Print

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Καταγγελία του ΣΕΥΙΧ για μεθοδευμένη αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων από την πλειοψηφία του ΕΚΧ, τη Δημοτική Αρχή από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Χίου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Μαρτύρων 2, Χίος
ΤΗΛ: 6978250438, 

Χίος, 31/7/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ (ΕΚΧ)
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ
Μεθοδευμένη φαίνεται να είναι από όλους τους εμπλεκόμενους η αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων. Η αλλαγή ή επέκταση του ωραρίου, έχει γίνει ήδη πράξη από κάποιους εργοδότες που την εκμεταλλεύτηκαν και φέρνουν τους εργαζόμενους στη δουλειά από τις 18:00. Μπροστά μας υπάρχει και η διαχρονική, προσπάθεια για την οριστική εφαρμογή της κατάργησης της Κυριακής Αργίας, σε συνθήκες απλήρωτων ωρών εργασίας, γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων, κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), δίπλα σε όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα όπως η φοροληστεία κλπ.
Η αλλαγή του ωραρίου, είναι «δούρειος ίππος» για τη συνολικότερη ελαστικοποίηση. Στηρίζεται στην πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου (ΣΕΥΙΧ), καταγγέλλει στα μέλη του και τους συναδέλφους στον κλάδο του εμπορίου, ότι η πλειοψηφία του ΕΚΧ, η Δημοτική Αρχή από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Χίου στηρίζουν αυτή την αλλαγή (ο Πρόεδρος του ΕΚΧ συμφώνησε στην αντίστοιχη Επιτροπή του Δήμου).
Όλοι τους στηρίζουν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Το κρεσέντο υποκρισίας συνεχίστηκε με ανακοίνωση του ΕΚ, που γεμάτη «μεγαλοστομίες» καταλήγει και πάλι να καλεί το ΣΕΤΕ και το ΙΚΑ να «πραγματοποιήσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα νόμιμα σε όλους τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν την Κυριακή», αποδεικνύοντας το ρόλο «κομπάρσου» στην προστασία των εργατών και τον επικίνδυνο ρόλο υποστηρικτή των μεγαλοεργοδοτών!
Η Δημοτική Αρχή έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.  Υλοποιεί κάθε αντεργατικό νόμο της  ζητηθεί. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει τεράστια ευθύνη μιας και γίνεται ουρά των αλυσίδων, βάζοντας ακόμη βαθύτερα τους μικρούς εμπόρους στη δίνη του σκληρού ανταγωνισμού, που τους γονατίζει. Η ελαστικοποίηση του ωραρίου που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται από κάποια καταστήματα στο νησί, θα επιδεινώσει την κατάσταση για και τους μικρούς καταστηματάρχες.
Οι εργαζόμενοι το μόνο που θα κερδίσουν είναι μια ζωή λάστιχο!
Το ΔΣ του ΣΕΥΙΧ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καθιερωθεί αυτή η αλλαγή. Με οργάνωση στο σωματείο μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων. Χρειάζεται συνεχής επικοινωνία με το σωματείο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Διεκδικούμε:
·         Να παρθεί πίσω η αλλαγή του ωραρίου. Καμία επέκταση του ωραρίου. Όχι στις λεγόμενες «Λευκές Νύχτες».
·         Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η Κυριακή Αργία.
·         Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
·         Διεκδικήσουμε ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου