Print

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Το χρέος μας για το «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» το κάναμε σε αντίθεση με άλλους


Χίος, 30-4-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το χρέος μας για το «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» το κάναμε σε αντίθεση με άλλους
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου μετά από τις ανακοινώσεις-εκφράσεις λύπης των υπεύθυνων για το επερχόμενο τέλος της ζωής του μουσειακού αλιευτικού «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στην περιοχή Γούβι Βροντάδου, έχει να τονίσει και να υπενθυμίσει τα εξής:
Το μουσειακό σκάφος «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» από τις 18-7-2012, ημέρα κατά την οποία έγινε και η εκδήλωση της εγκατάστασής του στην ως άνω περιοχή, αφέθηκε στην τύχη του, έρμαιο των καιρικών συνθηκών, του ήλιου, των τρωκτικών, των μικροπλιατσικολόγων και φυσικά γνώρισε την εγκατάλειψη των εκάστοτε δημοτικών αρχών –τέως και νυν- που είχαν την υποχρέωση της συντήρησης και διαφύλαξής του.
Με προσωπικά άρθρα στελεχών μας, με ανακοινώσεις και εισηγήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα τοπικά ΜΜΕ, χτυπήσαμε το κουδούνι του κινδύνου για την εγκατάλειψη του σκάφους. Φέραμε το θέμα στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος στη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου. Ο μόνιμος αντίλογος ήταν η υπάρχουσα οικονομική στενότητα της Τοπικής Διοίκησης.
Η άγνοια της υφιστάμενης κακής κατάστασης του σκάφους φαίνεται το 2015, όπου μελετιόταν από τη Δημοτική Αρχή η μεταφορά του (ως νέος φούρνος του Χότζα) στους Τρεις Μύλους, για το σχεδιαζόμενο εκεί Μουσείο Καραβομαραγκού.
Μετά την από 27-1-2017 εισήγησή μας για οικονομική και τεχνική συνδρομή Δήμου και του Δ.Λ.Τ.Χ στη συντήρηση του μουσειακού αλιευτικού «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», με την οποία φέραμε στη Δημοτική Αρχή πλήρη ατζέντα ενεργειών, για την αποφυγή κατάρρευσής του, πραγματοποιήθηκε από τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης αυτοψία, στις 2-4-2017,  με τη συμμετοχή εμπειρογνώμονα καραβομαραγκού και παρουσία στελέχους της παράταξής μας, που ανέλυσε βήμα-βήμα τις προτάσεις μας. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα: Η πορεία προς διάλυση κρίθηκε μη αναστρέψιμη.
Τέως  και νυν Δημοτικές Αρχές δεν υπολόγισαν ότι άλλα τα σχέδια επί χάρτου και άλλη η σκληρή πραγματικότητα του κινδύνου κατάρρευσης του σκάφους από την ανυπαρξία συντήρησής του.
Καταγγέλλουμε:
o  Την αδιαφορία που έδειξαν για το μνημείο πολιτισμικής αναφοράς του τόπου μας και το οποίο έμεινε ασυντήρητο από το 2012 μέχρι σήμερα.
o  Την απαξίωση που επέδειξαν στις υπενθυμίσεις, παραινέσεις, προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την πορεία ζωής του μουσειακού σκάφους.
Τους πληροφορούμε ότι δε θα σταθούμε ως «τεθλιμμένοι συγγενείς»  στα συλλυπητήρια της διάλυσης του «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», γιατί το χρέος μας για το πολιτισμικό αυτό στολίδι του τόπου μας το κάναμε όταν και όπως έπρεπε.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου