Print

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη νέα σχολική χρονιά


Χίος, 11-9-2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η δημόσια δωρεάν Παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό αναφαίρετο δικαίωμα
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς. Οι ελπίδες  και τα  όνειρα του κάθε γονιού για το μέλλον του παιδιού του βρίσκονται στο προσκήνιο μαζί με την αγωνία του για το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, για τη μείωση των εκπαιδευτικών,  για  τα έξοδα που  καλείται να αντιμετωπίσει από μια τσέπη που οι φόροι της συγκυβέρνησης την έχουν αδειάσει.
Η αλήθεια όμως για το «κανονικό» ξεκίνημα  των σχολείων βρίσκεται πολύ  μακριά από την πραγματικότητα: Στα Δημοτικά τα μαθήματα καθορίζονται ανάλογα με τις ώρες  που περισσεύουν. Στα Γυμνάσια «θρέφουν» το διάλειμμα για να  κρύψουν τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών. Τα Λύκεια μετατρέπονται σε μαθητοδιώχτες, κάνοντας ακόμη πιο σκληρό τον τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση την προηγούμενη σχολική χρονιά και μέσα στο καλοκαίρι με την αλλαγή του χαρακτήρα και στην ουσία κατάργηση των τμημάτων ένταξης, με το διπλασιασμό από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού νηπίων για τη λειτουργία τμήματος, με περιορισμούς στην εγγραφή των παιδιών στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ομαλή λειτουργία του σχολείου, χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, οδηγούν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία, και χιλιάδες μόνιμους σε συνεχή κινητικότητα.

Το σχολείο που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι το σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι ώρες διδασκαλίας «λαμβάνονται» υπόψη ως αριθμοί σε κουτάκια, εφαρμόζοντας τη μεθοδευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο δε θα λείπουν, αλλά θα περισσεύουν κιόλας!!! Οι δάσκαλοι θα μετατραπούν σε περιφερόμενους, ανάμεσα σε πρωινή βάρδια και ολοήμερο, σε διπλές και αν χρειαστεί τριπλές αναθέσεις· τα «εάν και τα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα» των εγκυκλίων, αποτελούν τη μόνιμη επωδό άσκησης κυβερνητικής-εκπαιδευτικής πολιτικής. Με θράσος διατυμπανίζουν ότι θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα , όταν τα κενά είναι χιλιάδες, τα ολοήμερα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου ή ομαλά, όταν λείπουν οι ειδικότητες, όταν η ειδική αγωγή και η παράλληλη στήριξη μοιράζεται με ευθύνη των Διευθύνσεων και των ΚΕΔΔΥ που εργολαβικά προωθούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική σε 2-3 μαθητές ή αντίστοιχα σε σχολεία λες και η ειδική αγωγή είναι διατροφολόγιο!!!!
Όχι! Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να βάλουν φρένο στη δημόσια Παιδεία, αυτοί  που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε. Η προωθούμενη λογική του «τίποτα δεν πρόκειται πια να αλλάξει» δε μας ακουμπά. Απαιτούμε και παλεύουμε για ένα σχολείο:
·     Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αποκλείοντας από αυτό τα τσακάλια που εμπορεύονται τη γνώση.
·     Ενιαίο, που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, μακριά από κατηγοριοποιήσεις παιδιών, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη κάθε γονιού.
·     Ασφαλές και σύγχρονο, με εργαστήρια, χώρους άθλησης-γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία κ.λπ.
·     Αρωγός στα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.
·     Με διευρυμένη χρονική λειτουργία, για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το πρόγραμμά τους ενώ παράλληλα να σιτίζονται δωρεάν, να αναπαύονται και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Αγωνιζόμαστε!
ü  Γιατί όλα τα  παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση.
ü  Γιατί οι νέοι μας έχουν κάθε δικαίωμα να αδράξουν τη ζωή και να προδιαγράψουν το μέλλον τους.
ü  Γιατί η ολόπλευρη μόρφωση και η γνώση είναι προαπαιτούμενο δημιουργίας ελεύθερων ανθρώπων.
Ευχόμαστε σε  όλους –μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς- καλή δύναμη, καλούς αγώνες για μια Παιδεία αντάξια της ζωής μας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου