Print

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Επιστολή στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με την έκτακτη συνεδρίαση «δια περιφοράς»

Μυτιλήνη, 11 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου απηύθυνε την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου, σχετικά με την έκτακτη συνεδρίαση «δια περιφοράς»:

«Θέμα: Έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου (11/07/2016)

Κύριε Πρόεδρε,
Ενημερωθήκαμε, ως παράταξη από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βαλσαμίδη για την σημερινή "δια περιφοράς" συνεδρίαση (και όχι από εσάς, αρμόδιο για την σύγκληση του ΠΕΡΙΦ. Συμβουλίου) για δυο θέματα που υποτίθεται ότι είναι "επείγοντα". Στην πραγματικότητα τα θέματα αυτά δεν εμφανίστηκαν απρόβλεπτα. Ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Για το αν φτάσαμε, συνεπώς, στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν ως «επείγοντα» την ευθύνη την φέρει η περιφερειακή Αρχή.
Σχετικά με την διαδικασία των συνεδριάσεων "δια περιφοράς" είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι γιατί υποβαθμίζει παραπέρα το ήδη υποβαθμισμένο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι γνωστή η πρότασή μας για ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. με αποκλειστικό θέμα την λειτουργία του, πρόταση που συμμερίζονται και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας και που εδώ και μήνες αρνείστε να υλοποιήσετε. Είναι και αυτό μια ένδειξη κραυγαλέα της απαξιωτικής στάσης σας απέναντι στο Π.Σ.
Κατ' εξαίρεση, για πρώτη και τελευταία φορά, δεχόμαστε την διαδικασία αυτή για να μη θεωρηθεί ότι βάζουμε εμπόδια στις αναγκαίες εργασίες στο θέατρο του κάστρου του Μολύβου.

Είναι εξάλλου απορίας άξιο το γιατί το Υπ. Πολιτισμού απευθύνεται στην Περιφέρεια για τις εργασίες αυτές και όχι στο Δήμο Λέσβου που είναι μέχρι σήμερα, εδώ και δεκαετίες. ο αποκλειστικός, σχεδόν, χρήστης του θεάτρου των κάστρων Μυτιλήνης και Μολύβου. 
Σχετικά με τη σύμβαση αυτή σημειώνουμε τις παρακάτω αντιφάσεις:
-- Ενώ η διάρκεια της Προγρ. Σύμβασης είναι διετής, η διάρκεια της υλοποίησης του έργου είναι τριών μηνών.
-- Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες θα γίνονται κατά την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων (Αύγουστο) ενώ ο κ. Βαλσαμίδης μας διαβεβαίωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να τελειώσουν οι εργασίες μέχρι το τέλος Ιουλίου ή έστων πριν αρχίσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όταν μάλιστα η Π.Σ. προβλέπει ότι πρέπει να δοθεί προθεσμία δέκα ημερών στη ΕΦ.Α. για να ορίσει επιβλέποντα του έργου πριν αρχίσουν οι εργασίες.
-- Ενώ η ΕΦ.Α., από έγκυρη πληροφόρησή μας, δεν επιτρέπει στο Δήμο τη χρήση του θεάτρου του κάστρου του Μολύβου με τη δικαιολογία ότι δεν έχει φύλακα για το βράδυ, την επιτρέπει σε ιδιώτες.

Με τις παραπάνω παρατηρήσεις και επιφυλάξεις και με τον όρο ότι θα διορθωθούν οι αντιφάσεις και θα τελειώσουν οι εργασίες το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου ψηφίζουμε την Προγραμματική Σύμβαση.

Σχετικά με το θέμα του ορισμού εκπροσώπου (τακτικού και αναπληρωματικού) της Περιφέρειας στην Επιτροπή διαχείρισης Τ.Π. LEADER 2014-2020 για τις Π.Ε. Χίου και Σάμου ψηφίζουμε παρών διότι  είναι γνωστό ότι τα προγράμματα αυτά έχουν ως κατεύθυνση, όπως τη βιώνουμε μέχρι σήμερα, τη προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς  και την μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι  για την ενίσχυση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Θεωρούμε ωστόσο χρήσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσει το Π.Σ. το θέμα και τους στόχους του LEADER και την αξιοποίηση των κονδυλίων του, που προέρχονται από των ιδρώτα των λαών, σε όφελος των λαών.

Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε, άλλη μια φορά ορισμένες  προτάσεις που έχουμε κάνει για την η/δ του Π.Σ :
-- Σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
-- Ξεχωριστή συνεδρίαση για τη λειτουργία του Περιφ. Συμβουλίου.
-- Για την πρόθεση του ΟΑΕΔ να συρρικνώσει τις ΕΠΑ.Σ Λέσβου, μειώνοντας από 9 στις 4 τις ειδικότητές τους.

Με τιμή
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου