Print

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ με τους τοπικούς Βουλευτές τους παίζουν με τον πόνο των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη Χίο. «Μη επιλέξιμες» οι δαπάνες από την ΕΕ με ερώτηση του ΚΚΕ από τις 22/9/2016!

Φωτό αρχείου- Πηγή:www.politischios.gr 

Εκτεθειμένοι είναι οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τον υποκριτικό καυγά τους σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Χίο το 2016 σε μαστιχόδεντα, άλλες καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις (εκτιμάται ότι κάηκαν το 90% των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί). Πρόκειται για αντιπαράθεση μακρυά από τα πραγματικά  προβλήματα των πληγέντων.
Ο τσακωμός για το αν η κυβέρνηση υπέβαλλε ή όχι ειδικό αίτημα για αποζημίωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ταμείο αλληλεγγύης κρύβει την ουσία. Το αίτημα δεν το υπέβαλλαν, αλλά το έκανε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ (από τις 22/9/2016!) παίρνοντας, μεταξύ άλλων, την απάντηση: «...οι ζημιές πρέπει να ξεπερνούν τα 38,2 εκ ευρώ»... «η βοήθεια του ταμείου αλληλεγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποζημίωσης για προληπτικά μέτρα όχι όμως για την αποζημίωση πληγέντων και ιδιωτών γιατί αυτά είναι μη επιλέξιμα...»

Αυτό το γνωρίζουν, αλλά παίζουν με τον πόνο των πληγέντων, κρύβοντας τη γνήσια και διαχρονική στήριξή τους στην ΕΕ, το ότι τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια που πληρώνουν οι λαοί, τα λυμαίνονται τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Και οι μεν και οι δε, δεν λένε κουβέντα για τον ληστρικό ΕΛΓΑ που παρότι γδέρνει στην κυριολεξία τους αγρότες, δεν τους αποζημιώνει πολλές ζημιές  όπως οι πυρκαγιές και ασθένειες. Η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα για να δώσει, αν δώσει, μερικά ψίχουλα.
Δεν μπορούν να κρύψουν ότι στηρίζουν ένα σάπιο σύστημα, που υπηρετεί κέρδη του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό και κράτος, Δήμοι και Περιφέρειες δεν προωθούν την αντιπυρική προστασία, και άλλα μη κερδοφόρα έργα τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Τη στιγμή μάλιστα που σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες καταστροφές, πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παλέψουν με το ΚΚΕ για άμεσα για την πλήρη αποζημίωση των καταστροφών του 2016, για μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, ειδικά μπροστά στην περίοδο της αντιπυρικής περιόδου, για χωροταξιακό σχεδιασμό, υποδομές, εξοπλισμό, επαρκή χρηματοδότηση.
Η λαϊκή παρέμβαση να στοχεύει ώστε τα δάση και η γη να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό και όχι για να αγοράζονται και να πωλούνται από μονοπώλια σε βάρος των συμφερόντων των καλλιεργητών.
Σχετική τοποθέτηση του Ν. Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ βρίσκεται εδώ.
Χίος 15/5/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου