Print

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η παρέμβαση της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το θέμα του ρουκετοπόλεμου, στη συνεδρίαση της Δ.Κ. Βροντάδου


(Συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, στις7-4-2016)
"Είναι η πέμπτη φορά  που έρχεται ο ρουκετοπόλεμος είτε ως  θέμα ημερήσιας είτε εκτός ημερήσιας διάταξης της Δημοτικής  Κοινότητας Βροντάδου στο διάστημα που μεσολάβησε από την περσινή διεξαγωγή του εθίμου, μέχρι τις παραμονές της φετινής διεξαγωγής του.
Συζητήσεις για τα κάθε είδους εμπόδια που προκύπτουν -και είναι φυσικό να προκύπτουν-, συζητήσεις για τις δικαιολογημένες ενστάσεις και αντιδράσεις των θιγομένων, όμως  όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς μια θαρραλέα απόφαση με την οποία η Δημοτική Αρχή  να ξεκαθαρίσει αν θα αναλάβει ή  όχι το πολιτικό κόστος στο μέρος που της αναλογεί. 

Ένα κυνήγι μαγισσών για το «ποιος φταίει» περισσότερο, ποιος λιγότερο, «ποιος αντιδρά στη διεξαγωγή και γιατί», «τι έχει σκοπό να κάνει ο τάδε ή ο δείνα» θιγόμενος, που καταλήγει σε αφορισμούς προσώπων και καταστάσεων χωρίς όμως να αγγίζει την ουσία του θέματος. Μια απόφαση· ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ της Δημοτικής Αρχής. Επιθυμεί ή όχι τη διεξαγωγή και διατήρηση του υπερεκατονταετούς  εθίμου; Και αν την επιθυμεί, τι άλλο προτίθεται να πράξει, εκτός από το να ξοδέψει 20.000 € για να ντύσει με συρματοπλέγματα εκκλησίες και περιουσίες όσων βρίσκονται στη γραμμή του πυρός; Όσο συνετή κι αν είναι αυτή η μέθοδος διαφύλαξης ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, από μόνη της δεν αρκεί για να  λύσει το πρόβλημα, αν δεν συνδυαστεί και από άλλες συναφείς  κινήσεις που θα έχουν σχέση με την οργάνωση και προώθηση του εθίμου από τη Δημοτική Αρχή και τους φορείς που  θα το στηρίξουν, αν δεν συνδυαστεί με κινήσεις αυτοοργάνωσης εκ μέρους των συμμετεχόντων σ’ αυτό. Πρώτιστα  όμως είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και του Δήμου  και των βουλευτών του νησιού (αλήθεια, επ’ αυτού, οι βουλευτές μας θα  πάρουν θέση κάποτε;)
Εμείς, κυρίες  και κύριοι, ως Λαϊκή Συσπείρωση, όσες φορές συζητήθηκε το θέμα μέσα σε τούτη την αίθουσα συνεδριάσεων, στο μεσοδιάστημα του περσινού και του οσονούπω φετινού ρουκετοπόλεμου, μπήκαμε στην επίπονη διαδικασία της μελέτης, της συλλογής στοιχείων για την έκβαση του εθίμου διαχρονικά, της εθιμικής του υπόστασης, ερευνήσαμε και καταγράψαμε τις παθογένειες που προκύπτουν από τη διεξαγωγή του και υποβάλλαμε γραπτές προτάσεις για  κάθε ζήτημα που σχετίζεται με αυτό (ασφάλεια πρώτιστα, διαφύλαξη και σεβασμός περιουσιών, σχέδια δράσης εμπλεκομένων, έλεγχος, εποπτεία χώρων και υλικών κ.λπ. κ.λπ. ). Σχέδια, στοιχεία, προτάσεις, λοιπόν, υπάρχουν και πρώτη και μοναδική η παράταξή μας έχει καταθέσει εγγράφως τέτοια, κάθε φορά που μας ζητιούνταν από την Κοινότητα Βροντάδου. Αλήθεια, σε  ποια συρτάρια να βρίσκονται;
Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σχετικά με κάποιες ιδέες της Δημοτικής Αρχής για ανάληψη της διαδικασίας αναγνώρισης της πατέντας της ρουκέτας ως βεγγαλικό ρουκετοπόλεμου από την «Προμηθευτική». Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί έμεινε σχέδιο επί χάρτου; Πότε περιμένατε να αρχίσετε μια τέτοια διαδικασία;
Συνοψίζοντας θεωρούμε ότι αν είχατε την πρόθεση να συμβάλλετε στη συνέχιση του εθίμου και να βρείτε μια δυνατή λύση στα δίκαια αιτήματα των θιγομένων, θα έπρεπε να το είχατε ήδη κάνει.  Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε αυτό που ένα χρόνο τώρα αποτελεί μόνιμη επωδό κάθε εισήγησής μας σχετικής  με το ρουκετοπόλεμο: «…Αν ο Δήμος δεν διευκρινίσει τις προθέσεις του και τη διάθεσή του να συμβάλλει με κάθε τρόπο, από την επομένη του ρουκετοπόλεμου, στην προετοιμασία και την οργάνωση, θα αντιμετωπίσουμε  μια χαμένη μάχη πριν ακόμα δοθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου