Print

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου Μ. Σκούφαλου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017


Τοποθέτηση του επικεφαλής Μ. Σκούφαλου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017*

«Συναδέλιφισσες και συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι απαραίτητο όταν έχεις ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που αναπαράγει τη φτώχεια της κεντρικής διοίκησης και της αθλιότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οφείλεις, αν μη τι άλλο, να το καταγγέλλεις. Αυτό το πράγμα εισηγητικά, γιατί η φτώχεια στην Τοπική Διοίκηση δεν έρχεται ούτε από τον ουρανό ούτε είναι φυσικό φαινόμενο θα έπρεπε να το σημειώσετε και να το καταγγέλλετε. Έχει συγκεκριμένες αιτίες λοιπόν η φτώχεια στην Τοπική διοίκηση και δε λέτε κουβέντα..
»Εμείς  λοιπόν, έτσι για την οικονομία της συζήτησής μας, αναφέρουμε  ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 2.982.000.000€ για Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, όταν με βάση του ψηφισμένους νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδοθούν 5.071.392.000€. Δηλαδή, αυτά  που οι ίδιοι ψηφίζουν, στην πράξη δεν τα αποδίδουν. Και έχουμε δηλαδή παρακρατημένους  πόρους, μόνο για το 2017 2.089.392.000€. Για ποια λοιπόν Τοπική Διοίκηση μπορούμε  να  μιλήσουμε, για  ποια έργα, για  ποια αυτονομία κ.λπ. Οφείλετε λοιπόν ως δημοτική αρχή που θέλετε να διαχειριστείτε αυτή τη φτώχεια  κι αυτήν την εξαθλίωση να το πείτε.  Τους κάνετε πλάτη; ούτε τώρα  που είναι η τρίτη σας χρονιά δεν αναφέρεστε σ' αυτό το ζήτημα. Τι φοβάστε; Μήπως σας βάλει κακό βαθμό οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή οι προηγούμενοι ΠΑΣΟΚονεοδημοκράτες;

»Ένα δεύτερο ζήτημα. Βρήκαμε άκρη με τον αντιδήμαρχο (προγραμματισμού), κύριε πρόεδρε. Το ποσό (σ.σ: πρόκειται για ένα ποσό 133.000€ που αναφέρεται στη Συλλογική Απόφαση Μελετών Περιφέρειας για χρηματοδότηση το 2016 και από το οποίο φαινόταν να  μην έχει γίνει καμία πληρωμή. Ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. ήθελε να διευκρινιστεί για  ποιο σκοπό ήταν αυτό το ποσό και αν είναι μεταφερόμενο για το 2017) έγινε 150.000€ , αλλά  πάλι δεν ξέρουμε τι είναι και πού  πάει. Αυτό λοιπόν είναι ένα χαρακτηριστικό τού να εγγράφονται ποσά  και να μην γνωρίζουμε τι είναι.
»Αυτή η προχειρότητα, που μπορεί να είναι προϊόν πολλών παραγόντων, είναι όμως χαρακτηριστική του πράγματος, ότι είναι πλέον μια λάντζα για εσάς και το Τεχνικό Πρόγραμμα  και αύριο που θα 'ρθει ο Προϋπολογισμός.
»Έχετε συμβιβαστεί με τη λογική της ένδειας, τη λογική της φτώχειας  και αυτό είναι σημαντικό ζήτημα. Έχει περάσει μέσα σας η ήττα: “Δε βαριέσαι, δε μας δίνουν χρήματα, θα 'μαστε τους σωλήνας που μεταφέρει τη φτώχεια και από την κεντρική διοίκηση –ασχέτως  ποιος κυβερνά  και με πόσα μνημόνια- προς τα κάτω...”.
»Κι επειδή προηγουμένως σημειώθηκε –και είναι σωστό- ότι δεν είναι εδώ οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Αλλά ο κάθε πρόεδρος της κοινότητας, είτε έχει εκλεγεί με σας είτε με τον κ. Λαμπρινούδη είτε με μας, αναρωτιούνται “τι να  πάω  να  κάνω;”. Στη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, που συνάδελφοι από τη ΛΑ.Σ. παρακολούθησαν το Τοπικό Συμβούλιο διέκριναν το δισταγμό στη διεκδίκηση έργων με βασικό εμπόδιο το ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Οπότε ο κάθε πρόεδρος σκέφτεται ότι την πρώτη χρονιά κατέθεσε μια  λίστα με έργα και δεν έγινε τίποτα, τη δεύτερη χρονιά δεύτερη λίστα με έργα, την τρίτη τι να  πάει  να τη δώσει;
»Από αυτήν την άποψη καταλαβαίνετε ότι εντέχνως δεν αποτυπώνονται μια σειρά ποσά, για να αποφύγετε αργότερα  και την κριτική και όλα αυτά τα θέματα που, σωστά, σας προσάπτουν.
»Εμείς, συναδέλφισσες  και συνάδελφοι, θεωρούμε πως αυτές οι πολιτικές της κεντρικής διοίκησης πρέπει να στηλιτευτούν και ότι θα τα βρούμε μπροστά μας ως ελλείψεις έργων σε σχέση και με την πυροπροστασία και με τη ΣΑΤΑ των σχολείων και με τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί αυτά θα συνδεθούν με εσάς με καταστροφές.
»Εσείς  θα τρέχετε όταν έχουμε κατακρημνίσεις από βροχοπτώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σωστή αντιπυρική προστασία ή κάποιο σεισμό. Θα αναρωτηθείτε “τι μπορούμε να κάνουμε”.
»Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βγει ένα διεκδικητικό πρόγραμμα που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, παρόλο που δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν κάτι τέτοιο θα έχει την επιτυχία που πρέπει. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα: ή θα τα δεχόμαστε όλα αυτά χωρίς  να βγάζουμε άχνα ή θα υψώσουμε φωνή. Προχτές συγκεντρωθήκατε για τον ΦΠΑ. Έτσι εκτιμήσατε, έτσι κάνατε. Δε σας μέμφουμε γι' αυτό, άλλωστε στις απεργίες μας εμείς μαλώνουμε και γι αυτά. Είναι ζητήματα που πρέπει να μπουν, γιατί οι δήμοι πεθαίνουν. Είδα τον κ. Πατούλη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, δημόσιες σχέσεις  και κλητικές προσφωνήσεις με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σκουρλέτη και καθόσαστε εσείς, όπως  λέει ο συνάδελφός μου  ο κ. Καμπούρης, είκοσι ώρες για να βγάλετε άκρη. Έτσι δε γίνεται δουλειά, συνάδελφοι. 
»Εμείς εστιάζουμε την προσοχή μας, που δυστυχώς πουθενά δεν περνάει μέσα στο Τεχνικό σας Πρόγραμμα,  στα εξής ζητήματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι άξονες:
·     Αγροτική ανάπτυξη που σχετίζεται με αγροτικούς δρόμους, τις συντηρήσεις τους και όλες αυτές τους υποδομές που θα μπορέσουν να στηρίξουν την ύπαιθρο.
·     Εκπαιδευτική πολιτική. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που αυτή η άθλια ΣΑΤΑ που δίνει η κυβέρνηση δεν μπορείς ούτε  να βάψεις αίθουσες, όχι να  κάνεις κάτι ποιο σύνθετο έργο.
·     Υγεία  και Πρόνοια
·     Αντιπλημμυρική-αντισεισμική θωράκιση
»Πού θα βρεθούν, συνάδελφοι, τα λεφτά; Σας είπα: παρακρατούν δύο δισεκατομμύρια. Μόνο από τα παρακρατηθέντα –αυτήν την αθλιότητα που κάνουν όλες  οι κυβερνήσεις- μπορούν να διπλασιαστούν όλα τα προηγούμενα ποσά που αναφέραμε. Εν πάση περιπτώσει, θα έδιναν ένα άλλον αέρα. Άρα, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να ζητήσετε, να διεκδικήσετε και αν δεν πάρουμε τίποτα, τότε θα τους καταγγείλετε. Βγείτε να τους καταγγείλετε! Απαιτήστε το 45% φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών κλπ. Εκεί είναι το χρήμα, αλλά κι εσείς έχετε διαλέξει ίδια πλευρά με την κυβέρνηση γι αυτό φέρατε ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα που το καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ». -
*Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου για το 2017 συζητήθηκε στο Δ.Σ. την Τετάρτη, 7-12-2016.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου