Print

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

H εισήγηση του δημοτικού Συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, για το θέμα μεταφοράς των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ



Πηγή φωτό: www.politischios.gr
Χίος, 3-3-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H εισήγηση του δημοτικού Συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, για το θέμα μεταφοράς των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ
Δεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της έγινε η εισήγηση του δημοτικού μας συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, από το Σώμα κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 2-3-2027, για το θέμα μεταφοράς των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ, για την  καταγγελία εργαζομένων ότι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, αν και τους έχει συσταθεί και για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης να υπάρχουν εργαζόμενοι στη ΒΙΑΛ, που όμως φαίνονται ασφαλισμένοι από το δήμο σε  κοινωνικές δομές του. Εκτός από τις δικές μας ενέργειες, θεωρούμε δεδομένη τη συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.  Παραθέτουμε την εισήγησή μας ως έχει:
«Είναι γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της προσλαμβάνει προσωπικό με ελαστικούς όρους απασχόλησης, συμβασιούχους πολλαπλών ταχυτήτων κοινωφελούς, Συμβασιούχους κλπ, που σε τελική ανάλυση πρέπει να νιώθουν και υποχρεωμένοι για τους μισθούς πείνας που παίρνουν και μάλιστα αρκετοί από αυτούς να μην είναι και από το νησί, με πρόσθετα έξοδα και επιβαρύνσεις.
»Ως γνήσιοι οπορτουνιστές φροντίζουν αυτές οι προσλήψεις να  μετατίθενται διαχειριστικά στους δήμους, ώστε η δική τους θέση να είναι καλυμμένη και να μην αποτελούν στόχο για τα προκύπτοντα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν.
»Ένα τέτοιο πρόβλημα είχε τεθεί εξ αρχής  με τη μεταφορά των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ, γενικά με τα προβλήματα που τους απασχολούν  και έπρεπε να φτάσουμε σε ένα σοβαρότατο ατύχημα για να καθίσουμε να το συζητήσουμε, αν και υπάρχει ευθύνη και στη δημοτική αρχή που το γνώριζε, αλλά δεν φρόντισε να επιλυθεί πιέζοντας είτε την κυβέρνηση είτε άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο ζήτημα.
»Γύρω από το θέμα που συζητάμε αναπτύχτηκε μια συζήτηση που ως Λαϊκή Συσπείρωση μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, δηλαδή η λογική του κοινωνικού αυτοματισμού το «πώς πάνε οι άλλοι εργαζόμενοι στις δουλειές τους», «γιατί οι της ΒΙΑΛ να έχουν ιδιαιτερότητες κ.λπ».
»Απαράδεκτη επίσης είναι η λογική που εκπορεύτηκε από τη δημοτική αρχή για παζάρια της τάξης των 2 ευρώ, λες και είναι λίγα σε ημερήσια βάση ή επειδή στην Αθήνα είναι 2,8 εδώ τους κάνουμε και χάρη να ξοδεύουν 60-80 ευρώ από τα 400 που παίρνουν για τη μετακίνηση τους  το μήνα!!!!
»Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε: γιατί παίρνουν ελάχιστα χρήματα και δεν μπορούν να επιβαρύνονται παραπάνω, γιατί εργάζονται σε ένα ευαίσθητο για όλο το νησί χώρο, γιατί αποσυμφορείται κυκλοφοριακά η περιοχή για όλους, γιατί τα οχήματά τους δε γίνονται στόχος όπως στο παρελθόν και σε τελική ανάλυση, αποδείχτηκε ότι κινδυνεύει η ζωή τους με τραγικό τρόπο.
»Η  δική μας απάντηση όμως,  αφορά ως Λαϊκή Συσπείρωση το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα να μεταφέρεται στο χώρο εργασίας του δωρεάν και όχι η μεταφορά του να αποτελεί δική του επιβάρυνση, επιπλέον κόστος στο ήδη πενιχρό του εισόδημα τη στιγμή που η παραγομένη υπεραξία της δουλειάς του είναι πολλαπλάσια.
»Αυτά στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε -για τους αστούς και όσους τους ακολουθούν - πεινούσαν και ήταν ρακένδυτοι- είχαν λυθεί πολύ νωρίς γι αυτό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν τεράστια ανάπτυξη είτε προς τους εργασιακούς χώρους είτε στον αστικό ιστό.
»Ακόμα όμως και για τον καπιταλισμό, αποτελούν εναπομείναντα δικαιώματα που εξακολουθούν σε κάποιες περιπτώσεις να ισχύουν. Οι ναυτεργάτες για παράδειγμα ακόμα και τα τώρα δεν πληρώνουν τα ναύλα τους για να μπαρκάρουν. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δρομολογούν δικά τους λεωφορεία για τη μεταφορά προσωπικού πχ Νηρέας.  Φυσικά αυτά δεν αποτελούν αγαθοεργία, αποτελούν μέρος από τις συμβάσεις που απέμειναν ή τελούν υπό αμφισβήτηση. Σε κάθε περίπτωση όμως καταρρίπτουν επιχειρήματα του τύπου που αναφέραμε.
»Μια άλλη βασική παράμετρος που αφορά στο ζήτημα που κουβεντιάζουμε είναι η στάση πολύ μικρής μερίδας εργαζομένων που με ανυπόγραφη επιστολή της προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  ζήτησε στο παρελθόν να έχει στη διάθεσή της  φυλετικά καθαρά λεωφορεία, μόνο για εκείνους και όχι για τους πρόσφυγες και μετανάστες από κοινού με τους ίδιους , γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της μεταφοράς όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων. Αυτή η στάση αυτής της ελάχιστης μερίδας για μας είναι κατακριτέα, ανεξαρτήτως προθέσεων,  ρατσιστική για το χώρο που δουλεύουν ασυμβίβαστη με την εργασία που επέλεξαν. Ξεκαθαρίζουμε ότι ρατσιστικές αντιλήψεις, φασιστικές τακτικές πρέπει ανενδοίαστα να καταδικάζονται και να περιφρουρούνται αυτοί οι χώροι  και όσοι εμπλέκονται, για να μην φτάνουμε στον τραγέλαφο ο οδηγός του υπευθύνου  για το προσφυγικό να είναι ο γνωστός φασίστας  Χρυσαυγίτης.
»Επί της ουσίας προτείνουμε δύο λύσεις για τη μεταφορά, αλλά και αναδεικνύουμε και δυο ζητήματα που προέκυψαν μετά από συζήτηση μαζί τους και αφορούν εξ ίσου σοβαρά θέματα.
»Η πρώτη να αιτηθούμε έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής για τη μεταφορά των εργαζόμενων.
»Η δεύτερη, ίσως πιο γρήγορη, να ζητήσουμε από την ύπατη αρμοστεία να δεχτεί και πάλι τη μεταφορά των εργαζόμενων  μαζί με τους πρόσφυγες, όπως γινόταν και στην αρχή. Για όσους ελάχιστους δηλώσουν ότι δεν είναι ρατσιστές, απλά οι άλλοι είναι πρόσφυγες , όπως γράφουν κάποιοι υπάνθρωποι στο διαδίκτυο, υπάρχουν και τα δικά τους μέσα, έξοδα και κίνδυνοι.
»Σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μαζί τους το μεσημέρι μας έγινε η καταγγελία ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια αν και τους έχει συσταθεί, έδειξαν ως υπεύθυνο το δήμο και συνεπώς ούτως ή άλλως πρέπει και  αυτό να λυθεί, γιατί είναι εντός των πλαισίων που μπορεί να δράσει η δημοτική αρχή.
»Το δεύτερο, αφορά στο γεγονός να υπάρχουν εργαζόμενοι στη ΒΙΑΛ που φαίνονται ασφαλισμένοι από το δήμο στο ΚΑΠΗ!!! Πρέπει επομένως υπηρεσιακά να ξεκαθαριστεί η όλη υπόθεση.
»Τέλος να θυμίσουμε στο σώμα ότι τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου συνεχώς πυκνώνουν, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας σε συμπαράταξη με το φασιστικό κέρας των Γκρίζων Λύκων εξυφαίνει θερμά επεισόδια με απρόβλεπτες καταστάσεις που απαιτούν από το λαό μας, όχι μόνο να αποτρέψει τέτοια σχέδια, όχι μόνο να τιμωρήσει τον οποιοδήποτε εισβολέα, αλλά και όλους αυτούς στο εσωτερικό της χώρας που μας έχουν μπλέξει δεκαετίες τώρα στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου».-    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου