγουμε αυτήν. Παρουσιάζουν δηλαδή ως ηθικό ζήτημα ή ζήτημα βούλησης την εμφάνιση και ανάπτυξη της κρίσης και όχι ώς αντικειμενικό και νομοτελειακό φαινόμενο που προκύπτει ακριβώς από την ίδια τη νόμιμη λειτουργία του καπιταλισμού! Του σιδερένιου νόμου του που δεν είναι άλλος παρά το κυνήγι του μέγιστου κέρδους.
Άλλωστε η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε και η διαφθορά. Όπου υπάρχει αυτό το σύστημα, όσο «συμμαζεμένο» και «οργανωμένο» κι αν είναι το αστικό κράτος, παντού εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα, που αποδεικνύουν ότι είναι σάπιο. Παντού το κεφάλαιο νόμιμα ή παράνομα, κρυφά ή φανερά έχει να δώσει τέτοια παραδείγματα. Στη Γερμανία, την Αμερική, παντού.
Πολλαπλός ο στόχος λοιπόν. Να παλέψουμε να φτιασιδώσουμε το σάπιο κράτος και σύστημα, αυτό προτείνουν στην εργατική τάξη και το λαό μας, να στοιχηθεί πίσω από κάθε επονομαζόμενο «αναμορφωτή» είτε ως πρόσωπο είτε ως Κόμμα, που στην ουσία έρχεται να το υπηρετήσει! Να ξεχάσει τι έχει χάσει και τι τον περιμένει...
Όμως, είναι βέβαιο και έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η ιστορία δεν σταματά, οι λαοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στην Ελλάδα υπάρχει, πείρα και αγωνιστική παράδοση, μα πάνω απ' όλα οργανωμένη μαγιά που μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις υπέρ  του λαού μας.  
Γιάννης Ν. Παληός
1-4-2016

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου