Print

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ Χίου για το 2018


Χίος, 7-11-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ Χίου για το 2018
Στη συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ Χίου κυριάρχησε το θέμα της λειψυδρίας που μαστίζει το νησί τα τελευταία χρόνια και η ποιότητα του νερού.
Η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας παρά το γεγονός ότι λαμβάνει ως δεδομένο την επιβάρυνση των αστικών περιοχών, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός του νησιού και κυρίως της πόλης, ήταν η αύξηση της τιμής του νερού με την ελάττωση των παγίων κυβικών στην περιφέρεια και μάλιστα στα χωριά της Βόρειας Χίου (Αμανή) καθώς και των οικισμών Καρυών, Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδάμυλων, Βολισσού, Ανάβατου , Αυγωνύμων , Σιδηρούντας και Πιτυούς
Ως ΛΑΣ καταθέσαμε την αντίθεσή μας, στην αύξηση στους περιφερειακούς οικισμούς, οι οποίοι εν τέλει ελάχιστα έχουν ωφεληθεί από τη ΔΕΥΑΝΧ, αφού υδρεύονταν και αρδεύονταν από πηγές με δίκτυα ύδρευσης των παλιότερων Δήμων και κοινοτήτων. Υπενθυμίσαμε τη ρήτρα Αμανής έτσι όπως έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ενίσχυση των χωριών της περιοχής .
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας καταθέσαμε τα εξής: Να γίνει ενημέρωση των κατοίκων και ειδικότερα των δημοτών των περιφερειακών οικισμών  για την επιβάρυνση με βαρέα μέταλλα του χρησιμοποιούμενου νερού για υδρευτική ή αρδευτική χρήση. Τους κινδύνους από υπεράντληση των πηγών και των γεωτρήσεων. Ζητήσαμε για μια ακόμη φορά να υλοποιηθούν έργα, που δεν είδαμε όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και λοιπούς φορείς, συγκέντρωσης και αποθήκευσης υδάτων είτε βροχής είτε πηγών με μικρές λιμνοδεξαμενές, μικρά ανασχετικά φράγματα, είτε με κορμοδεσιές σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.
Τέθηκε επίσης υπόψη του Δ.Σ. η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το 2017 κατ΄ εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε., όπου ξεκάθαρα αναφέρει ότι το νερό είναι εμπόρευμα και δίνει οδηγίες διαχείρισης και τιμολόγησης στη βάση οφέλους και κέρδους των υδάτινων πόρων.
Επειδή και παλαιότερα είχαμε τοποθετηθεί  επί του θέματος με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε κρούσει τον κίνδυνο  για την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ με τη θυγατρική της ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ, που αποσκοπούν στην απορρόφηση των ΔΕΥΑ ή των υπηρεσιών ύδρευσης ώστε να δημιουργηθεί πανελλαδικά μια εταιρεία πολυεθνικών πλέον συμφερόντων, που θα εμπορεύεται τους υδάτινους πόρους με τη σύμφωνη γνώμη των προθύμων δημοτικών αρχών να συνάψουν μαζί της επιχειρηματικές συμφωνίες παράδοσης της διαχείρισης των νερών.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Υδάτων για μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Στόχος είναι αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δήμο Χίου βάσει μίας πολιτικής που αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Στις σημερινές συνθήκες που η συγκυβέρνηση ξεπουλά το δημόσιο πλούτο οι στόχοι πάλης είναι:
·         Μετατροπή της ΔΕΥΑΝΧ σε υπηρεσία ύδρευσης με μόνιμες προσλήψεις όπου χρειάζεται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες (ΑΣΕΠ).
·         Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες οικογένειες.
·         Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών  και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων).
·         Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή – Κορακάρης, Ολύμποι κλπ).
·         Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού (Αμανή, Κεντρική Χίος, Ναγός – Καρδάμυλα, Ν. Χίος) με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και  κρατική επιδότηση  της οικιακής αποθήκευσης και χρήση κινήτρων (φουντάνες-μειωμένες τιμές).
·         Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.
·         Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να διατεθεί για άρδευση.
·         Βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του.
·         Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενημέρωση των πολιτών.
·         Έργα διευθέτησης των όμβριων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα με συγκεκριμένα έργα κατά  μήκος του «Κάνδυλου», μέχρι την εκβολή, στον «Αρμένη», «Κουφό», «Παρθένη» κλπ.
·          Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, τα περιαστικά δάση (Κλειδού, Ρεστά, Κορακάρης) που συνδέονται με το βασικό υδροφόρο ορίζοντα του νομού οφείλουμε να προστατεύσουμε απόλυτα, από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση (αποχαρακτηρισμοί, δόμηση κλπ).
·          Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρικής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
·          Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κρατικά ή ευρωπαϊκά στο αποτέλεσμα τους να καθορίζονται από τις ανάγκες των κατοίκων και όχι των επιχειρηματικών κερδών.-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου