Print

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου για τη φωτιά στο νησί μας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ, 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά το νησί κάηκε· ο παραγωγικός του ιστός συνεχίζεται να καταστρέφεται, οι μαστιχοπαραγωγοί βλέπουν το μόχθο τους και το βιος τους να πετιέται στο καλάθι της κρατικής αδιαφορίας τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Νέες συσκέψεις επί συσκέψεων θα έχουμε, ενδεχομένως και νέα συνέδρια για το πώς θα προστατευθεί το νησί, αλλά επί της ουσίας θα ακουστούν μόνο λόγια μεγάλα και «θα» , αφού κυβερνήσεις περιφερειακές και τοπικές αρχές, υπηρετούν πιστά την κοινωνία των τραπεζιτών, χρηματιστών, επιχειρηματιών και δανειστών, των οποίων τα συμφέροντα αποτελούν την πρώτη και κύρια προτεραιότητα.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός και ο κόσμος του!
Γι αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει με ελλιπές προσωπικό, με λιγοστά μέσα, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος να δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και με όσα μέσα διαθέτει.
Γι αυτό δε φτάνουν τα εναέρια μέσα.
Γι αυτό οι Περιφέρειες και οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται ή αρκούνται στα ψίχουλα που τους δίνουν.
Γι αυτό κρατικοί και άλλοι φορείς εύκολα δηλώνουν αναρμοδιότητα και οι μόνοι τελικά αρμόδιοι είναι οι κάτοικοι του νησιού μας που υποφέρουν και καίγονται.
Γι αυτό και τα πάντα επαφίενται στον πατριωτισμό μας και στους εθελοντές που υπερβάλλουν εαυτόν.
Πριν ένα χρόνο ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, και συγκεκριμένα στις 13/5/2015, προκαλέσαμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου για τα μέτρα πυροπροστασίας στο νησί μας. Η συζήτηση έγινε και ενσωματώθηκε σε ένα ακόμα κείμενο που έμεινε στα χαρτιά, αντί να αποτελέσει μπούσουλα απαιτήσεων και διεκδικήσεων από τη δημοτική αρχή.

Η εισήγησή μας τότε ανέφερε «…Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Τα δάση μας είναι ζωή, είναι η κληρονομιά μας και αποτελούν πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας – είναι λοιπόν ευθύνη όλων να μην επαναπαυόμαστε αναφορικά με την προστασία και διατήρησή τους…»
 »…Είναι απαραίτητο, για να υπάρξει προστασία, η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της ολοκληρωμένης προστασίας από καταπατητές και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά και να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των «δασοκτόνων» νόμων και διατάξεων…»
»…Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  παρακολουθεί και εκφράζει την αγωνία της  για την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα.»
»Όλα όσα αναφέρουμε, μας γεμίζουν ανησυχία για το τι θα γίνει το καλοκαίρι στο δήμο μας, αλλά και στην Περιφέρεια και τότε πλέον, αν συμβεί κάτι, θα τρέχουν όλοι επί τόπου, για να διαπιστώσουν τι έφταιγε.»
»…Θεωρούμε λοιπόν ότι έγκαιρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη, έστω και καθυστερημένα, πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης…»

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!
Να γιατί θεωρούμε, ότι τα αστικά λογοκοπεία, είτε είναι η Βουλή είτε τα Περιφερειακά και δημοτικά όργανα δεν μπορούν να παραγάγουν κανένα έργο, όταν βρίσκονται στην υπηρεσία τού να μη θίξουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να μη θίξουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και όλους αυτούς που απομυζούν τον ιδρώτα του χιώτικου και ελληνικού λαού. Πάντα θα υπάρχουν λεφτά μόνο για την ολιγαρχία του πλούτου και ΠΟΤΕ για την προστασία του λαού και του Περιβάλλοντος!
Να γιατί πιστεύουμε λοιπόν, στη δράση και αγωνιστική διεκδίκηση του λαού μας, που όσο δεν βάζει στο στόχαστρό του όλους αυτούς, κάθε μέρα ΘΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Εξακολουθούμε να απαιτούμε:
·     Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
·     Να επανδρωθούν οι  υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό.
·     Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας σε όλη την έκταση του νησιού και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί αυτό το σκοπό.
·     Να φτιαχτούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
·     Να εξοπλιστούν τα οχήματα του δήμου αλλά και  τα οχήματα των άλλων υπηρεσιών με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όπως αντλίες του τόνου κ.λπ.
·     Να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να φροντίσει ο δήμος για το πρόγραμμα φύλαξης σε συνδυασμό και με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.
·     Να επανεξεταστεί η κατανομή των πυροσβεστικών κρουνών και να ενισχυθεί αντίστοιχα με τη βοήθεια της δασικής υπηρεσίας.
·     Να καθαριστούν οι δρόμοι  και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν.
·     Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους π.χ. Ρέμα Σπάσματος στο Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς σε όλο το δήμο.
·     Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί  ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.
·     Έκτακτα κονδύλια πρόληψης.
Τέλος, για πολλοστή φορά καλούμε το χιώτικό λαό, είτε είναι πυρόπληκτος είτε όχι, να ξεσηκωθεί  να απαιτήσει και να επιβάλλει τα δικαιώματά του!

Xίος, 25/7/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου