Print

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για την εκδήλωση των 100χρονων της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από το έργο του Μπρεχτ


Μέσα στον κατάμεστο από κόσμο, χώρο Τέχνης του “ΟΔΥΣΣΕΙΑ wine bar”, την Τετάρτη, 20 του Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη από τη ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, μέσα από το έργο του ποιητή της εργατικής τάξης Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Τους καλεσμένους προσφώνησε ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία, που άνοιξε το δρόμο στην εργατική τάξη, στους λαούς όλου του κόσμου, να αποτινάξουν τον εκμεταλλευτικό ζυγό, να διεκδικήσουν και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.
Παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης, Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη, κύριο ομιλητή, τα κορίτσια, Αγγελίνα  Σκούφαλου και τη Σταυρούλα Αμπατζή, που απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματα δίνοντας μιαν άλλη πνοή στην εκδήλωση καθ’ όλη τη διάρκειά της, τους καλλιτέχνες Παντελή Καβύρη και Σιδερή Χαλιορή που τραγούδησαν και συνόδευσαν με κιθάρα και μπουζούκι μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ καθώς και το Δημήτρη Σαλλιάρη, που είχε την τεχνική υποστήριξη.
Ο ομιλητής Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης ανέδειξε τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου Μπρεχτ και του πολυποίκιλου έργου του -θεατρικού, σκηνοθετικού, δραματουργικού, ποιητικού, λογοτεχνικού, ιστοριογραφικού- που δεν ήταν άλλη από την επαναστατική φλόγα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Χαρακτήρισε τη συμβολή της μαρξιστικής ιδεολογίας και του διαλεκτικού υλισμού ως μπούσουλα στο έργο του Μπρεχτ, το οποίο απευθύνεται εξ ολοκλήρου στην εργατική τάξη, την οποία προσδιορίζει ως καταλύτη της ανθρώπινης ζωής  και προόδου. Κατέληξε στο ότι η διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα του φαίνεται σήμερα κάτω από τις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζούμε, δίνοντας την μπρεχτική προτροπή: «Ξεκίνα! Όλα πρέπει να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!»

Το αφιέρωμα έκλεισε και πάλι από τον επικεφαλής της ΛΑ.Σ., ο οποίος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν μέχρι τη λήξη, έδειξαν εντυπωσιακή προσήλωση και προβληματίστηκαν, πράγμα που αποτελεί και το ζητούμενο μιας τέτοιας εκδήλωσης.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου