Print

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου: Εγκληματικές ελλείψεις και παραλήψεις δασοπυροπροστασίας στα νησιά του Β. Αιγαίου

Πηγή φωτό: www.902.gr
Μυτιλήνη,10 Αυγούστου
Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9ης Αυγούστου, συζητήθηκε με αίτημα της αντιπολίτευσης το ζήτημα της δασοπυροπροστασίας, στα νησιά  μας. Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό , που έχουν πάρει απελπιστικές διαστάσεις μετά την απόσπαση σχεδόν του 50% της δύναμης του στα αεροδρόμια της Σάμου και της Λέσβου, μετά την παράδοση τους στη Fraport. Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα σ’ ό,τι αφορά στον εξοπλισμό του προσωπικού και τα τεχνικά επίγεια και εναέρια μέσα. Τόνισε την αυταπάρνηση και καθοριστική συμβολή των εθελοντών και των κατοίκων  στην κατάσβεση της πρόσφατης φωτιάς στη Γέρα.
Παρεμβαίνοντας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, υπενθύμισαν ότι εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά μάταια  με επιστολές στον Πρόεδρο του Π.Σ. αλλά και προφορικά να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο Π.Σ., με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο θέμα, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα, να πάρει η Περιφέρεια όσα προληπτικά μέτρα είναι της ευθύνης της  και να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις για την αντιμετώπισή τους.
Κατάγγειλαν τη  τραγική αποδυνάμωση  της Πυροσβεστικής ενώ ήδη η δύναμή της ήταν ελλιπής στα νησιά και ζήτησαν την άμεση κάλυψη των ελλείψεων. Σημείωσαν ότι τα νησιά μας είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα απέναντι στη φωτιά: Μεγάλη απουσία δασικών δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας στα δάση, ελλείψεις σε δεξαμενές μέσα στα δάση με εξασφαλισμένη τροφοδοσία τους σε νερό, άσχημη κατάσταση των αγροτικών δρόμων.
Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι στη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, δεν σταθμεύουν μόνιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να περνά πολύς κρίσιμος χρόνος ώσπου να φτάσουν από μακριά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατάγγειλαν επίσης το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και ενώ έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα στα μέτωπα της φωτιάς, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Τέλος ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την δασοπυροπροστασία και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Κυβέρνησης για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να διεκδικήσουμε την λήψη άμεσων μέτρων. Φυσικά, τόνισαν, ότι η μόνη πιθανότητα να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα μπροστά στη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών και γενικότερα την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση είναι η λαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση.    
                                          ----------------------------------------                     
Στην ίδια συνεδρίαση το Π.Σ. συζήτησε και ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση  της ΠΒΑ με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ».
Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για τα νησιά μας και ό,τι γίνεται για την προβολή του ελαιόλαδου είναι θετικό , διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα ωφεληθούν οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, υπενθυμίζοντας ότι κατ’ εφαρμογή της ΚΑΠ, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά έχουν ξεκληριστεί.
 Σημείωσε ότι ρητά αναφέρεται στις εισηγήσεις ότι στόχος της Π. Σύμβασης είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και βασίζονται σε ισχυρισμούς, μεταξύ άλλων,  του τύπου «το λάδι του Β. Αιγαίου είναι καλύτερο  λόγω του φυσικού κάλους του», κάτι δηλ. που μπορούν να ισχυριστούν και οι άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας .

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος αυτής έρευνας που ανέρχεται σε 605.000 ευρώ (!!!) ενώ θα πραγματοποιηθεί από δημόσιο Πανεπιστήμιο, που η λειτουργία του εξασφαλίζεται με χρήματα του ελληνικού λαού. Ξέρουμε, φυσικά, σημείωσε, ότι με τις συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία , τα Πανεπιστήμια σπρώχνονται να αναζητούν πόρους μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή και υπηρετούν επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πνεύμα αυτό και παίρνοντας υπόψη ότι οι ερευνητές έχουν το μισθό τους, θα ‘πρεπε οι έρευνες αυτές, που μπορεί να είναι και σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, να γίνονται χωρίς αμοιβή, εκτός από έξοδα όπως εισιτήρια και διαμονή. Πρότεινε να «σπάσει» η έρευνα σε τμήματα και να δοθεί μια προτεραιότητα στο κομμάτι που αφορά στην ανάδειξη των ποιοτικών, ευεργετικών, για τον οργανισμό, χαρακτηριστικών του ελαιολάδου των νησιών του Β. Αιγαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα καταψηφίσουμε  αλλά ούτε και θα υπερψηφίσουμε την προγραμματική Σύμβαση. Θα δηλώσουμε παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου