Print

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚ Χίου – ΓΣΕΕ: «Άμα έχεις τέτοιους φίλους…»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΡ. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανείς εργάτης, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος να μην τσιμπήσει στα καλέσματα υποταγής του Γραμματέα της ΓΣΕΕ (που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή ιδιωτική του επίσκεψη) και της ηγεσίας του ΕΚ Χίου.
Καμιά αποδοχή των αντεργατικών νόμων που κατάργησαν Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, κατακρεούργησαν μισθούς και μεροκάματα.
Το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος των εργαζόμενων.
Η συνολική αλλά και πρόσφατη πείρα, δείχνει πως όλοι οι νόμοι αλλά και τα πρόσφατα μνημόνια που τσακίζουν τις ζωές χιλιάδων εργατικών-λαϊκών οικογενειών είναι οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτά θα τρέξει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με το στημένο παιχνίδι των κοινωνικών διαλόγων στο οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά κάνει πλάτη, αλλά βάζει και την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά.
Τι μας είπαν στη συνέντευξή τους στη Χίο;
Αφού θυμήθηκαν τάχα τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, από τους οποίους μονίμως απουσιάζουν, κάλεσαν σε στήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ! («ελπίζουμε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί  σωστά τα συμφέροντα μας στις επαφές με την τρόικα. Δεν αισιοδοξούμε αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ευκαιριών» - Νίκος Κιουτσούκης ΓΓ της ΓΣΕΕ).
Καθησύχασε επί της ουσίας ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους λέγοντας «όταν έρθει η ώρα του ταμείου, η Κυβέρνηση και όχι μόνο θα δουν ότι από τους εργαζόμενους πια δεν έχουν να πάρουν τίποτα.»
Τέλος, ο κ. Λίνας πρότεινε για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης από την ΓΣΕΕ για την ένταξη των ανέργων σε αντίστοιχα προγράμματα. Φτάνει πια η κοροϊδία! Τα προγράμματα διαιώνισης και ανακύκλωση της ανεργίας δεν εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δεν είναι ούτε ασπιρίνη στη σημερινή κατάσταση. Το σύστημα γεννά και αναπαράγει την ανεργία, καταστρέφει την εργατική δύναμη, ακόμα περισσότερο σε συνθήκες κρίσης για να ανακάμψουν τα κέρδη.
Επανέλαβαν επί της ουσίας ό, τι και η κυβέρνηση, αλλά και η ΓΣΕΕ, προσπαθώντας να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση παλεύει για τα δικαιώματά τους απέναντι στους "κακούς δανειστές", από τη μια και από την άλλη ότι είναι «εντολοδόχος» τους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να την αθωώσουν και να δώσουν άλλοθι στην πολιτική της.
Το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι εταίροι της κυβέρνησης δηλαδή, δεν έδιναν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την ψήφιση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων; Γιατί κρύβουν ότι όλοι τους τσακώνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που περνάνε μέσα από το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων; Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά, πρέπει να οργανώσουν αυτοτελώς τον αγώνα τους για τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Διαπραγμάτευση πράγματι έκανε η κυβέρνηση αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Αλήθεια, ποιος νόμος, ποιο μέτρο απ’ όσα πήρε δεν συμφέρει το ελληνικό κεφάλαιο και πήρε «με το ζόρι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ στις απεργίες, η φορολογία, οι κατασχέσεις των τραπεζών, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που φέρνουν, οι φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και βιομήχανους, τα 586 ευρώ μικτά κατώτερος μισθός και τόσα άλλα;
Κουβέντα δεν έβγαλαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, του ΕΚ και του Σωματείου Οικοδόμων για το ποιος ευθύνεται, για την καπιταλιστική κρίση, για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι τους κόπτονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη και καλούν και τους εργαζόμενους να ταχθούν σε αυτό το στόχο δηλαδή στη σφαγή τους.
Τέτοιους εκπροσώπους των εργαζομένων  "έχουν την τιμή να φιλοξενούν" όπως επανειλημμένα τόνιζαν οι του ΕΚ στη συνέντευξη.
Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ μόλις πριν ένα μήνα έσπευσε να στηρίξει τις αξιώσεις του ΣΕΒ(!), για τις οποίες όχι απλά δεν έβγαλε κουβέντα αλλά στα πλαίσια της «εθνικής» γραμμής έτρεξε να συμφωνήσει με τους Βιομήχανους, αρκεί να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να γίνει αρωγός ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.
Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΚ και οι φιέστες που στήνουν με τα πρωτοπαλίκαρα της ΓΣΕΕ ζητώντας τους και βοήθεια!
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχάσουν πως οι ηγεσίες αυτές χρόνια τώρα στη Χίο λάμπουν δια της απουσίας τους και δια της απεργοσπασίας τους από τους ταξικούς αγώνες. Από την οργάνωση των απεργιών, την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και όσων την υπηρετούν.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες, στον εργοδοτικά και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του ΕΚ και να κάνουν το βήμα αλλάζοντας τους συσχετισμούς, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε πορεία σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και υπεράσπισης των συμφερόντων τους.
Χίος 31/8/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου