Print

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Ρουκετοπόλεμος· ώρα μηδέν


Πηγή φωτό: www.astraparis.gr
Χίος, 24-2-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ρουκετοπόλεμος· ώρα μηδέν
Η τύχη του ρουκετοπόλεμου κρίνεται σε λίγες μέρες. Η συνέχιση ή  όχι ενός εθίμου που πέρασε χίλια εμπόδια, άντεξε μπροστά σε ντόπιους  και ξένους κατακτητές, κρίθηκε και κατακρίθηκε από φίλους και πολέμιούς του και κατόρθωσε να επιβιώσει περισσότερο από έναν αιώνα, σήμερα βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή  να  μιλήσουμε για ευθύνες. Τα αίτια  όμως για τα  οποία το έθιμο και οι συζητήσεις περί της συνέχισης και διατήρησής του έπεσαν σε αδιέξοδο πρέπει να ειπωθούν, ώστε από εκεί να αρχίσουν να διορθώνονται τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Και τραγικό λάθος  ήταν η γιγαντιαία αύξηση του αριθμού και της ταχύτητας των ρουκετών σε συνάρτηση με την προσφορά θεάματος, την τουριστικοποίηση του εθίμου, την οικονομική του εκμετάλλευση και φυσικά την ψηφοθηρική διάσταση που εκμεταλλεύτηκαν οι τότε δημοτικές και νομαρχιακές αρχές.
Ποιος θα μπορούσε να προσάψει κατηγορία για τη θέση και η στάση των θιγομένων συνδημοτών μας που βρίσκονται εντός εμβέλειας, καθώς και τη ψυχική τους οδύνη, αντικρίζοντας τις περιουσίες τους να βλάπτονται και διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα; Τους καταλαβαίνουμε· συμπαραστεκόμαστε στην οδύνη που τους προκάλεσε η υπερβολή όχι αυτού καθ’ αυτού του εθίμου, αλλά της μετάλλαξής του σε κερδοφόρα πηγή. Εξάλλου οι ίδιοι μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα πριν 30 χρόνια.
Φτάνει λοιπόν σήμερα η καλή θέληση των γνήσιων πια ρουκετατζήδων για μείωση του αριθμού των ρουκετών; Φτάνουν οι προσπάθειες του Σωματείου Διατήρησης Βρονταδουσιακών Εθίμων, για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των θιγομένων από το ρουκετοπόλεμο συνδημοτών μας; Χρειάζεται άλλος ένας παράγοντας να  κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και αυτός είναι η Δημοτική Αρχή, η οποία θα πρέπει, πριν και μετά το ρουκετοπόλεμο, να καλύψει τις ευάλωτες περιουσίες με τεχνική αρτιότητα και χωρίς να  προκαλέσει επιπλέον ζημιές από αυτές που υφίστανται, με συρματοπλέγματα που θα εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο τοποθετούνται, με αποκατάσταση ζημιών και όχι τμηματικές-επιφανειακές-προσωρινές καλύψεις. Δεν είναι αργά, αν το θέλει, να αποδείξει ότι μπορεί να την κερδίσει.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όσον αφορά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, η λύση  είναι απλή: Επιστροφή στις ρίζες! Δραστική μείωση του αριθμού ρουκετών στα όρια των αρχικών ετών, ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των θιγομένων, έλεγχος – συγχρονισμός – συντονισμός ενεργειών κατασκευής και ρίψης από διαπιστευμένους αρχηγούς συνεργείων, άρτια κάλυψη περιουσιών, ασφάλεια μετακίνησης συνδημοτών – επισκεπτών. Συνεργασία, στο κομμάτι που αναλογεί σε καθέναν και όλους μαζί των ρουκετατζήδων (δια των αρχηγών τους), επιτροπής θιγομένων συνδημοτών, Σωματείου Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, Δήμου, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής.
Στην αντίθετη περίπτωση ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι τα έθιμα ζουν ως έθιμα και πεθαίνουν όταν στρεβλώνονται και γίνονται καταναλωτικά προϊόντα. Δεν μπορεί να γίνονται βορά σε μεγαλοξενοδόχους  και λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες, που περιμένουν από τις στάχτες τα κέρδη.
Προκαλεί θλίψη, απογοήτευση, αμηχανία η σκέψη και μόνο ότι θα αφήσουμε στις γενιές που έρχονται πολιτισμικά αποκαΐδια. Δεν έχουμε το δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Ας βοηθήσουμε  όλοι μαζί να διατηρηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, όπως το ζήσαμε όταν είμαστε στην ηλικία των παιδιών και των εγγονιών μας, μακριά από κάθε λογής συμφέροντα, με σεβασμό στη ζωή και στη περιουσία των συνανθρώπων μας, με σεβασμό στην προγονική μας κληρονομιά. Μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου