Print

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Νέα κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κομμάτων του κεφαλαίου


Ύστερα από το συλλαλητήριο στις 14/11 σε νέα κινητοποίηση καλούν το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, ο ΣΕΣΝΟΧ, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΆμεΑ Β. Αιγαίου, η επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων Χίου, σήμερα Τετάρτη 22/11/2017.
Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας 11:00-14:00 για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Δημόσιο ενώ το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στην απεργία.
Σε αυτές τις αποφάσεις γίνεται λόγος για τις ευθύνες των κομμάτων, της ΕΕ, της πολιτική του κεφαλαίου αλλά και των τοπικών τους εκπροσώπων, που από τη μία ψηφίζουν τα μνημόνια και από την άλλη "βγαίνουν στους δρόμους" ενώ κριτική ασκείται και στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Χίου. Επίσης, τα αιτήματα βάζουν στον στόχαστρο την το σύνολο της φοροεπιδρομής και με αιτήματα ανάκτησης των απωλειών όπως η αύξηση του αφορολόγητου, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ.
Στην ανακοίνωση του ΝΤ ξεκαθαρίζει: "Δε δίνουμε όμως συγχωροχάρτι σε κανέναν, ούτε στους βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που υποκριτικά αφού ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο κόπτονται σήμερα, ούτε στα άλλα κόμματα που συμμετείχαν στα μνημόνια και τώρα μεταλλάσσονται σε πόλο της κεντροαριστεράς, (ΠΑΣΟΚ κλπ) ούτε στους τοπικούς «άρχοντες» που είναι συνυπεύθυνοι με τις πολιτικές τους γι’ αυτή την κατάντια της υπερφορολόγησης , ούτε σε αυτούς που υπηρετούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που βάζει πλάτη στη ζούγκλα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στην αγορά με τα ελαστικά ωράρια, τις λευκές νύχτες και τις μαύρες Παρασκευές που μαυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων!"
Το Ν.Τ. επίσης δηλώνει ότι: "... συμμετέχει στον αγώνα για να στηρίξει την προσπάθεια των απλών εργαζόμενων του νησιού,  των συνταξιούχων , των ανέργων, όλων αυτών που πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετούν κυβερνήσεις, κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό στο δήμο , στην περιφέρεια, στα συνδικάτα και στα επιμελητήρια.
Γι’ αυτό εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην φοροεπιδρομή και στις συνεχείς μειώσεις άμεσες ή έμμεσες μισθών και συντάξεων, που υφίστανται οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια κατ’ εφαρμογή των «μνημονίων», αλλά στην πραγματικότητα, κατ’ εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., όπως αυτή εφαρμόζεται σ’ ολόκληρη την ΕΕ με «μνημόνια» ή χωρίς  «μνημόνια», με πραγματικό στόχο την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και το ξεπέρασμα της κρίσης. Αυτήν την πολιτική εφαρμόζει με ιδιαίτερη πειθαρχία και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σ’ αυτή τη φοροεπιδρομή στο εισόδημα έρχεται να προστεθεί, σε ότι αφορά τους κατοίκους των νησιών μας και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις στην Κυβέρνηση Ζολώτα και στη Βουλή, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές λόγω, μεταξύ άλλων, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.
Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας, είναι και οι μεγάλες, δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του. Η κατάσταση αυτή, που, παρά την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του ΦΠΑ στο 50% ".
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου σημειώνει: "Δεν αποδεχόμαστε το ληστρικό ΦΠΑ στα ήδη λαϊκής κατανάλωσης. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Χίου, έχει τεράστια ευθύνη. Μαζί με τις πλειοψηφίες των οργανώσεων εμπόρων και των επιμελητηρίων των νησιών, από τη μια καταγγέλλουν στα λόγια τα μνημόνια και στην πράξη εφαρμόζουν την ελαστικοποίηση των ωραρίων, διευκολύνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας κλπ. Έκαναν ότι δεν είδαν το κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων Λέσβου και Σάμου για τις 14 Νοέμβρη. Ενώ παράλληλα οργάνωσε σύσκεψη καλώντας τους βουλευτές Χίου (ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά), αλλά και το Δήμαρχο Χιου (που έχει αυξήσει 150% τα ανταποδοτικά τέλη, έστειλε τα ΜΑΤ να σπάσουν τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων).
Εμείς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο εμπόριο, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, έμπορους και βιοτέχνες, τις γυναίκες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους πρέπει να γίνουμε τώρα μια γροθιά και να συναντηθούμε στον αγώνα εναντίον της φοροεξόντωσής μας, για αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών που μας επέβαλαν".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΣΕ στην Πρωτοβάθμια όπου με ανακοίνωσή της καλεί σε κινητοποίηση λέγοντας: "Καλούμε σε νέο αγώνα με αφορμή την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Χίο. Να μην επιτρέψουμε να περάσει! Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, μόνιμοι ή αναπληρωτές σηκώνουν ήδη το βάρος των εξόδων σε όλα τα επίπεδα ζωής. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν και αυτή την ελάχιστη ανακούφιση! Αρκετά πληρώσαμε την πολιτική και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων."
Η ΑΣΕ στηλιτεύει  την υποκριτική στάση των κυβερνητικών δυνάμεων, όσων στηρίζουν και εκπροσωπούν την πολιτική του κεφαλαίου και στο νησί λέγοντας: "Έκαναν ζημιά στους αγώνες όσοι πανηγύριζαν για το «πάγωμα» του μέτρου τη στιγμή που συμπορεύονταν πότε με βουλευτές που ψήφισαν τα μνημόνια, πότε με εκπροσώπους της πλειοψηφίας του Δήμου Χίου (που έχει αυξήσει 150% τα ανταποδοτικά τέλη και έστειλε τα ΜΑΤ να σπάσουν τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων), πότε της Περιφέρειας. Όλοι τους στηρίζουν την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.
Σε κινητοποίηση καλεί και ο ΣΕΣΝΟΧ λέγοντας για το απαράδεκτο μέτρο: "Για την εξέλιξη αυτή συνυπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα που ψήφισαν, στήριξαν και στηρίζουν  την εφαρμογή των μνημονίων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντίστοιχες όμως είναι και οι ευθύνες  τόσο των τοπικών  φορέων του Νησιού μας όσο  και των Βουλευτών, η στάση των  οποίων μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς  από την μία ψηφίζουν  τα μνημόνια και από την άλλη καλούνται σε κοινό αγώνα με το λαό.
Διεκδικούμε ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των νησιών μας και των χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών εμπόρων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Την κρίση και τα χρέη να τα πληρώσουν το μεγάλο κεφάλαιο που τα δημιούργησε. Δεν θα μπουν οι ανάγκες των οικογενειών μας στο κρεβάτι του Προκρούστη για τα συμφέροντα  και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων."
Η Επιτροπή Αγώνα υτοαπασχολούμενων και Εμπόρων Χίου αναφέρει ότι η κυβέρνηση "Με περίσσιο θράσος μας μιλάει για “δίκαιη ανάπτυξη”, ότι θα συνεχίζει, δηλαδή, η τεράστια κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ότι θα βελτιωθεί και η δική μας ζωή."
και συνεχίζει: "Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου δεν είναι δικό μας σύνθημα. Την πληρώνουμε με θυσίες δίχως τέλος. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, συγκεκριμένα το 38,1%, θεωρεί πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα, καθώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταποιητικές, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας.
Εκτός από τα παραπάνω, η κυβέρνηση συνεχίζοντας τη φοροληστρική πολιτική της, ετοιμάζεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και στους εργαζομένους και συνταξιούχους στα νησιά του Αιγαίου, καταργώντας την έκπτωση του ΦΠΑ. Όμως, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά είναι κατάκτηση πολύχρονων αγώνων. Η κατάργησή του αποτελεί προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά."
Η ΠΟΒΑ ΑμεΑ τονίζει: Ο "μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά είναι κατάκτηση πολύχρονων αγώνων. Η κατάργησή του αποτελεί προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι. Αρκετά «έπαιξαν με τονπόνο μας», ότι τάχα στηρίζουν έστω και αυτό το έσχατο μέτρο στα νησιά"..."Αρκετά πληρώσαμε την πολιτική και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των κομμάτων που «έχουν» όταν πρόκειται για τους έχοντες και κατέχοντες και «δεν βγαίνουν» όταν πρόκειται για το φτωχόκοσμο" και καλεί "...να συναντηθούμε με όσους πλήττονται στον αγώνα εναντίον της φοροεξόντωσής μας, για αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών που μας επέβαλαν".
Το πλαίσιο αιτημάτων που μπαίνει από το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και είναι στο πνεύμα και των άλλων Σωματείων:
Διεκδικούμε:
·         Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκή κατανάλωσης
·         Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.
·         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
·         Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
·         Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά είναι κατάκτηση πολύχρονων αγώνων. Η κατάργησή του αποτελεί προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ μαζί και οι τοπικοί βουλευτές.
Καλούμε σε συνέχεια, κλιμάκωση, οργάνωση και συντονισμό του αγώνα μέσα από τις αποφάσεις των Σωματείων, των λαϊκών δυνάμεων.
Ενάντια στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των εκπροσώπων της.
Δεν θα αποδεχτούμε να μας καταδικάσουν στην φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου