Print

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου: Απαράδεκτος ο αντιλαϊκός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση Στρατή Κόρακα για τον Π/υ  2017 της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στη συνεδρίαση του Π.Σ.Β.Α στις 29/11/2016
Απαράδεκτος ο  αντιλαϊκός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας
Όπως αναφέρει και η εισήγηση, ο συζητούμενος  Προϋπολογισμός  της Περιφέρειας έχει συνταχθεί σύμφωνα με τον κρατικό Π/υ, που και για το 2016 είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πεθαρχίας  σύμφωνα με  τις μνημονιακές συμφωνίες.
Αναφερόμενοι, λοιπόν, στον κρατικό π/υ πρέπει να πούμε, κρίνοντας από το σχέδιο του που συζητήθηκε πρόσφατα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή,  ότι κινείται στην  ίδια κατεύθυνση των προηγούμενων Κυβερνήσεων είτε ήταν αυτοδύναμες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. είτε ήταν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Συνεχίζει στην πεπατημένη των προμνημονιακών  αλλά και των μνημονιακών χρόνων που έχουμε βιώσει. Επιβεβαιώνει αυτό το οποίο τονίζει το Κ.Κ.Ε. ότι ο κρατικός προϋπολογισμός,στις συνθήκες του καπιταλισμού, αναδιανέμει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο από τους πολλούς, στους γνωστούς λίγους. Δηλαδή, τα παίρνει από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες, από την φτωχομεσαία  αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, για να στηρίξει τον κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Να στήριξει δηλ. τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, υου μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα..

Βεβαίως, τα και στον κρατικό προ¨πολογισμό του 2017, αποτυπώνευαι η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους λεγόμενους «θεσμούς», δηλ το τρίτο μνημόνιο (που υπερψήφισαν στη Βουλή όλα τα κόμματα εκτό; Από το ΚΚΕ). Και τούτο με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα, που ήδη υφίστανται όλα τα σκληρά μέτρα των δυο προηγούμενων μνημονίων, που η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά τα εφαρμόζει με ιδιαίτερη πειθαρχία. 

Βασικό χαρακτηριστικό και του νέου προϋπολογισμού είναι η ένταση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων και η εγκληματική περικοπή των κονδυλίων  για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι οι φόροι θα αυξηθούν κατά 3,1 δις, ευρώ και οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 960 εκατ. Ευρώ. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης τα σντιλαϊκά μέτρα υπολογίζονται σε 1,6 δις. Ευρώ μέσω των περικοπών στις συντάξεις και της επιβολής νέων αυξημένων εισφορών .Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υψηλότερο από τον μνημονιακό στόχο αποκρύπτοντας φυσικά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των αιματηρών ελλειμμάτων του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας που προκαλεί η σκληρής αντιλαϊκή-ταξική πολιτική της.

Αυτή η πολιτική των δραστικών περικοπών των κονδυλίων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, εκφράζεται φυσικά και στο χώρο της τοπικής Διοίκησης :Φτάνει να αναφέρουμε ότι για τους Δήμους και στις Περιφέρειες εγγράφονται στον κρατικό Π/υ 2, 982.000.000, ενώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσί θα έπρεπε να είναι 5.071.392.000 δηλ. παρακρατούνται 2.089.392.000 (!!!) δηλ δεν δίνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες κι αυτά ακόμα τα λίγα που προβλέπει η νομοθεσία.
 
Αν από τα ποσά αυτά αφαιρέσουμε την μισθοδοσία των εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες (1.840 εκ.) και τα προνοιακά επιδόματα (734 εκ.) θα διαπιστώσουμε  ότι μένουν ελάχιστα για το σύνολο των λειτουργιών των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών. Έτσι αποκαλύπτεται ότι

Βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι η ραγδαία αύξηση των «ιδίων εσόδων» δηλ. το παραπέρα φόρτωμα του ήδη ρημαγμένου λαού μας, με το πρόσχημα της «Οικονομικής αυτοτέλειας» τη Τοπικής Διοίκησης.  Να σημειώσουμε ακόμα  ότι το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων – ΕΣΠΑ (2014-2020) αφορά σε εργα που προορίζονται στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών υποδομών υγείς, πρόνοιας, παιδείας κ.ά.  που η απουσία τους γίνεται καθημερινά και οδυνηρά αισθητή , όπως το ζούμε αυτές τις μέρες με τις καταστροφικές πλημμύρες και στα νησιά μας.

Σχετικά με τον π/υ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, θα θυμίσουμε ότι από τον πρώτο χρόνο του «Καλλικράτη» (2011) ο π/υ της Περιφέρειας μειώνεται συνεχώς σε σχέση με τους ήδη απαράδεχτα χαμηλούς π/υ των τριών Νομαρχιών που την απαρτίζουν για να φτάσει σήμερα να είναι στο 20% (!!!) του π/υ τους για το 2010.

Ο συζητούμενος π/υ για το 2017 ανέρχεται, μαζύ με το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης, στα 38.220.093 ευρώ από ,83 εκ. περίπου, που ήταν το 2016 και 116 εκ. το 2017 . Στην πραγματικότητα όμως είναι ακόμα χαμηλότερος αν πάρουμε υπόψη ότι συνυπολογίζεται το  κονδύλι των 8.520.782  ευρώ του περιφερειακού ταμείου (92 εκ. το 2015 και 53 εκ το 2016) και 5.795.526 ταμειακό υπόλοιπο  από το 2016. Δηλ 38.220093-14.316308 = 23.903.786 . Αν από το ποσό αυτό αφαιρέσουμε τα ίδια έσοδα 1.296.443 μένουν 22.607.343 ως επιχορήγηση από τον κρατικό π/υ . Αν από αυτά αφαιρέσουμε την μισθοδοσία και ασφάλιση προσωπικού, αιρετών, εκτελεστικού γραμματέα και συμβούλων, καθώς και μετακινήσεις (σύνολο 12.200.442), την μεταφορά μαθητών (6.429.672), την δακοκτονία (2.769.837) καιδιατροφικό επίδομα (1.161.180) (=22.607.343), διαπιστώνουμε ότι δεν μένουν ούτε ψίχουλα για τη λειτουργία της Περιφέρειας και ακόμα περισσότερο για έργα ….. 

Πρόκειται δηλ. για ένα π/υ διαχείρισης της μιζέριας, ακόμα χειρότερο από αυτόν του 2016, που κι αυτός ήταν χειρότερος από αυτόν του 2015 κ.ο.κ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν και φέτος ότι όσο θα ψηφίζονται τέτοιοι προϋπολογισμοί, με διάφορα προσχήματα, τόσο θα μειώνονται παραπέρα οι επόμενοι. .Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται συνεχώς λόγος για «οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Στόχο  έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ολοκληρωτική μεταφορά του κόστους λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά λαϊκών στρωμάτων. Όσοι, λοιπόν, υπερψηφίζουν τέτοιους προϋπολογισμούς συμπράττουν στην κατεύθυνση αυτή.
Καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο Π/υ και καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
-Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους..
-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση  δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
-Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
-Κατάργηση τη ςεπιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.
-Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών τους.
-Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής  και αντιπυρικής προστασίας.
-Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας . Αντίθετα, λόγων των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως και στον αγώνα για την τελική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής θα βρισκόμαστε, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή
 
Μυτιλήνη, 2 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου