Print

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

H ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου: Κρατήστε το μέτρο και μην το υπονομεύετε με μεγαλοστομίες


Χίος, 1-4-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε στις 31-3-2017, ο επικεφαλής της παράταξής μας Μάρκος Σκούφαλος τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα συζήτησης, που μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης,  για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου μεταξύ των ενοριών Παναγίας Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου ως εξής:
«Διάβασα ένα  πολύ ωραίο άρθρο όλο αυτό το διάστημα που γίνεται η συζήτηση (για το ρουκετοπόλεμο) της συναδέλφου Στέλλας Τσιροπινά. Δεν ξέρω αν προσέξατε μια λέξη κλειδί που λέει ότι “τα έθιμα αυτορυθμίζονται”. Και ξέρετε, αυτορρύθμιση σε έθιμο με το να μπαίνουν μπροστά δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και αντιπρόεδροι, δε γίνεται. Το έθιμο επειδή είναι ακριβώς λαοπρόβλητος θεσμός, αποφασισμένος μέσα στην καρδιά του λαού, έχει τους δικούς του νόμους  και κανόνες.

»Πέρσι λοιπόν, μου έκανε αλγεινή εντύπωση να βλέπω ξένα σώματα προς το βρονταδούσικο λαό με ένα αυτοκίνητο και ντουντούκα, από πίσω ένας  κόσμος να άγεται και να φέρεται, οι Βρονταδούσοι να κοιτάνε καλά καλά –όσοι ακλουθούσαν- νέοι και γέροι, αλλά να μην καταλαβαίνουν “πού πάει η δουλειά” και βεβαίως  να υπάρχει και ένα  κλίμα προπηλακισμού ανθρώπων.
»Αυτά δεν αυτορυθμίζουν το έθιμο, παρά  μόνο πυροδοτούν αντιδράσεις. Το έθιμο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασίες αυτορρύθμισης. Όποιος μιλάει και με τους ρουκετατζήδες  και με τους θιγόμενους, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε σε αυτές τις διαδικασίες αυτορρύθμισης. Από εκεί και πέρα ας κρατήσουμε το μέτρο. Το κομμάτι που αφορά το δήμο (σε σχέση με την προστασία περιουσιών) βλέπουμε  ότι προσπαθείτε να το καλύψετε. Ας βγάλουμε  λοιπόν όλα αυτά τα  θέματα που έθιξε ο κ. Νύκτας απαριθμώντας τα  και ας μείνουμε ως δημοτικό συμβούλιο εδώ. 
»Εάν πάμε να βγάλουμε αντάρτες, ρουκετολάτρεις, θα το “κάψουμε” και δε θα έχει άλλη ευκαιρία το έθιμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου