Print

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Στο απυρόβλητο και πάλι οι υπεύθυνοι της προσφυγικής κρίσης Κυβέρνηση, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, αστικά κόμματα


Χίος, 8-11-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 Σε μια από τα ίδια εξελίχτηκε η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό, με έντονο το ενδιαφέρον συμπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν εξετάσεις στην ονομαζόμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, μπροστά στο διακριτό ρόλο που ετοιμάζεται να παίξει και ήδη παίζει στο αναμορφούμενο αστικό πολιτικό σκηνικό της Χίου.
Ο δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος τόνισε τα παρακάτω:
«Είναι γεγονός, ότι κάποια πράγματα είμαστε αναγκασμένοι να τα επαναλαμβάνουμε, αλλά όντως είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκράτησα μια φράση από τον κ. Βίγκα ότι “οι άνθρωποι ζούνε σε μια κατάσταση που δεν τιμά τον πολιτισμό μας”. Εγώ λοιπόν θα ξεκινήσω απ’ αυτό. Τι είναι εκείνο που τιμά τον πολιτισμό μας; Δεν αποδίδω σε κανέναν παριστάμενο κάτι. Ερωτήματα κάνω. Τους θέλουμε πνιγμένους; Τους θέλουμε βορά στους χρυσαυγίτες; Τους θέλουμε έτσι όπως τους έχουν; Τι είν’ αυτό που τιμά τον πολιτισμό μας;
»Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το βρούμε. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως Κομμουνιστικό Κόμμα έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τι είν’ αυτό που τιμά τον πολιτισμό μας. Και αυτό που τιμά τον πολιτισμό μας είναι ο πρόσφυγας πολέμου, ο πρόσφυγας μετανάστης, επειδή δεν έχει να ζήσει, πρέπει να περιθάλπεται, να στηρίζεται και από κει και πέρα να πηγαίνει εκεί που έχει επιλέξει. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν έχει επιλέξει να μείνει ούτε στη Χίο ούτε να μείνει στην Ελλάδα.

»Ποιος τους εγκλωβίζει; Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, εδώ δεν μπορεί να λέμε ότι δεν τα κάνει καλά η Ε.Ε στο προσφυγικό, αλλά όλα τα άλλα της Ε.Ε. τα θέλουμε. Εμείς όταν λέμε “όχι στην Ε.Ε.” εννοούμε όλο το πακέτο. Όταν λέμε για ΝΑΤΟ, εννοούμε όλο το πακέτο. Προχτές γίνονταν ασκήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου με παρατηρητή-τοποτηρητή νατοϊκό στρατηγό. Έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή την στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή λειτουργούν αλά μπρατσέτα με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε, για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που έχουν στο να εκμεταλλευτούν τους δρόμους του εμπορίου και του πετρελαίου που έχουν ανοίξει και αυτό περνάει μέσα από φωτιά, θάνατο και αίμα; Έχουμε καταλάβει ότι αυτή η συμφωνία που λέμε ότι είμαστε κατά, είναι αυτή που εφαρμόζεται;
»Και, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι η συμφωνία να περνάνε απέναντι μόνο στην Τουρκία. Και γιατί η Ευρώπη δεν δέχεται αυτούς που έχουν τα προσόντα να μετεγκατασταθούν, το περίφημο relocation, στις χώρες εγκατάστασης, μόνο βρίσκονται σε τριβές (θα βάλουμε ποινές στην Τσεχία που δεν δέχεται, δεν δέχεται η Ουγγαρία κ.λπ.); Ενώ θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί 50.000 δεν έχουν μετεγκατασταθεί ούτε 20.000.
»Το ζήτημα είναι επομένως  ότι στην αρχή υπήρξαν οι ροές, γιατί ήθελαν τα φτηνά εργατικά χέρια, βγήκε η κ. Μέρκελ και είπε “εδώ είμαστε, ελάτε 1.000.000” και αυτή τη στιγμή έχουν μετατρέψει σε φυλακές εμάς, ακριβώς γιατί θέλουν να κρησάρουν και τους υπόλοιπους, προκειμένου να μετατρέψουν τα νησιά σε Ellis Island. Αυτή είναι η πολιτική της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
»Αν δεν στραφούμε απέναντι σ’ αυτούς, κάθε φορά θα ερχόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα κι θα λέμε τα ίδια. Και δυστυχώς οι φίλοι της Παγχιακής Επιτροπής από το κάδρο τους δεν εστιάζουν ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία παίζει αυτό το ρόλο.
»Επαναλαμβάνουμε πάγιες θέσεις εστιάζοντας στο εξής. Όταν εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση και Κομμουνιστικό Κόμμα είμαστε απέξω από τη ΒΙΑΛ, εναντίον των εγκαινίων που γινότανε, δεν είμαστε ούτε τριακόσιοι ούτε χίλιοι ούτε πεντακόσιοι. Είμαστε τριάντα του ΚΚΕ και της ΛΑ.Σ. Αυτοί είμαστε. Τότε όλοι οι άλλοι περνούσαν τράνζιτο και λέγαν “έλα πάλι, οι γνωστοί γραφικοί”. Όμως η πρόβλεψη και η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που επιτρέπεται σε μας να έχουμε είναι αυτή που οδήγησε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Που αν από τότε προσανατολιζόταν ένα κίνημα απέναντι σ’ αυτήν την κατεύθυνση και του πολέμου και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ως κίνημα που δεν τσιμπάει και λέει εντάξει ας μη μιλήσω τώρα, θα τα βρούμε με τίποτα ενοίκια, κάτσε να δούμε, ε, δε θα ‘μαστε και αντιευρωπαϊστές, δε θα είχαμε αυτήν την κατάσταση.
»Οι πάγιες θέσεις μας, που δεν αφορούν κανένα επαναστατικό μέλλον, είναι:
·         Απεγκλωβισμός από τα νησιά και από τη χώρα, που σημαίνει χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και σημαίνει κατάργηση στην πράξη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
·         Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα για το λίγο χρονικό διάστημα που θα μένουν και θα καταγράφονται οι άνθρωποι (υγειονομικής, Παιδείας κ.λπ.).
·         Αποζημίωση των κατοίκων, που δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή απ’ όλα όσα διεκδικούν και έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που Επιτροπές και Επιτροπάτα κατέληξαν στο τι τους χρωστάνε. Εδώ να σημειώσω ότι εμείς τουλάχιστον όταν επισκεφθήκαμε το Χαλκειός με βάση την κινητοποίηση που είχε γίνει, γιατί αυτήν την απόφαση ομόφωνα την είχαμε πάρει και μ’ αυτό το χαρακτηριστικό συμμετείχαμε, είναι σημαντικό να πούμε  ότι η Επιτροπή μας εξήγησε ότι κανένας δεν έχει αποζημιωθεί από βεβαιωμένες ζημιές. Να πω επίσης ότι  περιφρούρησε το γεγονός να μην πάει να στοχοθετήσει τους ανθρώπους μέσα στη ΒΙΑΛ, μιας και κάποιοι θερμοκέφαλοι από το φασιστικό πυρήνα- εκτός Χαλκειούς- θέλανε να πάνε να κάνουν τα παιχνιδάκια τους έξω από τη ΒΙΑΛ.
·         Τέλος ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε ενάντιοι σε οποιαδήποτε δομή εγκλωβισμού.»
Μετά απ’ όλα αυτά ψηφίσαμε «λευκό» όσον αφορά το θέμα των νομικών ενεργειών σχετικά με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ γιατί υπάρχει ένα πακέτο μέτρων σχετικών με τη δομή και το περιεχόμενο του ζητήματος, που δεν καλύπτονται μόνο από την εισήγηση που μένει μόνο στο νομικό μέρος. Όσον αφορά την πρόταση από μερίδα της μείζονος αντιπολίτευσης οργάνωσης δυναμικής κινητοποίησης κατά τις εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου (Ελευθέρια της Χίου), θεωρήσαμε ότι δεν είναι δυνατό να οργανωθεί κάτι τέτοιο μέσα σε διάστημα δύο ημερών ούτε  συγκεκριμένη στόχευση θα είχε, αλλά και το περιεχόμενο που απαιτεί μια τέτοια κινητοποίηση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου