Print

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Αντιτασσόμαστε στα μορφώματα τύπου «Καλλικράτη»· διεκδικούμε δομές διοίκησης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών


Χίος, 9-10-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αντιτασσόμαστε στα μορφώματα τύπου «Καλλικράτη»· διεκδικούμε δομές διοίκησης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών
Μετά την ανακίνηση του θέματος του πλήθους των καλλικρατικών δήμων ανά περιφερειακή ενότητα, από μερίδα αιρετών και την πρόταση του Δημάρχου Χίου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης, αφού πρώτα οργανωθεί από ομάδα εργασίας, έχουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα:
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως παράταξη της Τοπικής Διοίκησης που στηρίζεται από το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί και τότε που εφαρμόστηκε ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης», σε τέτοιου είδους μορφώματα, στη μετατροπή δηλαδή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και φυσικά οι δημότες δείχνει ότι τέτοιου είδους προγράμματα, εξυφασμένα στα σαλόνια της Ε.Ε. είχαν και έχουν σκοπό την απεμπόληση κάθε είδους κρατικής υποχρέωσης απέναντι στους δήμους, τη μετατροπή τους σε φοροεισπρακτικό – φοροδοτικό μηχανισμό, μηχανισμό ξεπουλήματος κοινωνικών υπηρεσιών και λαϊκής περιουσίας, αλλά και την αποστασιοποίησή τους από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δημότες μας   
Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για  δομές διοίκησης με θεμέλιο την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, εξασφαλίζοντας σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο. Σε αυτή τη γραμμή, που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους αιρετούς στους δήμους, επιδιώκουμε να οργανώνεται η διεκδίκηση ο έλεγχος και η λειτουργία των δημοτικών αρχών. Η απλή και ανόθευτη αναλογική  θα αποτελεί πάγιο εκλογικό σύστημα, με την εφαρμογή της ανακλητότητας μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε όσους αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
 Παρά το γεγονός ότι  τα παραπάνω απέχουν πολύ από τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», εμείς δε βλέπουμε το πρόβλημα στο πλήθος των δήμων ανά περιφερειακή ενότητα, αλλά με  ποιους συνδέεται η Τοπική Διοίκηση, ποιος είναι ο ρόλος της, ποια είναι τα συμφέροντά της, τι κατεύθυνση έχει μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα και τι είδους τοπική διοίκηση θέλουμε εμείς.
Αυτά  θα μπορούσαν να συζητηθούν από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα διεκδικήσει από το αστικό  κράτος και όχι μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά μιας διοίκησης προσκολλημένης ούτως ή άλλως στην αστική εξουσία και μακρύ χέρι της στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.
Για μας βασικοί άξονες πάλης ήταν και παραμένουν:
·         Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας.
·         Κατάργηση κάθε είδους διπλής φορολογίας τοπικού χαρακτήρα, άμεσης ή έμμεσης, για χρηματοδότηση των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων.
·         Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%
·         Κατάργηση των ονομαζόμενων ευέλικτων μορφών εργασίας στους δήμους.
·         Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
·         Κατάργηση του νομοθετικού  πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις και δίνει τη δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών.
·         Διεκδίκηση σχεδιασμού και υλοποίησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα, μέσα από αποκλειστικά ενιαίους και δήμιους φορείς.
·         Διεκδίκηση δραστικής αύξησης της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στο 10% για τη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών.
·         Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων όλα αυτά τα χρόνια για την τοπική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου