Print

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η τοποθέτηση της ΛΑ.Σ. Δ .Χίου για τη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης πιθανών μεθόδων καθορισμού των ανταποδοτικών τελών


Πηγή φωτό: www.alithia.gr
Χίος, 26-1-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης-1-2018 και στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη «συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης πιθανών μεθόδων καθορισμού των ανταποδοτικών τελών» ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου τοποθετήθηκε ως εξής:
«Συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι βάζουμε το κάρο μπροστά και το άλογο από πίσω, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία –την έχουμε καταγγείλει- όσον αφορά τη φορομπηχτική πολιτική που έχετε επιδείξει σε σχέση με τα τέλη. Έχουμε τώρα μπροστά μας μια πρόταση για δημιουργία επιτροπής. Εμείς λέμε να γίνει μια επιτροπή. Τι είδους όμως επιτροπή; Μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα κάμει ένα ταξίδι στο Δήμο της Πάτρας. Εκεί λοιπόν θα μπορέσει να δει και τη μείωση που επετεύχθη σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη, τις ομάδες οι οποίες εξαιρούνται από αυτά ή μειώνονται στο 50% , το διαχωρισμό ανά δημοτικό διαμέρισμα και το διαχωρισμό ανάλογα με το χώρο (αποθηκευτικός, γκαράζ κ.λπ.).
»Και επειδή κάποιοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι της Μέσης Εκπαίδευσης, ζώντας φαίνεται μέσα στην ευμάρεια και στον πλούτο, αναρωτιούνται τι να πάνε να κάμουν στην Πάτρα, θα καταθέσω στον αρμόδιο αντιδήμαρχο τη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη στην 23 Συνεδρίαση του Δ.Σ. Πατρέων του 2016 (ίσχυσαν το 2017· παρόμοια είναι και αυτά που θα ισχύσουν το 2018, αφού είναι στην ίδια λογική), προκειμένου να δει και το νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζονται και στο οποίο είναι αναγκασμένοι να στηριχτούν, αλλά και τους διαχωρισμούς που κάνουν.
»Έτσι λοιπόν, εάν ρίξουμε μια ματιά, πέρα από εισηγητικό του πράγματος, (ποιο είναι δηλαδή το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι δήμοι να λειτουργήσουν και είναι το 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συν τη λογική που λέει ότι αν δε βγαίνουν τα ανταποδοτικά, τότε θα πρέπει να τα αυξήσετε προκειμένου να βγουν), θα δούμε ότι εκεί εγκρίνονται, όσον αφορά το δημοτικό φόρο, συντελεστής στην Πάτρα και όλους τους οικισμούς που υπάγονται στο Δήμο Πατρέων 0,25 και με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια φτάνουν και σε 0,10 που είναι το κατώτατο (ανάλογα δηλαδή τι οικισμό έχουν). Εκεί επίσης θα δούμε για τα ανταποδοτικά τέλη η Πάτρα να έχει οικιακό συντελεστή 1,70 και σε χώρους βοηθητικής χρήσης γίνεται 0,90. Ο επαγγελματικός συντελεστής ξεκινά με 3,4  και στους βοηθητικούς γίνεται 0,90. Σε μη στεγασμένους μέχρι 6.000 τετραγωνικά είναι 0,70 και σε μη στεγασμένους πάνω από 6.000 τετραγωνικά γίνεται 0,21 και κλιμακώνονται πάλι με βάση τους οικισμούς.
»Εν πάση περιπτώσει, έχει σημασία το εξής: Βιομηχανίες, σούπερ-μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, κοινωφελείς οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), καζίνο, logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων 4 & 5 αστέρων, συντελεστής 4,5. Αποθηκευτικοί χώροι, συντελεστής 4,5.
»Και κλείνω: Πριν Πελετίδη 19.500.000 ευρώ περίπου τα ανταποδοτικά τέλη. Με μειώσεις γενικά και ειδικά σε μια σειρά ευπαθείς ομάδες και καταργήσεις ανταποδοτικών τελών 24.325.000 ευρώ, ανακατανέμοντας τα βάρη από αυτούς που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν .
»Ως  ΛΑ.Σ. έχουμε διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά το περιεχόμενο της επιτροπής. Για μας το “ο ρυπαίνων πληρώνει” από τη μια έχει φοροεισπρακτική λογική, από την άλλη έχει τη λογική “ο έχων να ρυπαίνει”, αφού έχει να πληρώνει. Γι’ αυτό έχουμε και εμπόριο ρύπων στην Ε.Ε.
»Θέλουμε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη και συγχρόνως να αυξηθούν για τους έχοντες και κατέχοντες. Προτείνουμε  λοιπόν, η επιτροπή να επισκεφθεί το Δήμο Πατρέων ή οποιονδήποτε άλλο, που να έχει την τεχνογνωσία καθορισμού δίκαιων ανταποδοτικών τελών στην ίδια κατεύθυνση και καταθέτουμε στο Προεδρείο τη σχετική απόφαση του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να μελετηθεί. Φυσικά ψηφίζουμε τη δική μας πρόταση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου