Print

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΛΑ.Σ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου: Να μη γίνει το επιζήμιο για τα νησιά μας συνέδριο στη Λήμνο


Μυτιλήνη, 30/08/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Περιφ. Συμβουλίου της 25ης Αυγούστου 2016 ήταν και η «έγκριση  διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου “GREENING THE ISLANDS” στη Λήμνο, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε συνεργασία  με το “GREEN CONSULTING GROUP” με έδρα την Florida των ΗΠΑ και προφανή σκοπό την προώθηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων.
Παρεμβαίνοντας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στρατής Κόρακας έκανε την παρακάτω τοποθέτηση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου (συνοπτικά):
«-Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, το εν λόγω συνέδριο έχει ήδη αποφασιστεί από την Περιφερειακή Αρχή και εκ των υστέρων ζητείται η έγκριση  του Περιφ. Συμβουλίου. Πράγματι, στην εισήγηση αναφέρεται «….. η  Περιφ. Β. Αιγαίου διοργανώνει σε συνεργασία με την Green Consulting Group το Διεθνές Συνέδριο Greening the Islands (….) στη Λήμνο από 12 έως 14 Οκτωβρίου 2016. Εξάλλου έχει αναρτηθεί ήδη στο διαδίκτυο το πρόγραμμα εργασιών του και άλλα στοιχεία του. Είναι κι αυτό μια ακόμη απόδειξη της υποβάθμισης του Π. Συμβουλίου. 

- Η επιβάρυνση  της Περιφέρειας, μέσα στις γνωστές συνθήκες απελπιστικής συρρίκνωσης των πόρων της, θα είναι  34.846,42 ευρώ (!!!). Και τούτο, ενώ προβλέπονται χορηγοί με συμμετοχή από 3.500 έως 15.000 και συμμετοχή για όσους θα παρακολουθήσουν το συνέδριο από 100 (+ΦΠΑ) έως 280 (+ ΦΠΑ) !!!, ανάλογα με τις μέρες που θα παρακολουθήσει κανείς. Φυσικά τα ποσά αυτά θα πάνε στο ταμείο του Green Consultig Group ενώ η Περιφέρεια  θα επωμιστεί όλα τα έξοδα διοργάνωσης του συνεδρίου.
- Όπως αναφέρεται στην εισήγηση «Το συνέδριο «Greening the Islands” του 2016 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους φορείς και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές να εντρυφήσουν περισσότερο σε βιώσιμες λύσεις, να τις εφαρμόσουν με τους καταλληλότερους εταίρους και να λάβουν διεθνή προβολή για τα επιτεύγματα τους». Είναι φανερό ότι αυτοί οι «φορείς και επιχειρηματίες» και «οι καταλληλότεροι εταίροι τους» δεν καταλήφθηκαν από ενδιαφέρον και αγάπη για τα νησιά μας αλλά επιδιώκουν τη μέγιστη κερδοφορία για τα κεφάλαια τους. Και μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν ούτε περιβάλλον, ούτε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των νησιών. Ο τίτλος του συνεδρίου «GREENING THE ISLANDS” (πρασινίζοντας τα νησιά !!!) είναι παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος. Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου βασικό θέμα είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγκατάσταση "δασών" από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα έχουν την τιμητική τους. Να πώς σκέπτονται να "πρασινίσουν" τα νησιά μας.
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιου είδους συνέδρια εντάσσονται στη λαίλαπα παράδοσης των πάντων στην κερδοσκοπική βουλιμία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι και ακόμα περισσότερο δεν συμφωνούμε με την συμμετοχή της Περιφέρειας. Το μοναδικό φυσικό  περιβάλλον των νησιών μας θέλει προστασία και όχι παράδοση στα κοράκια του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτό το στόχο θα έπρεπε να προωθήσει η Περιφέρεια αν δεν ήταν προσηλωμένη στην πολιτική της ΕΕ. Χαρακτηριστικό και τραγικό παράδειγμα είναι ο Αϊ-Στράτης που εδώ και χρόνια αφανίζεται η όποια βλάστησή του από την ακρίδα, με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά. Οι κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή . Η Περιφέρεια τι θα κάνει;
Προτείνουμε να αποφασίσει το Περιφ. Συμβούλιο να μη γίνει αυτό το επιζήμιο συνέδριο ή τουλάχιστον  να αναβληθεί"
Τελικά αυτή η πρόταση της ΛΑ.Σ. καταψηφίστηκε, συγκεντρώνοντας 8 ψήφους των παρόντων Περιφ. Συμβούλων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου