Print

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου στο Δ.Σ. για την πρόταση λειτουργίας επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα


Χίος, 13-2-2017
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου στο Δ.Σ. της 13ης-2-2017, για την πρόταση λειτουργίας επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα  
«Τα ίδια συναισθήματα έχω κι εγώ με τον κύριο Δήμαρχο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είχαμε  μια πολύ  καλή εισήγηση από το συνάδελφο Στέλιο Καμπούρη, ο οποίος δούλεψε επί του πράγματος· το συντονισμό είχε  ο συνάδελφος Απόστολος Τζιώτης. Βρεθήκαμε, καταλήξαμε ότι θα είναι μια επιτροπή σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, είπαμε  ότι θα είναι γνωμοδοτικός ο χαρακτήρας της, θα επιλαμβάνεται διερευνώντας ζητήματα, καταγράφοντας και αν είναι και κάποια απλά, λόγω της συμμετοχής του αντιδημάρχου, θα είναι άμεση η επαφή του με το εκτελεστικό όργανο που λέγεται Δημοτική Αρχή και είπαμε  όλοι ότι αναφορά μας θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
»Πίσω από ‘κει (σ.γ.: εμπλοκή επιτροπής ανωνύμων στη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής του Δήμου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό) υπάρχουν ψήφοι. Υπάρχουν επιτροπές αγώνων ή όπως αλλιώς τις λένε. Εμείς, κύριε Δήμαρχε, δεν πρόκειται να μετέχουμε σε μια τέτοια επιτροπή. Δεχόμαστε την αυτοτέλεια  και την αυτονομία της οποιασδήποτε επιτροπής, της έχουμε  κάνει κριτική και πάνω στην κοσμοπολίτικη ατζέντα και στον τρόπο που αντιμετωπίζει το προσφυγικό και αφήνει απέξω ΕΕ, συμφωνίες κυβερνητικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιμπεριαλιστικό πόλεμο και δεν μετέχουμε ούτε  κι έχουμε κάποια σχέση με αυτήν την επιτροπή. Ε, δε θα βρεθούμε τώρα στο ίδιο τραπέζι με κάποιον τον οποίο διαφωνούμε!
»Επομένως εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Γιατί έγινε  όλη αυτή η δουλειά; Εάν έγινε για να “αδειαστεί” ο συνάδελφος  Καμπούρης, τον σέβομαι, τον εκτιμώ, από ‘κει και πέρα δεν θέλω να υπεισέλθω παραπέρα μια και αφορά ζήτημα της δικής του παράταξης. Αλλά το να βρεθεί η δική ας η παράταξη δεμένη πισθάγκωνα σε επιτροπές  και επιτροπάτα, τα  οποία έχουν άλλες στοχεύσεις από τα συμφωνηθέντα, δεν πρόκειται να μπει.
»Δεύτερο, επειδή έγινε ένα πρώτο ξεκίνημα -εγώ κλήθηκα την ίδια μέρα αλλά δεν μπόρεσα να παραστώ- στο Χαλκειός (μια Λαϊκή Συνέλευση), εκεί πρέπει να προσεχτεί το εξής ζήτημα: Τα  μέλη της επιτροπής πηγαίνουν να καταγράψουν και να ακούσουν τον κόσμο, να  πουν βεβαίως και τις θέσεις τους αυτόνομα ως πολιτικές προσωπικότητες, αλλά για παράδειγμα εγώ δε θα μετέχω  σε  καμιά Λαϊκή Συνέλευση είτε σε μια επιτροπή που θα αρχίσουν να αποδίδουν ευθύνες σε σχέση με το hot spot ενώ δεν το έχω δημιουργήσει εγώ. Ως Λαϊκή Συσπείρωση και το hot spot  έχουμε καταψηφίσει και όλα αυτά τα ζητήματα. Όμως ως επιτροπή πρέπει να ακούσω τον πρόεδρο του Χαλκειούς που  θα με ενημερώσει (χρειάζεται π.χ. αστυνόμευση, φαγητό, νερό, αυτό λειτουργεί, εκείνο όχι κ.λπ.) και την ίδια μέρα να δούμε πώς αυτά τα ζητήματα θα λυθούν, αν κάποια από αυτά λόγω αμεσότητας των εκτελεστικών οργάνων πρέπει να λυθούν. Αν κάποια από αυτά είναι σοβαρά  να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
»Όχι όμως  λογικές από το παράθυρο· να γίνουμε εμείς παρακλάδι ή θυγατρική οποιασδήποτε επιτροπής που έχει το δικαίωμα να ιδρύεται, να αυτοπροβάλλεται και να διεκδικεί αυτά που διεκδικεί, αλλά ούτε στους  ίδιους πολιτικούς χώρους ανήκουμε ούτε την ίδια πολιτική ατζέντα έχουμε με το προσφυγικό. Επειδή όμως εμείς εδώ ανήκουμε σε ένα όργανο που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο, δεχόμαστε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση επίλυσης διαφόρων ζητημάτων και να κορυφώσουμε, αν συμφωνήσουμε, στο άμεσο απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από το νησί και από τη χώρα, στη μη δημιουργία κανενός hot spot και στο να ζουν οι πρόσφυγες, όσο ζουν εδώ, αξιοπρεπώς, με ασφάλεια με τις αποζημιώσεις των κατοίκων οι οποίοι επιβαρύνονται στο διάστημα που μένουν οι πρόσφυγες-μετανάστες εδώ.
»Εάν στο πολιτικό όργανο τα συμφωνήσουμε, καλώς να το προωθήσουμε  και με το πολιτικό όργανο· στο φως της μέρας, ξεκάθαρα  και χωρίς στοχεύσεις και πονηριές στο φόντο “έρχονται εκλογές και ας μαζέψω ό,τι μπορώ για το καινούργιο στελεχικό απαράτ της παράταξής μου”. Ευχαριστώ πολύ.»         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου