Print

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ανακοίνωση - καταγγελία ΣΕΙΥΧ για νέα αλλαγή στο ωράριο από τον εμπορικό Συλλογο Χίου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Μαρτύρων 2, Χίος
ΤΗΛ: 6978250438, 
EMAIL: e.y.chiosunion@gmail.com
Χίος 12/8/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές μέρες από την τελευταία ανακοίνωση- καταγγελία του ΣΕΙΥΧ για το θέμα του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου επανέρχεται με νέα αλλαγή. Αυτή τη φορά για την παραμονή του δεκαπενταύγουστου καλώντας τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων να μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 16:00.
Το σίγουρο είναι ότι πάντα κάτι θα βρίσκουν. Μια είναι τα μπάνια του λαού, η άλλη η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, οι Τούρκους τουρίστες το Σάββατο και τις Κυριακές, Κρουαζιερόπλοιο το μεσημέρι, Πανσέληνος στις 30 Φλεβάρη… 
Το μόνο που δεν βρίσκουν είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτά τα χουν θάψει στα χρηματοκιβώτιά τους οι διάφοροι όμιλοι, μαζί με τα εκατομμύρια που έχουν βγάλει στις πλάτες μας. Σ αυτά τα πλαίσια «προτείνει» ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου.
Είχαμε επισημάνει ότι η αλλαγή του ωραρίου είναι «δούρειος ίππος» για συνολικότερες αλλαγές των ωραρίων.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να σηκώσουν το ανάστημά τους στις προκλητικές αυτές απαιτήσεις. Να φρενάρουμε κάθε προσπάθεια ελαστικοποίησης της ζωής μας. Να μην ανεχτούν καμία αλλαγή στο ωράριο.  Το ωράριο σταματάει στις 14:30 το μεσημέρι και στις 21:00 το βράδυ! Οι Κυριακές είναι για μας και τις οικογένειές μας.
Είναι υποκριτική η στάση του Συλλόγου Εμπόρων, αφού πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε η Πρόεδρός του ισχυρίστηκε ότι ο Σύλλογος «απλά προτείνει, το μπαλάκι για τα υπόλοιπα (πληρωμές, υπερωρίες κλπ) τα έριξε στη «συνεννόηση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου». Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι εκεί, χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη στο Σύλλογο Εμπόρων. Δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι μόνοι που κερδίζουν από την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. 
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Χίου, που όπως αποκάλυψε πρόσφατα Δημοτικός Σύμβουλος, ο πρόεδρός του συνομιλεί μαζί του στηρίζοντας το σπάσιμο του ωραρίου από τη μια, ενώ μετά παριστάνει τον προστάτη των εργαζομένων με «κούφιες» ανακοινώσεις.
Με οργάνωση στο σωματείο μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων. Χρειάζεται συνεχής επικοινωνία με το σωματείο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε
Διεκδικούμε:
·       Να παρθεί πίσω η αλλαγή του ωραρίου. Καμία επέκταση του ωραρίου. Όχι στις λεγόμενες «Λευκές Νύχτες» ή όπως αλλιώς τις ονομάσουν.
·       Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η Κυριακή Αργία.
·      Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
·       ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου