Print

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Επιστολή του Μ. Σκούφαλου για τις πηγές Κλειδούς & «Βρυσάκια» στο Βροντάδο

Κλειδού—Η βρύση πίσω από τα παιδιά
 


«Βρυσάκια» - Αγ. Μακάριος—Κάτω από Ζ. Ρε
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επιστολή προς τους Δήμαρχο Χίου, τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, τον Αντιδήμαρχο Ομηρούπολης και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δ. ΧΙΟΥ  με θέμα την κατάσταση  των πηγών Κλειδούς  και «Βρυσάκια», που βρίσκονται στο Βροντάδο, στις 5-4-2017.
Στην επιστολή αυτή αναφέρεται:
Αγαπητοί κύριοι.
Για μας τους Βρονταδούσους υπάρχουν σημεία του τόπου μας που εκτός από τα φυσικά στοιχεία που αναβλύζουν, αναβλύζουν και οι ψυχές των προγόνων μας με τις ιστορίες, τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Οι «αγελούδες» μας και στις δυο τοποθεσίες που θα αναφερθούμε, έχουν πάψει προ πολλού το τραγούδι τους και τους χορούς τους.
Προσφάτως επισκέφθηκα την περιοχή της Μέσα Κλειδούς με τάξη του σχολείου μας και είδα την οικτρή κατάσταση που έχει περιέλθει η πηγή και ως προς την υποδομή της, που ποτέ δεν ήταν η αντίστοιχη του τοπίου που την περιβάλλει, πλην των πολύ παλιών ετών του λιθόκτιστου υδραγωγείου, της πελεκητής βρύσης με το σταυρό κ.λπ.
Η μυρωδιά του νερού αφόρητη, πιθανόν λόγω του ακαθάριστου της πηγής και του υδρόθειου που δημιουργεί ενδεχομένως, εικόνα εγκατάλειψης γενικώς, που δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω τις επιπτώσεις και στη δεξαμενή της νέας Κλειδούς που υδρεύεται ο Βροντάδος και η Χίος με πόσιμο νερό.. Η φωτογραφία που επισυνάπτεται δεν χρειάζεται άλλες περιγραφές .
Το άλλο σημείο αφορά στην περιοχή του Αγ. Μακαρίου την παλιά βρύση που υπήρχε -τα λέγαμε και «Βρυσάκια», κάτω από το σπίτι του αείμνηστου Ζαννή Ρε- και παραμένει εγκαταλελειμμένη από χρόνια, έχουν κλαπεί οι πέτρινες γούρνες και φυσικά οι βρύσες. Είναι στη διαδρομή που πέρασαν τα ελληνικά στρατεύματα για να ανέβουν στο Αίπος, παραμένει κι αυτή κουφάρι από μνήμες αλλά και δείγμα του πολιτισμού μας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε να επιληφθείτε των παραπάνω θεμάτων που θέσαμε και να λάβετε υπόψη ότι το πρώτο αφορά στα ζητήματα υγείας του λαού, άρα έχει και χαρακτήρα επείγοντος (καλλιέργεια της πηγής).
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου